Maar liefst 10.860 kandidaten meldden zich aan voor de decentrale selectie voor het studiejaar 2021-2022, bijna duizend meer dan vorig jaar.
Voor in totaal 2785 plekken kwamen 10.726 aanmeldingen binnen bij StudieLink. 8552 kandidaten deden ook écht mee met de decentrale selectie. 33 procent van hen hoort op vrijdag 15 april dat ze in principe kunnen starten met de opleiding.
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
De studie geneeskunde heeft een numerus fixus van ongeveer 3.000 plekken, deze worden verdeeld door decentrale selectie. Over het algemeen bestaat de decentrale selectie uit twee rondes.
Directe plaatsing op basis van een 8 of hoger gemiddeld is niet mogelijk. De enige manier om Geneeskunde in Utrecht te kunnen studeren, is door deel te nemen aan de selectie en een kansrijk genoeg rangnummer te behalen voor plaatsing (1 t/m 304).
Je 6vwo SE-cijfers tot en met 14 januari 2022 tellen verplicht mee. Het betreft de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde a of b en Nederlands. In aanvulling op de BMAT, geven deze cijfers een goed beeld van hoe je kennis ervoor staat voor de vakken die belangrijk zijn voor Geneeskunde*.
Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar
Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag u maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.
Vanaf 2017 is de loting, of numerus-fixus, zelfs officieel afgeschaft en zijn de universiteiten verplicht hun kandidaten middels decentrale selectie te selecteren. Vanaf dan betekent het ook niet meer zonder meer dat scholieren met gemiddeld een 8,0 of hoger direct geplaatst zullen worden.
De Leidse bachelor Geneeskunde heeft dit studiejaar plaats voor 320 eerstejaarsstudenten. Ongeveer een op de drie kandidaten wordt geplaatst. Door middel van 2 selectierondes kunnen wij zien wat je in huis hebt.
Met een hbo- of wo-opleiding (propedeuse of afgerond) moet je deelcertificaten op vwo-niveau halen voor de vakken wiskunde A of B, natuurkunde, scheikunde en biologie. Welke opleiding je hebt gevolgd maakt niet uit (medisch, niet-medisch).
De hogeschool of universiteit maakt op basis van de selectieprocedure een ranglijst van iedereen die zich heeft aangemeld. Denkt de onderwijsinstelling dat je goed bij de opleiding past? Dan krijg je een rangnummer hoog op de lijst. Hoe minder goed je bij de opleiding past, hoe lager je op de lijst komt te staan.
De bacheloropleiding Geneeskunde is een fixusopleiding met selectie, niet iedereen die toelaatbaar is zal ook een plaats krijgen. Lees alle informatie op deze pagina zorgvuldig door. De totale instroomcapaciteit in Maastricht wordt jaarlijks vastgesteld; in 2021-2022 bedroeg deze 366 studenten.
Zowel wiskunde A als B geven toegang. Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
De numerus fixus is er om ervoor te zorgen dat studenten op de juiste plek terecht komen en is dus in het belang van elke onderwijsinstelling en van de student. Voor sommige opleidingen is het nodig om alleen de beste en meest gemotiveerde studenten toe te laten. Bijvoorbeeld omdat: De opleiding te duur is.
Om zicht te krijgen op de intelligente wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de cijfers van 4 havo of 5 vwo. Ze kijken dus niet naar de eindexamencijfers! Ook moet de student soms tijdens een selectiedag opdrachten maken om te laten zien dat hij of zij het niveau aan kan.
Over het algemeen wordt de uitslag binnen enkele uren na 00:00 op Studielink gepubliceerd. De uitslag wordt uitgedrukt in een rangnummer. Het is goed om van tevoren te controleren tot welke rangnummer de universiteit kandidaten voor de opleiding plaatst. Hierdoor weet je zeker of je binnen bent of niet.
Kun je je dan zomaar inschrijven voor een studie geneeskunde? Helaas is dat niet het geval. Je moet eerst bewijzen dat je over voldoende voorkennis beschikt binnen het profiel natuur en gezondheid op vwo-niveau.
De beste (bachelor)opleidingen op het gebied van gezondheid vind je in Leiden, Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De beste geneeskundeopleiding vind je, volgens de Keuzegids, bij de VU in Amsterdam. (Medisch Contact geeft een ander kwaliteitsoordeel).
Maar het is zeker mogelijk om vanuit de 4 uur deel te nemen én te slagen voor de toelatingsproef. De meeste Vlaamse universiteiten geven geen wiskunde meer in de richting geneeskunde.
door ronde 1 en voor 30% door ronde 2. 8+-regeling Als je op peildatum 15 januari 2021 een 6 vwo SE-gemiddelde van 8,00 of meer voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde wiskunde A of B, Nederlands en Engels? Dan val je onder de 8+regeling en hoef je de BMAT niet te maken.
Je mag je per studiejaar voor maximaal twee numerus fixusopleidingen aanmelden, behalve voor Geneeskunde en Tandheelkunde. Als je voor beide fixusopleidingen wordt geselecteerd, moet je een keuze maken. Je mag je maar voor één fixusopleiding inschrijven.
Om toegelaten te worden met een HAVO diploma, dien je eerst een HBO propedeuse te behalen in combinatie met de VWO deelcertificaten of universitaire testimonia. Heb je geen VWO diploma en geen HBO propedeuse en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een Colloquium Doctum.