Gemiddeld kan een weide, als je de helft van de lengte van het gras laat staan, na 30 dagen genoeg herstellen om opnieuw begraasd te worden. Als je teveel paarden hebt voor de oppervlakte aan weides die je ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een paddock waar de paarden (tijdelijk) met hooi bijgevoerd worden.
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Grote oppervlaktes kunnen het beste met een speciale graszaaimachine ingezaaid worden. Zaai niet dieper dan 1,0-1,5 cm.
Rollen. Het is ook aan te raden je weilanden in de lente te rollen met een zware metalen of betonnen rol achter de tractor. Met de roller kun je graszoden gelijk maken en de gaten in het land wegwerken.
Door de weide regelmatig te slepen, sleep je alle mesthopen uit elkaar, waardoor ze uitdrogen en de larven en eitjes beter blootgesteld worden aan UV licht. De omstandigheden om te ontwikkelen tot larve worden daarmee minder gunstig!
Waar een klepelmaaier bijvoorbeeld vooral geschikt is voor het maaien van allerlei taaie gewassen (met hier en daar 'n tak) is een weidebloter (hij heet echt zo) bedoeld voor het maaien van hoog gras.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Een weidesleep is een landbouwwerktuig dat achter een tractor wordt bevestigd en als doel heeft het gras te verluchten en eventuele grote stukken aarde, zoals molshopen, of mest (koeienvlaaien) te verdelen in kleinere stukken. Zo krijgen de graszoden meer licht en lucht, waardoor de groei van het gras bevorderd wordt.
Het doel van de voorzichtige graslandonderhoudsbeurt in het voorjaar is naast het uitvlakken van molshopen het licht aandrukken van het gras dat net sprietjes begint te vormen.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Geef iedere twee jaar standaard ongeveer 300 kilogram droge poederkalk per hectare. Dit is een goede en een praktische methode om een lage pH te voorkomen. Geef grasland niet meer dan 1000 kilogram droge kalk per hectare per keer.
De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering van graszaad en de bewerkings- en zaaikosten. Dit kost samen circa € 150,- per hectare. Herinzaaien van grasland kost ongeveer € 800,- euro per hectare, dus uw grasland in goede conditie houden met doorzaaien is zeker aan te bevelen.
Hooi wat vers geperst is kan koliek veroorzaken, Het hooi moet goed afgestorven zijn, zeker hooi wat in plastic zit, dit hooi gaat als het ware gisten, maar doordat de zuurstof (in de pak) verbruikt wordt en op raakt stopt het proces. Dit duurt ongeveer 4 weken.
Wanneer het hooi nat wordt is de kans op schimmels groot met als resultaat dat het hooi niet meer gevoerd kan worden. Let daarbij ook op eventuele ongedierte. Het is daarnaast ook het beste om hooi niet direct op de grond te bewaren, maar van de grond.
Na het maaien blijft het gras een paar dagen op het veld liggen om te drogen tot het hooi is, waarbij zon en wind een belangrijke rol spelen. Om het gras sneller te laten drogen is er het proces van het 'schudden', oftewel het keren van het gras zodat ook de onderkant goed droogt.
Geef de weide na het maaien of begrazen dan ook de nodige rust, zodat het gras terug kan groeien. Best laat je de weide rusten als het gras korter wordt dan 8 cm. Vraag ook aan de loonwerker om niet te kort af te maaien. Zeker wanneer het heel warm is, gaat het gras beter hergroeien als het nog wat bladgroen heeft.
De wiedeg trekt de viltlaag open en verwijderd onkruiden. Het breekt de grond open zodat zuurstof en warmte kan zorgen voor een goede ontwikkeling van de grasmat. Op het moment dat de groei van gras stilvalt door een droge periode, krijg je een open structuur in de graszode en is de kans op onkruidgroei reëel aanwezig.
Bij een gezonde paardenweide hoort een goede onderhoudsbemesting. Speciaal daarvoor is Pavo FieldCare ontwikkeld: de ideale meststof voor het behoud van een goede en gezonde grasmat. Pavo FieldCare bevat een speciale stikstof verbinding die langzaam (in 2 tot 3 maanden) vrijkomt.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Bemesten met dierlijke mest
Dierlijke mest kunt u twee keer per jaar toedienen. Koeienmest is het meest geschikt voor een paardenweide.
Voordat de weide doorgezaaid wordt, moet het gras kort afgemaaid of kort beweid worden. Maak daarna de bovenste laag los met een sleep of hark, zodat het graszaad goed in contact komt met de bodem. Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.