De fijnste mosterd wordt in Frankrijk gekweekt, de naam van de plaats Dijon is vast wel bij iedereen wel bekend. Het is een plant die langs akkerranden of in de berm groeit, van oorsprong een wilde plant dus. Sinds de 16e eeuw wordt de plant gekweekt voor consumptie in vele delen van Europa.
Mosterd kan bijna overal in gematigde streken worden gekweekt. De mosterd wordt bereid door de zaadjes droog te malen tot een fijn of grof poeder (dit verschilt per type mosterd). Het poeder wordt met water, azijn en smaakstoffen tot een pasta gemengd.
Door de eeuwen heen is mosterd altijd een heel populaire 'saus' geweest. We weten dat 3000 jaar voor onze jaartelling al in China mosterdzaad werd verbouwd. Maar ook wat verder naar het westen, in het oude Egypte, zijn aanwijzingen gevonden voor het gebruik van mosterdzaad in het dagelijks leven.
Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
De Marne kent een rijke historie. Het begon ruim een eeuw geleden in het dorpje Molenrij bij Kloosterburen waar drie heren besloten om de lokale economie een impuls te geven door het oprichten van een mosterdfabriek.
Een fijne mosterd wordt het meest gewaardeerd, maar volgens de echte fijnproevers zijn grove mosterdsoorten de enige soorten die men mosterd mag noemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Door meer of juist minder mosterdzaden te gebruiken kun je de pittigheid en mildheid van mosterd bepalen.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Mosterd kweken in 5 stappen
Spit de grond goed om voordat de zaden in de grond gaan om de grond vrij te maken van onkruid. Zaai de zaden direct in de volle grond in maart – april. Na het zaaien de grond licht vochtig houden. Aan het einde van de bloeitijd kunnen de zaden geoogst worden om er mosterd van te maken.
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
De geschiedenis van de mosterd uit Dijon
Rond 1200 stond Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne, al bekend als een regio waar ze goede mosterd maakten. Maar pas vijf eeuwen later, in 1858, werd het gele goedje pas echt populair.
De schaarste is volgens producenten vooral te wijten aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel. Het hielp niet dat ook de oogst in de Franse Bourgogne – waar de beroemde mosterd oorspronkelijk vandaan komt – mislukte na een natte winter en een koud voorjaar.
Ingrediënten: water, MOSTERDZAAD, natuurazijn, zout, rode wijnazijn, voedingszuur: citroenzuur, antioxidant: E224 (bevat SULFIET).
De geschiedenis van de mosterd uit Dijon
Rond 1200 stond Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne, al bekend als een regio waar ze goede mosterd maakten. Maar pas vijf eeuwen later, in 1858, werd het gele goedje pas echt populair.
Exclusief gemaakt van de gele zaden van de Senapis alba gemengd met water en azijn volgens een geheim recept, heeft deze zachte Bister een subtiele kruidigheid waardoor het bij uitstek een mosterd voor het hele gezin is.
Ons unieke Limburgse recept geeft Marne Limburgse Mosterd een ware Bourgondische smaak. Een milde mosterd met in natuurlijke azijn gewelde mosterdzaadjes.
De zwarte mosterdplant is een éénjarige plant, met een vertakte stengel die een meter hoog wordt. De onderste bladeren zijn geveerd, de bovenste bladeren smal en spits. De gele (of witte) mosterd is een éénjarige, rechtopstaande plant die 30 cm hoog wordt. Deze plant heeft geveerde bladeren.
Bij Natural Spices kun je geel mosterdzaad online kopen. Dit is pittig, maar de mildste van de drie varianten. Je kunt het zaad in een verpakking van 700 gram of 2, 8 of 25 kilo online kopen en krijgt het geleverd in een handige bewaarbak.
Gebruik van koolzaad en mosterd
Terwijl mosterdzaad erg aromatisch is en daarom erg populair is als specerij, wordt koolzaad gebruikt om olie te produceren. De bladeren van mosterd hebben ook een milde mosterdsmaak en worden daarom gebruikt in salades of als specerij in soepen, enz.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Engelse mosterd (Colman's mustard): één van de scherpste mosterdsoorten die er bestaat, heeft als basis droog gemalen mosterdmeel van zwart en wit mosterdzaad. Zaanse mosterd: middelscherp van smaak, fijn en zacht van structuur.
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!