De voordelen van 3D printen 3D printen kent er vele: vrijheid van vormgeving, flexibel opschalen, massa-personalisatie, keuzevrijheid van materiaal en productie van complexe ontwerpen zonder assemblage om maar een paar te noemen. Maar 3D printen is ook een duurzame techniek.
Met een 3D-printer binnen handbereik kun jij je eigen sieradenlijn opzetten, je huis decoreren met unieke kunstwerken, handige dagelijkse voorwerpen maken, leren op een tastbare manier verbeteren en zelfs je eigen prototypes ontwerpen. De grens van wat je kunt creëren wordt alleen beperkt door je verbeelding.
3D-printers worden toegepast in de industrie, modelbouw, prototype-onderzoek, experimentele geneeskunde en tijdens de vervaardiging van nieuwe gereedschappen. 3D-printing heeft eveneens zijn weg gevonden in moderne vormen van beeldkunst en ruimtelijk ontwerp.
Kan ik geld verdienen met een 3D-printer? Ja, 3D-printers bieden mogelijkheden om geld te verdienen door het aanbieden van printservices, het verkopen van 3D-geprinte producten, het maken van prototypes voor klanten en nog veel meer.
Uit onderzoek is gebleken dat een 3D printer bij gemiddeld gebruik relatief weinig energiekosten met zich meebrengt. Wanneer er pakweg 20 doorsnee huishoudelijke artikelen worden geprint tijdens een 25 uur durende printsessie, gebruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan stroom.
Het klopt inderdaad dat 3D printen over het algemeen niet erg laagdrempelig is. Er is een bepaalde technische affiniteit nodig zodat je begrijpt wat er gebeurd en waar je mee bezig bent. Dat neemt daarentegen niet weg dat alles te leren is zolang er maar een drang is om het eigen te maken.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
De toekomst van 3D-printing ziet er zeer rooskleurig uit. De technologie heeft de potentie om de manier waarop we denken over productie en fabricage volledig te veranderen. Bedrijven kunnen sneller en goedkoper produceren, producten volledig afstemmen op individuele klanten en revolutionaire ontwerpen maken.
Hobby kits zijn eenvoudig en goedkoop (vaak al vanaf 300 euro) verkrijgbaar en zo kun je de 3D printer aanpassen aan eigen behoeften. Je kunt dus een volledige 3D printer kopen vanaf ongeveer 1200 euro, maar dat betekent niet dat je in staat bent om elk 3D model dat je in gedachten hebt te printen.
Er zijn veel goede 3D-printers beschikbaar voor beginners onder de $500, zoals de Creality Ender 3 of de Anycubic i3 Mega. Deze printers bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn geschikt voor het leren van de basisprincipes van 3D-printen.
Volgens hem is een levensduur van vijf jaar heel redelijk voor een 3D-printer. Zeker als deze open-source is en alle bestanden die nodig zijn om de printer te upgraden en repareren gratis te downloaden zijn en de meest kwetsbare onderdelen vervangen kunnen worden door onderdelen die de printer zelf print.
Voor rond de 20 euro krijg je een spoel filament van zo'n 0,75 kilogram waarmee je, afhankelijk van de grootte van de geprinte 3D objecten, tientallen tot zelfs honderden 3D prints kunt maken. 3D filamenten zijn vaak in een verscheidenheid aan kleuren te bestellen.
Technische risico's, bijvoorbeeld dat consumenten zich aan het warme apparaat of plastic branden, zijn door verantwoord gebruik gemakkelijk te beperken. Daarnaast ontstaan tijdens het printen dampen en kleine deeltjes die de gebruiker in kan ademen. Goed ventileren is belangrijk om dat te beperken.
Het verschil tussen tussen 3D en 4D printing
Terwijl 3D-printing zich richt op het statische creëren van objecten, stelt 4D-printing ons in staat om objecten te produceren die in de loop van de tijd veranderen of evolueren.
Er zijn twee verschillende, populaire soorten 3D-printers: filamentprinters en resinprinters. Deze maken niet alleen gebruik van verschillende technieken, het gebruikte materiaal is ook anders.
Ondanks de nadelen biedt 3D-printen enkele belangrijke duurzaamheidsvoordelen. Zoals hierboven vermeld, elimineert 3D-printen de noodzaak van traditionele productieprocessen. Dit vermindert de hoeveelheid afval die tijdens deze processen wordt gegenereerd, waardoor het productieproces veel duurzamer wordt.
De FX20 zal de grootste, snelste en meest geavanceerde 3D printer zijn die Markforged ooit heeft geproduceerd.
Een kunststof vuurwapen maken kan eenvoudig met een 3D-printer van een paar honderd euro en een ontwerp van internet. Het printen van de onderdelen kost een dag of vier. Wel zijn er nog een aantal metalen onderdelen nodig, zoals een loop, veer en afsluiter.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen.
3D printen is een voordelige techniek die helemaal niet veel hoeft te kosten. De grootste investering bestaat uit de eenmalige aanschaf van een 3D printer. Daarna liggen de kosten van 3D printen bij gemiddeld gebruik vrij laag.
De printtijd is afhankelijk van de instellingen in het Gcode bestand. Bij kleine objecten op gemiddelde printkwaliteit zoals een damschijf met een laagdikte van 200 micron, kan het printen tussen 10 en 20 minuten duren. Bij grotere objecten met diezelfde instellingen kan het enkele uren duren.
Glas is een nieuw materiaal voor 3D-printen. Het is in de handel verkrijgbaar in de vorm van met silica geladen harsen. Het Sirris Additive Manufacturing team onderzoekt de mogelijkheden van deze nieuwe en zeer innovatieve materialen.