Wanneer de batterijen bijzonder heet worden, stopt u het gebruik van het apparaat onmiddellijk omdat hierdoor de batterijen worden beschadigd. Nadat de batterijen uit zichzelf zijn afgekoeld, kunnen ze weer worden gebruikt.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
WAARSCHUWING. EEN OPGEZWOLLEN LITHIUM-IONBATTERIJ KAN IN BRAND VLIEGEN OF EXPLODEREN. GA UITERST VOORZICHTIG EN OP EIGEN RISICO TE WERK WANNEER JE EEN GEZWOLLEN BATTERIJ UIT EEN ELEKTRONISCH APPARAAT VERWIJDERT.
Schakel je toestel uit bij het minste vermoeden van zwelling en breng het apparaat meteen naar een servicecenter. Doe dat op een veilige manier! Wachten tot de batterij 'krimpt', heeft geen zin. Door de steeds toenemende druk kan je hele toestel beschadigd raken.
Een lithium-ion-accu bestaat doorgaans uit twee elektroden en elektrolyt: een chemische verbinding die elektrische stroom geleidt. Wanneer een accu te vaak wordt opgeladen, kan de temperatuur zeer hoog oplopen. Wanneer de temperatuur zo'n 150 graden Celsius bereikt, kan de elektrolyt vlam vatten.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Als je je telefoon een tijdlang intensief gebruikt, bijvoorbeeld om veeleisende games te spelen, of het is buiten erg warm, dan is het niet abnormaal dat je telefoon ook warmer aanvoelt.
Tijdens het laden van een loodaccu ontstaat er warmte die afgevoerd moet worden. Meestal ontstaan bolle accu's tijdens het laden als er een te zware lader wordt gebruikt en/of de loodaccu kan onvoldoende zijn warmte kwijt. De loodaccu gaat dan koken, je hoort hem dan ook bruisen.
Denk maar eens aan een auto die lange tijd niet wordt gebruikt, waardoor de accu langzaam leegloopt. Maar ook andere oorzaken zoals de laadspanning of ontlading zijn de boosdoener. De accu opladen is één ding, voorkomen dat het opnieuw gebeurt is net zo belangrijk.
Lithium is een bijzonder materiaal. In pure vorm is het een zacht glimmend grijs (zilverkleurig) materiaal dat in aanraking met lucht zeer snel oxideert. Het is het lichtste metaal. Het materiaal is zeer zacht en kan om die reden niet als constructiemateriaal gebruikt worden.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er (door het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie) ineens een enorme hitte ontstaan. Door de grote druk binnenin de batterij kan dit leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Loodaccu's bevatten accuzuur (elektrolyt), accuzuur is een corrosief product. Dit is een gevaarlijke stof en kan bij huidcontact of inslikken brandwonden veroorzaken. Als het op je kleren komt brand het er doorheen.
Het ontploffen van een iPhone is een incidenteel geval. Vaak kan niet verklaard worden waarom het iPhone toestel ontploft. Lithium ion batterijen kunnen soms in brand vliegen wanneer ze worden opgeladen.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Wat te doen bij brand van een loodzuur accu (gel/vlies)
Bij een brand door een interne en externe kortsluiting kunt u blussen met een poederblusser, schuimbrandblusser, CO2-blusser, F-500-blusser of N-ext-blusser. Bij alle tips is nog wel het belangrijkste, bel zo snel mogelijk de brandweer!
Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Wanneer de spanning van een accu bij ongeveer kamertemperatuur al na enkele uren begint terug te lopen, of al terugloopt na bijvoorbeeld één keer kort starten van de motor, dan is deze in slechte conditie en moet de accu vervangen worden.
Kapotte accu symptomen
Rode dashboardlampje accu brand. Piepende geluiden die onder de motorkap vandaan komen. De startmotor draait minder snel rond wanneer u de motor probeert te starten, tevens zal de motor minder snel aanslaan.
Elke accu moet goed opgeladen worden voor een optimale levensduur. Gebruikt u een te hoge laadspanning (overlading) dan kan er zelfs het uiterst explosieve knalgas ontstaan. Normaal gesproken is de maximale laadspanning van een loodaccu tussen de 13,6 Volt en 14,8 Volt.
De accu is daarna weer goed bruikbaar. Uiteraard is er nooit 100% garantie en de batterij zal nooit volledig herstellen tot aan de fabriekswaarden. Maar, kortom, een lege natte accu is normaliter goed te repareren.
Na het downloaden en openen van deze app druk je op het kopje 'Thermal' om te controleren hoe warm je telefoon van binnen is. Temperaturen van tussen de 35 en 45 graden Celsius zijn normaal.