Wat de staande kraan betreft, moet ervoor worden gezorgd, dat de toevoerleidingen voor warm en koud water worden afgesloten op het punt waar de wastafel wordt geïnstalleerd, d.w.z. op een hoogte van ongeveer 58 cm.
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel. Omdat een waskom op een blad wordt geplaatst, dient het blad of het badkamermeubel lager te hangen dan wanneer u kiest voor een wastafel.
Hoge kraan Tesi
Achter de waskom is vaak wel plaats voor een kraan. Een 'normale' wastafelmengkraan is hiervoor niet geschikt, omdat deze te laag is. Maar er zijn ook hoge kranen verkrijgbaar die wel boven de waskom uitkomen. Mengkraan Tesi is daar een goed voorbeeld van.
De standaardhoogte voor de bovenkant van een wastafel is 80 centimeter, ongeveer zo hoog als een keukentafel. Aangezien we in Nederland langer zijn dan gemiddeld, zal de praktische hoogte dan ook wat hoger zijn dan de advieshoogte. In praktijk zal de bovenkant van de wastafel op 90 centimeter uitkomen.
De hoogte die meestal voor een douchekraan wordt aangehouden, is 110 cm boven de douchevloer of douchebak. Op die hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens gemakkelijk te bedienen.
Zorg ervoor dat u voor het uitkiezen van de kraan de diameter van de wasbak/waskom heeft opgemeten. De uitloop vanaf de kraan moet ongeveer1 cmt. o.v. van de afvoer zijn verwijderd. Op die manier voorkomt u dat het water teveel zal spetteren.
Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.
Elke kraan in huis sluit je op dezelfde manier aan. Het maakt dus niet uit of je een kraan op een spoelbak, een fonteintje of een gootsteen wilt aansluiten of vervangen. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een kraan met een waste-hendel (waarmee je de afvoerplug kunt sluiten en openen) vervangt.
Een enkele of twee waskommen: de ruimte
Indien u er twee naast elkaar wilt plaatsen is het verstandig om minimaal de ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden. Op die manier krijgen de beiden kommen voldoende de ruimte, om goed tot hun recht te kunnen komen.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Een wastafel hang je best op ca. 90cm, een toilet op 44cm. Een bad bouw je best in zodat de bodem op vloerniveau ligt.
In Rusland wel ongeveer 8950 en in Canada staan ongeveer 5000 hijskranen, waaronder de grootste ter wereld van 391 meter hoog. Een normale hijskraan is ongeveer 20 tot 30 meter.
De meeste badkranen zijn gemaakt om in de muur te monteren, boven het bad. Dit zijn praktische thermostaatkranen, die u eenvoudig op temperatuur kunt zetten. Veel badkranen zijn, ook voorzien van een aansluiting voor een handdouche.
Hoe weet je of een kraan past? Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
De aansluiting van een wasmachine zit meestal aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Betekenis kraanuitloop. Heel simpel gezegd is de kraanuitloop het gedeelte van de kraan waar het water daadwerkelijk uitkomt. De voorsprong uitloop geeft aan hoeveel afstand er zit tussen het grondvlak van de kraan en de uitloop van de opening, waar het water uitkomt.
Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn.
Kijk eerst naar de afmetingen van je gootsteen, en vooral de diepte. Daarmee kun je uitzoeken wat de beste hoogte van de keukenmengkraan en de uitloop is. Het hangt trouwens ook af van de gewenste toepassingen. Als je bijvoorbeeld regelmatig hoge pannen of zelfs emmers wilt vullen, is een hoge uitloop aan te bevelen.
Lengte uitloop inbouwkraan
Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand. Aangezien badkamer wastafels zeer verschillend zijn in diepte, en ook de inbouw wastafel kranen zeer verschillende uitloop hoogtes hebben, is het slim dit altijd per geval te bepalen.
Voor andere accessoires, zoals handdoekhaken en kledinghaken of -rekjes, is de hoogte flexibel. Hou rekening met de lengte van je handdoeken of kleding. maar houd rekening met de lengte van wat je eraan ophangt. Handdoeken hebben doorgaans minimaal 90cm nodig; washandjes 45 cm en kleding 150 cm.