Kortdurend zorgverlof ziekenhuisbezoek Ligt een relatie van je werknemer in het ziekenhuis? Dan heeft je werknemer geen recht op kortdurend zorgverlof. Het ziekenhuis biedt alle zorg die iemand nodig heeft. Dat verandert wel als iemand het ziekenhuis verlaat en thuis verdere verzorging nodig heeft.
Zorgverlof is opgesplitst in twee vormen, kortdurend zorgverlof en langdurig zorgverlof. Kortdurend zorgverlof kan je opnemen wanneer je voor een korte tijd voor een familielid of goede vriend moet zorgen. Langdurig zorgverlof kan je opnemen wanneer je voor een langere tijd voor een naaste moet zorgen.
Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kunt u meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. Want de zieke krijgt al verzorging. Op de eerste ziektedag kunt u voor deze naaste uit uw omgeving calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof opnemen.
Wat betekent zorgverlof voor mijn salaris? Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris.Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Zorgverlof (of mantelzorgverlof) kunt u opnemen als u moet zorgen voor een familielid, vriend of iemand in uw omgeving. Bijvoorbeeld als diegene een operatie krijgt. Het is niet nodig om zorgverlof op te nemen als uw kind, partner of ouder onverwachts ziek wordt.
Bij een medisch noodzakelijke ingreep of operatie ligt dit anders. Zowel de ingreep als de herstelperiode wordt als ziekte aangemerkt, zodat dit niet ten koste gaat van de verlofuren van de werknemer. Een werkgever dient de ziektemelding door de werknemer in dat geval te accepteren.
In het geval dat u als werkgever vindt dat uw werknemer zijn genezing onvoldoende bevordert, heeft de wetgever niet in een opschortingsbevoegdheid voorzien. Het antwoord op uw vraag is dus dat uw werknemer uw voorstel om elders een operatie te ondergaan weliswaar mag weigeren, maar niet zomaar.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
Per jaar mag je 6 keer je wekelijkse werkuren als verlof opnemen. Bij een 32-urige werkweek heb je dus recht op 192 uur verlof per jaar. Je bepaalt zelf wanneer je deze uren opneemt.
8. Hoeveel uur krijg je voor doktersbezoek? Als je toch vrij krijgt van je werkgever om een arts te bezoeken, zit daar geen maximaal aantal uren aan. Omdat er in de wet niets is opgenomen over doktersbezoek, zijn hier ook geen regels aan gebonden.
Stel jaarlijks maximaal acht uur ter beschikking voor artsbezoeken onder werktijd. Niet benutte uren worden omgezet in vakantie-uren. Indien een medewerker tijdens werktijd een doktersbezoek heeft gepland, moeten de uren die de medewerker afwezig was worden ingehaald op een ander tijdstip.
Incidentele doktersbezoeken
Als jij vrij wilt voor een doktersbezoek, of dit nu incidenteel of periodiek is, dan zul je dit met je werkgever moeten overleggen. Over een doktersbezoek tijdens werktijd zijn namelijk geen concrete afspraken gemaakt in de wet.
Als uw kind ziek is geworden, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. U meldt het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever.
Uw kind of partner is bijvoorbeeld ziek, of een familielid is overleden. U heeft dan recht op calamiteitenverlof of kort verzuimverlof. Dit verlof duurt een paar uur tot een paar dagen. Tijdens dit verlof heeft u recht op uw loon, behalve als er in uw cao of bedrijfsregels andere afspraken staan.
Als je kind ziek is en jij de enige bent die voor hem kan zorgen, heb je zoals hierboven ook beschreven recht op kortdurend zorgverlof. Je bent wel verplicht om te zoeken naar alternatieven.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties. Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing. Anders dan bij zorgverlof of calamiteitenverlof is er wettelijk niks vastgesteld over het bijzonder verlof.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
Uw werkgever mag een redelijk verzoek voor calamiteiten- of kort verzuimverlof niet weigeren. Uw werkgever mag u achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.
Drie dagen voor het overlijden van ouders; vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer of van zijn of haar echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner. Deze dagen moeten opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Je mag niet zomaar een hele dag opnemen als dat niet nodig is. De wet specifieert dat je zolang afwezig mag zijn als nodig om de situatie op te lossen. Wacht nog even voor je wegspurt om je oogappel te gaan ophalen. Want je moet je baas wel op voorhand laten weten dat je afwezig zult zijn.
De werknemer is niet verplicht iets te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werknemer mag spontaan uitleg geven over de oorzaak van de ziekte, maar de werkgever mag daar niet naar vragen.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
Een werknemer die tijdens zijn werkuren naar een consultatie bij de arbeidsarts gaat, wordt normaal gesproken betaald. De eventuele verplaatsingskosten zijn ook ten laatste van de werkgever.