Je kunt eens soep maken van zoete aardappel, bloemkool of paprika. Of maak er een maaltijdsoep van door peulvruchten toe te voegen, zoals in deze Italiaanse soep met cannelinibonen of deze pittige soep met linzen. Met een lekkere kom warme soep heb je zo al 200 gram groente binnen.
Handig om te onthouden: 250 gram groente komt overeen met ongeveer 5 opscheplepels. In de groentedatabase van het Voedingscentrum kun je alle groentes opzoeken.
Hoeveel is 200 gram groente? 200 gram groente is ongeveer 4 opscheplepels gekookte groenten bij je avondeten. 1 opscheplepel groente is namelijk ongeveer 50 gram. Voor rauwkost, zoals sla, komkommer en tomaat, kun je ervan uitgaan dat 1 schaaltje ongeveer 50 gram is.
Soep. Eén van de makkelijkste manieren om makkelijk veel groenten binnen te krijgen is het maken van soep. Ook daar kun je oneindig mee variëren, en je kunt er al je restjes in verwerken. In een goede thermosbeker blijft je soep goed heet en heb je een prima lunch.
250 gram is net zo zwaar als een pakje boter. 500 gram is heel goed te vergelijken met twee pakjes boter. Enz.
Groenten beschermen je lijf
Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Minder dan 400 gram groenten en fruit (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Houdt je botten sterk en gezond
Iets meer dan een halve komkommer (250 gram), bevat al 50% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K!
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Geen groenten, wel fruit
Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Vaak wordt er gezegd dat je onbeperkt groente kan eten op een dag. Maar hoe zit het nu eigenlijk met groente en afvallen? Het feit is dat ook groente, ook al is het niet heel veel, ook calorieën bevatten. Maar jezelf vullen met groente is wel een gezonde manier om gewicht kwijt te raken.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.