Wij krijgen regelmatig de vraag of wilgenkatjes in water of droog in de vaas moeten. Het antwoord op de vraag is eigenlijk heel logisch. Omdat wij de gedroogde variant van de wilgentakjes verkopen, hebben deze helemaal geen water nodig. Dat is ook heel fijn voor de mensen die de planten vaak vergeten water te geven!
Als je elk jaar katjes wil, dan snoei enkel de helft van het aantal takken tot zo'n 20 cm boven de grond. Die snoeibeurt herhaal je elk jaar. Als je alle takken tegelijk snoeit, herhaal je de snoei pas om de twee jaar want anders krijg je geen wilgenkatjes.
Het vaasleven van wilgenkatjes is ongeveer 3 weken tot een maand. Je kunt de katjes takken alleen in de vaas zetten, maar het is ook erg leuk om de takken de combineren met andere, verse bloemen zoals tulpen.
Katjes takken | Wilgenkatjes
Wordt ook veel gebruikt bij droogbloemen. De takken kunnen prima zonder water staan en drogen langzaam in. Dit zijn de kenmerken per kleur: Wit, de katjes hebben een licht groene gloed, maar zijn overwegend wit.
Wilgen zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke katjes zitten aan verschillende bomen. Wilgen vinden we zowel als boom, maar ook als struik.
Katjeswilg stekken
Behalve de in bloei staande takken die ik meenam voor in de vaas, heb ik ook wat dikkere takken in de grond gezet (een tak van ca. 50 cm 2/3 onder de grond, 1/3 erboven) om te stekken. Wilgen groeien makkelijk en inderdaad ook de katjeswilg.
Wilgen kunnen groeien op alle verschillende soorten grond. Wel hebben wilgen op de meeste grondsoorten ontzettend veel water nodig na het aanplanten. Met en zonder kluit moeten beide na twee weken geen regen iedere drie dagen water hebben.
Wij krijgen regelmatig de vraag of wilgenkatjes in water of droog in de vaas moeten. Het antwoord op de vraag is eigenlijk heel logisch. Omdat wij de gedroogde variant van de wilgentakjes verkopen, hebben deze helemaal geen water nodig. Dat is ook heel fijn voor de mensen die de planten vaak vergeten water te geven!
Snoeien kan in het algemeen van november tot maart; Bij zwakkere takken of strenge vorst is het beter om vanaf eind februari pas te snoeien; Katjesbomen die in het voorjaar bloeien pas snoeien na de bloei; Eens in de 3 tot 5 jaar de katjesboom helemaal terugsnoeien om de groei van jong hout te stimuleren.
Katwilg is een struikvormige wilgensoort die zelden de vorm van een boom heeft. In het vroege voorjaar ontwikkelen zich de katjes en daarbij valt op dat aan de ene struik katjes komen met alleen meeldraadbloemen, en aan andere struiken katjes met alleen stamperbloemen. Het is dus een tweehuizige soort.
Deze bloeiwijze komt vooral voor bij bomen en struiken van de wilgenfamilie (waaronder de boswilg en de schietwilg), de berkenfamilie (waaronder de berk, de hazelaar en de zwarte en witte els), de moerbeifamilie en de beukenfamilie (waaronder de eik en de kastanje).
Als je kiest voor een echte paastak, houd er dan rekening mee dat je deze water moet geven. En denk eraan: hoe groter de tak (en dus ook het gewicht van de paasdecoratie die eraan hangt), des te stabieler de vaas moet zijn. Indien je nog wat verf hebt in de themakleur, geeft het een leuk effect om de tak te schilderen.
Verzorging van de wilg. De meeste wilgen groeien het liefst op vochtige, leemhoudende grond. Bij stamboompjes met wilgenkatjes kunt u na de bloei alle oude takken tot zo'n 5-10 cm terugknippen. Al snel zullen er weer nieuwe twijgen groeien die volgend voorjaar gaan bloeien.
De katwilg (Salix viminalis) of teenwilg is een plant uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Het is een tweehuizige boom die van nature voorkomt in Europa en Azië. De katwilg vormt meestal een struik, maar kan ook een boom vormen, die tot 6 (10) m hoog kan worden.
Er geldt geen minimum- of maximumtemperatuur voor een paasboom. Het is wel verstandig het waterpeil in de gaten te houden. Salixtakken, zoals wilgentakken officieel heten, kunnen vrij veel water drinken. Als je je paasboom water geeft, blijven de takken drie tot vier weken goed op vaas.
De katjeswilg, Salix caprea, kan in maart of april worden gesnoeid.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende. De gelijkenis van deze ogenschijnlijk fluweelzachte bloeiwijze met de vacht van een kat heeft tot deze benaming geleid.
Ze maken dit schuim als bescherming tegen uitdroging en tegen natuurlijke vijanden zoals vogels. Er wordt vaak zoveel schuim geproduceerd dat veel vocht naar beneden druppelt. Bij wegvegen van het schuim worden de donkere traag bewegende tot 8 mm lange larven zichtbaar. Vanaf juli worden ze volwassen.
De watermerkziekte en torsiekrachten van de wind zorgen ervoor dat een wilg meestal niet ouder wordt dan veertig tot vijftig jaar. Wilgen zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom. Een volwassen citrus boom heeft zo'n 60 liter in de winter tot wel zo'n 500 liter per dag in de zomer nodig.
Omdat de wilg snel groeit en diepe sterke wortels heeft, wordt zij vaak geplant om erosie aan de oevers van rivieren tegen te gaan.