Voor werknemers van niet-geconventioneerde ondernemingen die in 2022 (uitzonderlijk) hoge winsten hebben behaald, geldt het volgende: De koopkrachtpremie wordt uiterlijk 30 september 2023 toegekend en bedraagt 350 euro als: De optelsom van codes 9901 + 630/4 + 635/8 van de jaarrekening van 2022 positief is.
Voor deeltijdse arbeiders wordt de premie berekend op basis van het aantal effectief gewerkte uren in 2022 (ratio: aantal effectief gewerkte uren/1752). De door de onderneming reeds toegekende koopkrachtpremie wordt in rekening gebracht op de sectorale koopkrachtpremie.
Vanaf 1 juni 2023 kunnen werkgevers die tijdens de crisis goede resultaten hebben behaald een koopkrachtpremie toekennen. De koopkrachtpremie is een verloning in de vorm van consumptiecheques, bedraagt maximaal 750 EUR en kent onder bepaalde voorwaarden een gunstige sociale en fiscale behandeling.
Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie? De koopkrachtpremie bedraagt maximaal €500 voor bedrijven die “goede” resultaten hebben behaald in 2022.
Een koninklijk besluit van 23 april 2023 opent vanaf 1 juni 2023 de mogelijkheid voor ondernemingen om over te gaan tot toekenning van een niet-onderworpen éénmalige koopkrachtpremie. De wetgever voorziet in deze mogelijkheid voor werkgevers waar tijdens de afgelopen crisis goede resultaten zijn behaald.
Een koopkrachtpremie wordt toegekend door bedrijven die in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst hebben behaald. De koopkrachtpremie bedraagt: 500 euro voor ondernemingen die een hoge winst hebben behaald. 501 euro voor ondernemingen die een uitzonderlijk hoge winst hebben behaald.
De koopkrachtpremie is geen bedrag in geld, maar wordt toegekend in zogenaamde consumptiecheques. Die consumptiecheques kunnen enkel besteed worden voor dezelfde doeleinden als maaltijd- en ecocheques. De premie bedraagt maximaal 500 euro (bij hoge winst) of 750 euro (bij uitzonderlijk hoge winst) per werknemer.
Als je tot een paritair comité behoort dat een koopkrachtpremie toekent per CAO en je onderneming voldoet aan de winstcriteria, ben je als werkgever verplicht om een koopkrachtpremie toe te kennen.
De koopkrachtpremie, die uitgegeven wordt in de vorm van cheques, is 100% fiscaal aftrekbaar en niet belastbaar voor de begunstigde.
De loonbelasting en premies volksverzekeringen worden ingehouden op het loon van de werknemer. De werknemer betaalt er dus voor, maar jij zorgt voor de afdracht ervan. De premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de zorgverzekeringswet worden niet ingehouden op het loon en betaal je als werkgever zelf.
De koopkrachtpremie is vrijgesteld van werknemersbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Het brutobedrag is daardoor gelijk aan het nettobedrag dat de werknemers ontvangen.
Met je koopkrachtpremie (vaak wordt hiernaar gerefereerd als consumptiecheques) van Sodexo, Edenred en Monizze, kan je bij Vanden Borre terecht voor allerlei leuke producten en toestellen.
In het geval van een sectorale cao: de onderneming die hoge winsten heeft behaald in 2022 kan koopkrachtpremies van maximaal 500 euro toekennen. de onderneming met een uitzonderlijk hoge winst in 2022 kan koopkrachtpremies van maximaal 750 euro toekennen.
De koopkrachtpremie is een (para)fiscaal voordelige premie die je kan toekennen aan je werknemers wanneer je onderneming in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst heeft behaald.
Alle werknemers (inclusief studenten en flexijobwerknemers) hebben recht op een koopkrachtpremie rekening houdend met hun prestaties tussen 1 november 2022 en 31 oktober 2023 indien ze aan volgende cumulatieve voorwaarden voldoen: In dienst zijn op 31 oktober 2023 én. In dienst zijn op het moment van uitbetaling.
Die winst, zo menen zij, kan voor 2022 alleen maar uitzonderlijk hoog worden genoemd indien hij minstens driemaal zo hoog is als de gemiddelde jaarwinst die de onderneming maakte in de periode 2017 tot en met 2021.
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Het percentage van de tariefsaanpassing is in 2024 12,53%. Door de aanpassing krijgt u in 2024 over al uw aftrekposten in de hoogste belastingschijf maximaal 36,97% belasting terug. Terwijl u zonder de tariefsaanpassing maximaal 49,50% belasting zou terugkrijgen. In 2023 was de aftrek beperkt tot 36,93%.
Aftrekbare kosten of beroepskosten zijn kosten die je maakt voor je onderneming. Het gaat om uitgaven die je nodig hebt om je zelfstandige activiteit uit te oefenen, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een laptop of softwareabonnement. Deze kosten mag je dan inbrengen en zijn fiscaal aftrekbaar van je bruto-inkomen.
Bijdrage Aof-premie 2024
In 2024 is de Aof-premie voor kleine werkgevers gemiddeld 7,25 procent. Voor kleine werkgevers (tot 25 keer de gemiddelde premieplichtige loonsom) is er een lager tarief, namelijk: 6,18 procent (in 2023 was dat 5,82 procent). Grote werkgevers betalen 7,49 procent (2023: 7,11 procent).
Het salaris dat de medewerker krijgt, is circa 70%. Dit heeft te maken met de te betalen premies en belastingen. Op de vraag wat een medewerker kost, geldt voor de werkgever een percentage van 130 tot 140%. Op de vraag wat het personeel kost in zijn geheel kan dit zelfs oplopen tot 150 à 160%.
Werkgeverslasten zijn de kosten die jij als werkgever betaalt bovenop het brutoloon. In het algemeen komen deze in Nederland neer op 20 tot 35 procent van het brutosalaris.
Inmiddels voorzien talrijke paritaire comités dat er bij hoge winst in 2022 een (al dan niet suppletieve) koopkrachtpremie moet worden toegekend, zoals: PC 116/207 (chemie) PC 200 (aanvullend PC voor bedienden) PC 124 (bouw)
Om je koopkrachtpremie ook te kunnen gebruiken als de winkels gesloten zijn, is het nu mogelijk om online te betalen met je Consumption Pass. Ter herinnering: de koopkrachtpremie wordt alleen geaccepteerd voor de aankoop van ecologische en/of voedingsproducten.
Het premieplichtig loon ook wel premieloon genoemd, is de loonsom van een werkgever waarover premie werknemersverzekeringen moet worden afgedragen als onderdeel van het sociale zekerheidsstelstel.