Als een hond u of uw hond heeft gebeten, kunt u aangifte doen. In zowel het Wetboek van Strafrecht als in de gemeentelijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) staan regels waarmee tegen agressie door honden kan worden opgetreden. Het is dus raadzaam om een bijtincident te melden bij de gemeente en/of de politie.
Wanneer uw eigen hond iemand (bijna) gebeten heeft (of ander ongewenst gedrag heeft vertoond), laat uw hond dan eerst nakijken door een dierenarts om te zien of er lichamelijk iets aan de hand kan zijn. Blijkt uw hond gezond, schakel dan een gedragstherapeut in om het gedragsprobleem in kaart te brengen.
Bijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid. Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden. Van oorsprong is bijten dus noodzakelijk voor de overleving van een hond.
Een hondenbeet moet altijd worden onderzocht door een dokter. Door de vele bacteriën in een hondenbek is de kans op infectie groot.Daarnaast kan iemand die gebeten is door een hond last krijgen van psychische problemen. Om te beginnen kan een slachtoffer erg bang worden voor honden.
Bijt en hapt hij naar jouw handen, benen of waar hij je raken kan, ook dat gedrag moet je ombuigen. Zeg nee, gaat hij door (wat veel puppy's doen) loop bij hem vandaan en negeer hem.Stop met hem aandacht te geven.Vermijd ook oogcontact.
Stress als oorzaak
De oorzaak waarom een hond alles kapot bijt, is stress. Zoals je hebt kunnen lezen, leidt bijten op voorwerpen tot ontspanning bij je hond. Wanneer je hond vaak stress heeft, zal hij een grotere behoeften hebben om op voorwerpen te bijten.
Agressie wordt in veel gevallen veroorzaakt door angst. Je hond is bang en om zichzelf te beschermen, gromt en/of bijt hij. Belangrijk is dat je je hond niet straft als hij bijt vanuit angst, want dat maakt hem alleen maar banger.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je puppy in je gezicht bijt. Vaak is dit een teken van speelsheid en enthousiasme, maar het kan ook te maken hebben met angst of agressie. Probeer te observeren wanneer je puppy precies in je gezicht bijt en wat er op dat moment aan de hand is.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Denk bijvoorbeeld aan grote honger, misselijkheid, maag-darmklachten of huidproblematiek die een hond prikkelbaar zou kunnen maken.Pijn kan ervoor zorgen dat een hond plots agressief reageert. Pijn gedreven agressie heeft als doel om ongemak/pijn of eventuele verergering van pijn te voorkomen.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek. Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Na 5 tot 7 maanden is het wisselen voltooid, en zal je hij minder vaak bijten. Bijten is heel natuurlijk gedrag: je beestje verkent de wereld met zijn tanden. Zo bijt je pup tijdens het spelen. Zolang hij daarvoor puppyspeelgoed voor gebruikt hoeft dat geen probleem te zijn.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
De belangrijkste manier om hard bijten af te leren is door verbaal aan te geven dat hij dit gedrag niet mag laten zien. Dit kan door luid en duidelijk 'AU' te zeggen, uw hand stil te houden en te stoppen met spelen.
Speels bijten
Puppy's zijn niet alleen nieuwsgierig, ze zijn ook super speels. Met hun broertjes en zusjes zijn ze gewend om op een andere manier te spelen dan met jou. Daarom kan het gebeuren dat je puppy springt of hapt naar je gezicht uit speelsheid.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.