Daarbij lettend op de temperatuur van de rookkast die wel op 65/70 graden moet blijven. De paling is gaar wanneer deze een mooie kleur heeft en u ze kunt in knijpen tot de graat. De kerntemperatuur moet tussen de 60 en 65 graden liggen, ook begint het vet eruit te druipen.
Afhankelijk van de dikte van paling, alsmede de buitentemperatuur, duurt het totale paling roken proces zo'n 45 tot 75 minuten. Haal de gerookte paling voorzichtig uit de rookoven en wikkel ze in een oude krant om ze nog 15 minuten te laten “na-garen”. Dat komt de smaak echt ten goede en daar gaat het tenslotte om.
Eikenhout is een harde houtsoort waar de meeste palingrokerijen paling mee roken. Eikenhout heeft veel voordelen; het brandt lang, rookt veel en het ruikt nog eens heerlijk. Het hout rookt veel door de verschillende zuren en tannine, die zich in het hout bevinden.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Het drogen.
De paling is voldoende gedroogd als het vel aan de onderkant van de kop droog (als perkament) aanvoelt. Het drogen duurt meestal 20 tot 30 minuten. Daarna kan gegaard worden.
Het vlees wordt hierbij niet gekookt, de eiwitten stollen niet en het vlees blijft stevig vast aan de botten hangen. Het koud roken maakte de paling echter taai waardoor deze voor het consumeren nog een keer werd gekookt of gestoofd in water. Dit kookproces verdunde de bittere rooksmaak en maakte het vlees malser.
Spoel de paling vervolgens kort af met water en de paling is klaar om gerookt te worden. Liever sneller paling pekelen? Los dan 1 kilo zout op in 5 liter water en houd de paling ongeveer 18 minuten ondergedompeld in het water.
Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld. Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier.
Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft!
Paling schoonmaken zoals Palingkopen.nl
We doen de paling met ruim zout in de centrifuge zodat de slijmlaag los komt. Vervolgens spoelen we het zout van de paling af. We maken een snee met een scalpel en verwijderen het maag/darmpakket met een rond, bot mes. We spoelen de paling na in de centrifuge.
Kan ik verse vis invriezen? De verse vis en paling van Palingshop.nl kan gevacumeerd worden ingevroren en zijn diepgevroren tot 6 maanden houdbaar. Het beste is om de vis snel te consumeren.
We verwijderen voor u het vel en de ingewanden. Een klassieke bereiding met deze Paling is Paling in het groen. De naam verwijst naar de groene saus waarin de Paling wordt geserveerd.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Warm roken (ookwel gestoomd genoemd)
Bij warm roken wordt de vis eerst gedurende 1½ uur voorgedroogd in de rookoven op een klein houtvuur (beuken of elzenhout). Het vuur wordt met een dikke laag mot en zaagsel bedekt, zodat er een dichte rook ontstaat. De vis wordt 60 minuten gerookt met rook van 80 tot 100°C.
Pekelen voor het roken
Voor koud roken is pekelen absoluut noodzakelijk om de houdbaarheid van het gerookte voedsel te garanderen, voor warm roken is het vooral belangrijk voor de smaak. Tijdens het pekelen kun je ook kruiden en specerijen door het zout of de zoutoplossing mengen.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.
PAN : Op een zacht vuur, paling is gaar, enkel opwarmen. Regelmatig heel voorzichtig roeren. OVEN : In ovenschaal +-45 minuten in voorverwarmde oven van 130 gr.
Smaak & bereiding
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw.
De mannelijke alen blijven 6 tot 12 jaar in het zoete water, de vrouwelijke alen 9 tot 20 jaar. Aangezien sommige alen niet meer terugtrekken naar zee komen ook zeer oude palingen voor, de oudste bekende paling was 88 jaar oud.
Op de website van VisVoordeel.nl staat de beste Hollandse paling te koop. Wij hebben heerlijke verse paling die direct van de afslag op de beste manier wordt verwerkt en verpakt en de volgende dag al voor 18:00 uur bij u thuis wordt bezorgd!
Dit is dé pekelweger waar Rijpelaal dagelijks mee werkt om de paling perfect op smaak te brengen in het pekelbad. Laat de weger drijven in het water met de zoutoplossing en lees de waarde af op het niveau van het wateroppervlak.