70,3 procent van alle vliegtuigbewegingen van en naar de nationale luchthavens in 2022 ging van en naar Amsterdam Airport Schiphol. Schiphol trok met 86 procent de meeste vluchten binnen het handelsverkeer. Eindhoven was de tweede luchthaven voor vluchten binnen het handelsverkeer met een marktaandeel van 8,4 procent.
Atlanta (ATL) voert de wereldranglijst aan, en wordt gevolgd door Dallas/Fort Worth (DFW), Denver (DEN), Chicago (ORD), Dubai (DXB), Los Angeles (LAX), Istanbul (IST), Londen (LHR), Delhi (DEL) en Parijs (CDG). Ten opzichte van 2021 maakte Heathrow de grootste sprong, van plek 54 naar plek 8.
Zaventem in top 20 Europese luchthavens
In het lijstje van de grootste luchthavens in de Europese Unie op basis van het aantal passagiers stond Zaventem in 2020 op de 15de plaats. De luchthavens Charles De Gaulle (Parijs), Schiphol (Amsterdam) en Frankfurt Main telden in 2020 het meeste passagiers.
In 2020 en 2021, tijdens de coronapandemie, reisden de meeste luchtvaartpassagiers binnen de Europese Unie via Parijs, Charles de Gaulle. Dit waren respectievelijk 22 en 26 miljoen reizigers. Amsterdam Schiphol Airport volgde in beide jaren als tweede met respectievelijk 21 en 25 miljoen luchtvaartpassagiers.
Londen – 6 vliegvelden
Inmiddels heeft de hoofdstad van Engeland zes vliegvelden tot haar beschikking. De grootste is London Heathrow Airport.
De twee grootste luchthavens in Europa zijn, zoals hierboven vermeld, Londen Heathrow (LHR) in het Verenigd Koninkrijk en Parijs Charles de Gaulle (CDG) in Frankrijk. De passagiersaantallen op de grootste luchthavens van Europa bedragen ongeveer 70 tot 80 miljoen mensen per jaar.
Niet gegroeid. Dat Schiphol nu de drukste luchthaven van Europa is, komt niet door de groei van het aantal vluchten op het vliegveld. Sterker nog, er waren vorige week minder vluchten (1.246) dan de week ervoor (1.271).
Brussels Airport is veel kleiner dan Schiphol en telt maar de helft van het aantal vluchten. Bovendien ligt het aantal vluchten nog altijd veel lager dan in het verleden.
"Dankzij een optimale spreiding van het aantal vluchten over de beschikbare 18 uur per dag, kunnen elke dag ongeveer 225 vertrekkende en 225 aankomende vluchten plaatsvinden.
Van deze vijf luchthavens is de nationale luchthaven van Brussel-Zaventem de grootste.
Met ongeveer 26 miljoen passagiers per jaar is Brussels Airport de grootste luchthaven van België. De luchthaven ligt ongeveer 12 km ten noordoosten van de hoofdstad Brussel en is vlot bereikbaar met de trein, de bus, de auto en de fiets.
Het Changi vliegveld in Singapore is dus het mooiste vliegveld ter wereld, maar deze weetjes over de luchthaven zijn ook leuk om te melden: De bouw van de luchthaven begon in 1977. De eerste vlucht vond vervolgens in 1981 plaats, waarbij er een vliegtuig uit Kuala Lumpur landde op het vliegveld.
Het vliegveld Knuffingen in één oogopslag
Maar op 4 mei 2011 kon het mini-vliegveld tussen Knuffingen en Zwitserland eindelijk worden geopend. Met een oppervlakte van 150 m² is Knuffingen Airport daarmee niet alleen de grootste luchthaven in het Wunderland, maar ook de kleinste luchthaven ter wereld.
De luchthaven wordt ook wel Amsterdam Airport Schiphol genoemd, vanwege zijn ligging vlakbij de hoofdstad. Leuk weetje: Schiphol Airport is de enige grote luchthaven ter wereld die lager ligt dan het zeespiegelniveau. 4 meter onder NAP.
Dit weekend gaat de zomervakantie van start en traditioneel betekent dat ook: drukte op Brussels Airport. Vrijdag wordt de (voorlopig) drukste dag van het jaar. Wie op de luchthaven moet zijn, neemt dus best zijn voorzorgen.
België heeft in totaal vijf luchthavens vanaf waar passagiersvervoer mogelijk is. Het gaat om de volgende luchthavens: Brussel Zaventem, Oostende, Charleroi, Luik Bierset & Deurne.
En nu blijkt ook uit het jaarverslag van de Federale Ombudsdienst voor de Luchthaven Brussel-Nationaal dat Zaventem stilaan weer naar het oude niveau aan het groeien is. Vorig jaar werden namelijk 178.929 vliegbewegingen geteld, respectievelijk 83.000 en 60.000 meer dan in coronajaren 2020 en 2021.
Het bedrijf stelt 3.100 werknemers te werk en exploiteert 41 vliegtuigen.
1. Hartsfeld-Jackson Atlanta Airport (VS) Dit vliegveld in de Amerikaanse staat Georgia (boven Florida) ontvangt jaarlijks maar liefst 104.171.935 passagiers en is daarmee de grootste/drukste ter wereld. Het vliegveld heeft 209 gates en, fun fact, heeft de meeste internationale vluchten naar Amsterdam.
Eén daarvan ligt op het eiland Saba. Hier vind je namelijk de kortste landingsbaan ter wereld! De start- en landingsbaan heeft een lengte van slechts 400 meter en verslaat daarmee Lukla Airport in Nepal.
Singapore Changi Airport heeft Hamad International Airport van Qatar van de troon gestoten. Schiphol staat niet in de top 20.
De Amerikaanse luchthavens Chicago O'Hare International en Dallas Fort Worth International beschikken over het hoogste aantal landingsbanen; beide luchthavens hebben er zeven. Chamdo Bangda, in het Tibetaanse hooggebergte, beschikt over de langste landingsbaan voor commerciële vliegtuigen.
Burgerluchtvaart is goed voor iets meer dan de helft van het totale aantal vluchten. Als je ook de privévliegtuigen, het vrachtvervoer, helikopters en overheidsvluchten in rekening brengt, vinden er wereldwijd gemiddeld zo'n 230.000 vluchten per dag plaats.
Gemiddeld registreerde Eurocontrol dit jaar al 29.348 vluchten per dag boven Europa, een stijging van 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Opvallend: terwijl het aantal vliegbewegingen in zowat heel Europa groeit, kreeg het Belgische luchtruim (dat samen wordt gerekend met Luxemburg, red.)