Worteldoek zorgt er voor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat u uw gronddoek circa 10 cm onder liggers legt zodat uw vlonder terras goed kan ventileren.
Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras af. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Met deze verstelbare kunststof terrasdragers en stelvoeten kunt u hoogteverschillen in uw houten of composiet terras corrigeren. De verstelbare terrasdragers zijn instelbaar van 3-6 cm en kunnen een maximaal gewicht dragen van 450 kilo per stelvoet.
Vlonders kunnen op verschillende manieren aangelegd worden: op zand, op bestrating, op een dakterras of balkon of juist aan het water. Maar voor ieder vlonder geldt: de onderconstructie is ontzettend belangrijk!
Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies. Of kies voor de AR Coating schroeven, deze zijn enorm sterk en ook roestvast door de speciale coating.
Hoe dik moeten de planken van de vlonder zijn? Doorgaans worden vlonders gemaakt van planken met een standaard breedte, deze is 14,5 cm. U kunt hierbij kiezen voor lanken van verschillende diktes, de planken zijn 2,1 cm of 2,8 cm dik. De keuze van de dikte bepaald mede de levensduur en de sterkte van het hout.
Hardhout ( keruing ) 10 tot 15 jaar. Douglas hout 10 tot 15 jaar. Geimpregneerd Grenen 10 tot 15 jaar. Niet alleen het type vlonderplank maar ook de onderregels en piketpalen bepalen hoe lang u vlonder mee gaat.
De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage.
Zorg voor een afschot
Als u een vlonder gaat leggen en u legt deze precies waterpas, dan zal het water op de vlonder blijven liggen. Vanwege het bekende natte weer dat in Nederland vaak voorkomt adviseren wij iedereen dan ook de vlonder te leggen met afschot. Over het algemeen hanteren wij hiervoor 1cm per meter.
Gebruik dan een verzinkboor. Schroef de vlonderplanken vast op het regelwerk met twee vlonderschroeven per balk.
Wanneer je het terras wil aanleggen op een harde ondergrond, zoals beton, dan wordt het raamwerk met schroeven en pluggen in de ondergrond vastgeschroefd. Soms worden er spieën gebruikt om een (licht)hellend vlak te kunnen creëren. De onderkant van de balken wordt vaak beschermd met bitumen.
Soorten goedkope terrastegels
De goedkoopste soorten tuin- en terrastegels zijn vaak vierkante betonnen tegels. Deze zijn geschikt voor het leggen van een middelgroot tot groot terras en kunnen ook worden gebruikt als tegel voor een looppad. Een andere optie is het gebruik van klinkers.
De groeven of fijne ribbels zijn een verzamelplaats voor vuil en water, waardoor algengroei gestimuleerd wordt. Glad geschaafde terrasplanken zijn eenvoudiger met een bezem schoon te houden. Houten planken worden glad door vocht en algen. Eénmaal per week even schoonvegen is dus het advies.
Het voordeel van hardhout is de hoge weerstand tegen insecten en schimmels en de levensduur, in vergelijking met naaldhoutsoorten als douglas en grenen gaan deze ongeveer 2 maal langer mee. Dat is ongeveer 20 jaar!
Wij raden aan te kiezen voor vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit. Deze vlonderschroeven hebben geen moeite met het opvangen van de werking van hardhouten of naaldhouten vlonderplanken.
Zoek de totale oppervlakte op die je met elk pakket vlonders kan leggen, en deel je oppervlakte door dat cijfer. Zo kan je met een pakket vierkante vlonders bijvoorbeeld 0,81 vierkante meter leggen, dus moet je de oppervlakte die je hebt berekend, delen door 0,81.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer. Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze.
Een zachte ondergrond, zoals gras of zand, is niet geschikt. De kans op wegzakken is dan erg groot. Een betere plek is op tegels, klinkers, een betonnen ondergrond of een houten vlonder. Dit moet dan wel 100% waterpas zijn.
Daarnaast kun je door het gebruik van een houten vlonder er ook voor zorgen dat de ondergrond kaarsrecht is, waardoor je zwembad altijd perfect staat. Bij rubberen tegels of een houten vlonder heb je ook geen last van zand of andere viezigheid die je makkelijk je zwembad inloopt.
U kunt composiet vlonderplanken daarentegen wel zien als een goede investering. Composiet vlonderplanken vallen namelijk in duurzaamheidsklasse 1 en gaan meer dan 25 jaar mee. Dit in vergelijking tot houten vlonderplanken, waarbij de levensduur verlengd moet worden door middel van behandeling.