Antwoord: Wel de krenten en/of rozijnen maximaal 15 minuten in handwarm water (37 - 40°C) wanneer je oliebollen maakt. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Als er teveel vocht in het oliebollenbeslag komt, verliest het namelijk stevigheid.
Voordat we krenten en rozijnen in een recept gebruiken, wellen we ze vaak even. Dit doe je zodat ze wat zachter en sappiger worden. Je welt krenten en rozijnen door ze in een bakje te doen en onder te dompelen in lauwwarm water. Laat ze tien minuutjes staan en giet het water eruit.
Die belletjes zorgen voor een luchtig beslag en dus luchtige oliebollen. Heb je het beslag gemaakt, doe het dan in een kom die je afdekt met een vochtige theedoek (zodat het beslag niet uitdroogt). Laat het beslag minimaal een halfuur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming), maar liefst een uur.
Een oliebol is een bolvormige lekkernij gemaakt van gefrituurd beslag. Oliebollen zijn met name populair rond oud en nieuw. Een krentenbol is een klein rond broodje gemaakt van gebakken deeg waarin krenten of rozijnen verwerkt zijn. Krentenbollen zijn het hele jaar door populair.
Zet de rozijnen onder in koud water en laat deze afgedekt minstens 12 uur in de koelkast wellen.
Leg de rozijnen 10 minuten in lauw water. Niet langer want dan verliezen ze hun smaak. Na het wellen het water afgieten en de rozijnen goed uitlekken in een zeef voordat je ze gebruikt in het Oliebollen beslag. De lekkerste oliebollen maak je met rozijnen van goede kwaliteit.
Rozijnen en krenten moeten voor gebruik worden gewassen en wellen. De bakker zet ze vijftien tot twintig minuten onder water. Om tot een optimale smaak en de beste verwerking te komen, moeten de krenten en rozijnen hierna nog 20 tot 24 uur staan.
Olie. Het komt wel eens voor dat biologische rozijnen geolied worden, vooral wanneer ze in grote hoeveelheden verpakt zijn. Dit voorkomt het aan elkaar klonteren. Hiervoor wordt meestal zonnebloemolie gebruikt.
Als het beslag langer rijst, kan het voorkomen dat de oliebollen in het vet in elkaar zakken (dan krijg je platte oliebollen). Het oliebollenbeslag moet na het rijzen ongeveer het dubbele volume hebben gekregen.
Beslag afdekken met een vochtige doek en laten rijzen. Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken.
Maak de oijsbolletjestang na een serie oliebollen bakken schoon met water. Droog hem goed af voor de volgende serie, want water en hete olie spat. Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden.
Zet het beslag niet buiten of in een koude schuur. Laat het ongeveer een uur rijzen. Na de rijstijd is het beslag ongeveer verdubbeld in volume!
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Wat betreft voedingswaarde doen rozijnen en krenten niet voor elkaar onder. Beide zijn rijk aan natuurlijke suikers en vezels, evenals vitaminen en mineralen, ondanks hun compacte formaat. Het enige nadeel is dat vitamine C en K tijdens het droogproces deels verloren gaan.
Gedroogd fruit welt u meestal door het in een gelijke hoeveelheid water (of volgens recept) enige tijd tegen de kook aan te houden. De duur hangt af van het soort fruit dat u gebruikt en hoe u het daarna gaat verwerken. Volg het recept of controleer zelf of het fruit al zacht is en laat het niet te zacht worden.
De gedroogde krenten zijn kleiner, donkerder en zuurder dan rozijnen.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Hoeveel oliebollen kan ik bakken met 1 kg mix? Met 1 kg mix bak je ongeveer 50 oliebollen.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
De gele rozijnen worden voor het behoud van kleur en fruitige smaak licht gezwaveld. Met zonnebloemolie worden de rozijnen los van elkaar gehouden en ze gaan er mooi van glimmen. Gele rozijnen zijn met hun frisse smaak uitermate geschikt voor door salades en bijvoorbeeld de appeltaart.
Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide. Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.
In rozijnen zitten de vitamines B en C en allerlei polyfenolen. Dit zijn plantenstoffen die een beschermende werking hebben op je hart en bloedvaten. Ze dragen dus bij aan het voorkomen van een hartinfarct, beroertes en aderverkalking.
Antwoord: Voeg de juiste hoeveelheid water toe, meng intensief zodat een klontvrij beslag ontstaat en dep de krenten/rozijnen goed droog voordat ze door het beslag gaan.
Doe de rozijnen in een kommetje en schenk er zoveel warm/heet water op dat ze onder staan.Laat vijf minuutjes staan.Zorg dat het water niet té heet is.
De dichtheid van rozijnen is groter dan de dichtheid van water.Hierdoor zinken de rozijnen in een glas water naar de bodem. De gasbelletjes ontstaan meestal op een oppervlak zoals het glas of de rozijnen. Als er genoeg gasbelletjes op een rozijn zitten, dan trekken ze de rozijn mee naar boven.