Er zijn arme Joden, rijke Joden, seculiere (niet-gelovige) Joden en zeer religieuze Joden. Gelovige joden delen gebruiken en tradities. Zo is er op vrijdagavond en zaterdag de sjabbat, dan gaan ze naar de synagoge – het gebedshuis – en werken ze niet. Spiritueel leider van een synagoge is een rabbijn of rabbi.
In de ark worden de Tora-rollen bewaard. Vlak bij de ark staat de stoel van de rabbijn: de geestelijk leider van de synagoge.
De diensten worden voorgegaan door de rabbijn. Het eerste deel van de dienst bestaat uit het zingen van gebeden. Tijdens die gezangen komen de mensen naar binnen.
Elke joodse gemeenschap heeft een rabbijn. Rabbijn betekent letterlijk leraar. Een rabbijn leert mensen over het geloof, geeft raad en weet alles over de joodse tradities en de regels van het jodendom. Hij leidt diensten in de synagoge: het gebedshuis van de joden.
Het belangrijkste voorwerp in de synagoge is de Thorarol die wordt opgeborgen in de "ark", een heilige ruimte in de synagoge. De Thora wordt gelezen vanaf een platform, de bima. Daarnaast is er in de synagoge een kandelaar aanwezig: de chanoekia voor het Chanoekafeest.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Joden kunnen thuis en in de synagoge bidden. Ze dragen daarbij voorwerpen met een bijzondere herinnering: een keppel, tallith en tefillien. Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge.
De chazan (Hebreeuws: חזן, meervoud: chazaniem) of ba'al tefillah is de voorzanger bij een joodse gebedsdienst. De kunst van het voorzingen wordt chazanoet genoemd.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Een Rabbijn is een leraar die volgens de joodse wet beslissend kan zijn bij geschillen en conflicten. In algemene zin is een Rabbijn de geestelijk leider van een joods gebedhuis, synagoge genaamd. De belangrijkste taak van een Rabbijn is die van adviseur en kenner van de joodse wetten.
Kidoesj (Hebreeuws: קידוש, uit te spreken als kiedoesj), kiddoesj of kiddesj (Nederlands-Jiddisch/Asjkenazisch) betekent letterlijk heiliging en is de zegening die wordt uitgesproken bij de aanvang van de sjabbat en feestdagen.
Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij bar mitswa ("zoon van het gebod").
[bijbel] (Grieks: plaats van samenkomst; Hebreeuws: Beth ha-midrasj = leerhuis; Jiddisch: sjoel). Gebouw waarin joden hun godsdienstoefening houden.
Het NIK beheert meer dan 40 functionerende synagogen in heel Nederland (waarvan dertien in Groot-Amsterdam) en ruim 350 begraafplaatsen. De rabbijnen leiden in samenwerking met hun bestuursleden de Nederlandse joodse gemeenschap.
De ster van David zou het familiesymbool zijn van koning David. Omdat Jezus zowel via de mannelijke als vrouwelijke lijn afstammeling zou zijn van David, is deze ster op de kerk gebruikt; zowel het jodendom als het christendom stamt hierdoor van David af.
Andere naam voor synagoge: gebedshuis, plaats van samenkomst en van onderricht. Het woord 'sjoel' komt uit het Jiddisj en is afgeleid van het Duitse woord Schule, dat 'school' betekent.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Heilige koe
Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt. Koeien zijn ook belangrijk vanwege hun melk en mest. Koeienpoep wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als brandstof om huizen mee te verwarmen.
Het gaat om twee kleine, zwartgelakte doosjes of 'huisjes' van leer, met daaraan lange leren riemen. Eén doosje wordt daarmee op het voorhoofd, het andere op een arm gebonden. Daarmee wordt heel letterlijk gedaan aan wat geboden is in de Thorá (Deut.
De meeste gelovigen hebben van jongs af aan leren bidden, zijn daarmee opgevoed en hebben vanuit de Bijbel, de godsdienstige opvoeding en verhalen van mensen begrepen dat bidden zinvol en daarom belangrijk is en echt helpt. Toch leven of komen er vragen.
Tijden van gebed
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen. Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag. Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag. Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Orthodoxe joden laten het haar bij de slapen groeien omdat in hun heilige boek, de Thora, staat dat zij geen haar rond de oren mogen afronden en hun baard niet kort mogen knippen. Dit interpreteren de joden zo dat ze het haar niet mogen knippen met een scheermes of pincet.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.