Een feestdag die in het weekend valt, wordt in elk bedrijf naar een andere datum verplaatst. Als uitzendkracht volg je hiervoor de regeling die van toepassing is binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Mag de feestdag vrij gerecupereerd worden, dan mag je deze als uitzendkracht ook vrij opnemen.
Ja, als je werkt als uitzendkracht krijg je feestdagen betaald. Het is de plicht van het uitzendkantoor om jou dit uit te betalen. Dit is hoe dat werkt.
Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een andere inactiviteitsdag (in veel ondernemingen de zaterdag), moet je als werkgever een vervangingsdag op een normale activiteitsdag vastleggen. Je kan deze vervangingsdag vrij kiezen binnen hetzelfde kalenderjaar.
Wat betreft de loonberekening zijn algemeen erkende feestdagen in de arbeidsvoorwaarden meestal gelijkgesteld met zondagen. De zondagstoeslag geldt dan ook voor deze aangewezen feestdagen.
Doorbetaling van een feestdag aan een uitzendkracht
Bij een uitzendovereenkomst met uitzendbeding: het uitzendbureau kan kiezen tussen uitbetaling van de feestdag ten laste van de opgebouwde reservering of doorbetaling van het feitelijk loon.
Er bestaan verschillende soorten contracten, zoals uitzendcontracten of vaste contracten. Als je werkt via een interimkantoor, dan werk je onder een uitzendcontract.
Een feestdag die op een zondag of een dag van gewone inactiviteit valt, moet worden vervangen door een andere dag. Je werkgever is verplicht je ten laatste op 15 december op de hoogte te brengen wanneer de eventuele vervangingsdagen het jaar daarop vastgelegd zijn. Voor deze dagen ontvang je je normale loon.
Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd. Op Koningsdag bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio.
Voor elke feestdag of vervangingsdag van een feestdag die samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag en inhaalrustdag voor een gepresteerde feestdag, heeft de werknemer recht op loon.
Volgens de wet op de feestdagen moet een feestdag die met een zondag of een dag waarop gewoonlijk in de onderneming niet gewerkt wordt (meestal zaterdag) samenvalt, door een gewone activiteitsdag vervangen worden.
De feestdag die valt op een zondag moet niettemin aanleiding geven tot een vervangingsdag. De vervangingsdag kan echter worden vastgesteld op een dag waarop de deeltijdse werknemer geen prestaties verricht. Al naar gelang het geval verliest hij of verkrijgt hij deze dag.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Interimcontracten zijn meestal van korte duur (week- of zelfs dagcontracten) en worden regelmatig verlengd.Het nadeel hiervan is dan ook dat ze weinig zekerheid bieden en minder sociale rechten opbouwen. Je weet namelijk nooit of je (week)contract verlengd zal worden.
Je verdient als uitzendkracht evenveel als een werknemer met een vast contract. De sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing gaan automatisch van je salaris af. Net zoals bij je collega's in loondienst. Qua loon is er geen verschil, je kiest meestal om persoonlijke redenen voor een uitzendcontract.
Je kan maximaal 7 dagen tot 6 maanden als interimmer werken. In uitzonderlijke gevallen kan je tot 12 maanden als interimmer tewerkgesteld worden. Instroom: je wordt als interimmer aangenomen. Je contract minimaal 1 week en maximaal 6 maanden.
Als Koningsdag op een dinsdag of donderdag valt en werknemers willen er een lang weekend vrij van maken, dan is de dag er voor of er na in de cao Afbouw niet opgenomen als verplichte snipperdag. Als werknemers vrij willen, moeten zij dit aanvragen.
Ik ben werknemer
Werkt u in loondienst bij een bedrijf? Dan bent u waarschijnlijk vrij op Koningsdag en krijgt u die dag gewoon doorbetaald. Dit is in ieder geval zo bij de meeste bedrijven.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
Een deeltijdse werknemer met een vast uurrooster die net als de voltijdse werknemers 5 dagen per week werkt, heeft recht op alle feestdagen. Het loon wordt dan berekend op basis van het aantal uren dat de werknemer die dag normaal gezien had moeten werken.
Je medewerker heeft wél recht op extra loon als er sprake is van overuren op een wettelijke feestdag. Voor overuren op een feestdag is er een overloontoeslag verschuldigd van 100%.
geen wet, wel regels
Want in de meeste cao's of arbeidsvoorwaarden zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers vastgelegd over werken (of niet) op feestdagen. Zorg dus dat je weet welke cao van toepassing is, en wat daarin vermeld staat over (werken tijdens) de feestdagen. Want wat in de cao staat, is bepalend.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Wanneer je op eerste kerstdag, tweede kerstdag of nieuwjaarsdag werkt krijg je 200% (ofwel dubbel) uitbetaald. Je krijgt dus dubbel betaald.
Nee, niet per se. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag.