A: Controleer allereerst of er water in het bad zit! Ook al hebt u het de vorige avond opgewarmd, controleer het bad niettemin. Als u het water zo snel mogelijk warm wilt hebben, gebruik dan droog brandhout van goede kwaliteit. Gebruik van het deksel verkort de verwarmingstijd aanzienlijk.
Hoe lang duurt het om de hottub te verwarmen? Het opwarmen van het water duurt ongeveer 45 tot 90 minuten. Er zijn een aantal factoren waarvan de opwarmtijd afhankelijk is. Zo spelen jouw stookgedrag, het soort hout en de buitentemperatuur een rol hierin.
Hottub opwarmen met externe kachel
Het verwarmen vindt plaats door natuurlijke circulatie. Wanneer de kachel vol met water is dan warmt het water op en stijgt het water naar boven. Via de bovenste slang gaat het water terug de hottub in. Het koude water in de hottub stroomt tegelijkertijd de kachel in.
Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
Als richtlijn voor het opwarmen van een hottub wordt er gesteld dat er tussen de 60 en 120 kg aan berkenhout nodig is. Alleen is dit geen vast gegeven, het hangt namelijk weer af van de omstandigheden. Als je hout hebt wat vrij vochtig is dan zal je meer hout nodig hebben om het op de juiste temperatuur te krijgen.
De aanbevolen watertemperatuur is ten hoogste 37 graden, oftewel gelijk aan de temperatuur van het menselijk lichaam. Warmte verlicht pijn en vergroot de elasticiteit van het lichaam. Warmte ontspant ook en geeft onder meer endorfine af aan het lichaam. Tegelijkertijd vertraagt de hartslag en daalt de bloeddruk.
Om lang te kunnen genieten van het warme water is het beter om wat harder haardhout te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld eiken of essen of beuken. Deze houtsoorten branden langzaam op en geven veel warmte af. Wanneer u veel gebruikt maakt van de hottub kunt u uw leverancier vragen het hout wat dikker te kloven.
Het vullen van een hottub gaat natuurlijk door water in de kuip te laten lopen. Hoe snel dit gaat hangt af van een aantal factoren. De meeste kranen in Nederland laten ongeveer zo'n 12 tot 16 liter water per minuut door. Gemiddeld gezien komt dit neer op 840 liter per uur.
Wij raden op basis van 1.000 liter water aan om 8 gram chloor wekelijks toe te passen in een chloordrijver. Met een chloordrijver verspreid je de chemicaliën geleidelijk over het water. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven.
Je kan zeker chloor gebruiken om de kwaliteit van het hottub water te verlengen. Bijvoorbeeld in combinatie met een filterpomp of AquaClean. We raden op basis van 1000 liter water aan om 8 gram chloor wekelijks toe te passen. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven, dit kan de aluminium kachels aantasten.
WATER BEHANDELING
1) Het is aangeraden om het water te veranderen ongeveer een keer per week voor het gebruik van de hottub. Chemische behandeling is niet nodig. 2) Het is aangeraden om regelmatig (elke 1-4 weken) Uw hottub met chemische producten te reinigen en het water te veranderen.
In de meeste landen van de Europese Unie, worden de hottubs geleverd met kleine (3,5 t) vrachtwagens. Een uitzondering wordt toegepast voor de grootste hottubmodellen – houten en polypropyleen hottubs met een binnendiameter van 2200 mm, en voor de rechthoekige hottubs met afmetingen van 2000 x 2000 en 2200 x 2200 mm.
Onze hottubs hebben een hoogte van 102 centimeter. Als u plaatst neemt in een hottub en uw schouders komen boven het water uit, dan zult u in de winter last krijgen van de koude wind. De zithoogte bij een 160 diameter hottub is 33 cm, bij een 180 hottub is de zithoogte 36 cm.
Jacuzzi is (kort door de bocht) het Amerikaanse merk bubbelbad waarbij er in het bad lucht gepompt wordt waardoor er stromen ontstaan en luchtbellen gevormd worden. Een Hottub is een bad met warm gestookt water.
Let op, het is verstandig om water binnen 24 uur op te drinken om iedere vorm van verontreiniging te voorkomen. Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt.
Chloortabletten of HTH Chloor sticks lossen traag op en plaatst u in de skimmermandje van het zwembad. Hierdoor doseert u geleidelijke aan chloor telkens als uw circulatiepomp werkt en het zwembadwater passeert via de skimmer naar de filter.
Hoevaak chloor in het zwembad? Chloorshock (granulaat) voegt u alleen toe wanneer het zwembadwater een boost nodig heeft. Dit kan zijn wanneer het zwembad net met water is gevuld of er bijvoorbeeld net een onweersbui is geweest. Dit onttrekt chloor uit het water, dus het toedienen van chloor is dan vereist.
Een hottub kunt u zien als een houtgestookte Jacuzzi. Er is geen elektriciteit nodig want u gaat het water verwarmen doormiddel van een houtgestookte kachtel. Ongeveer anderhalf uur van te voren gaat u het vuur aanmaken in de bijgeleverde kachel. Deze kachel kan zowel intern als extern naast de kachel staan.
Voordat u kunt genieten van een heerlijk warme hottub is het van belang dat u de hottub vult met water. Met een goede tuinslag duurt dit ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Zeker als het buiten wat kouder is kan het enkele dagen duren voordat je jacuzzi warm is. Om het proces te versnellen kun je je jacuzzi vullen met warm kraanwater. Naast het feit dat je jacuzzi zo sneller warm wordt, is dit ook nog eens een stukje goedkoper dan het verwarmen van koud kraanwater met de heater.
Een vraag die we vaak ontvangen en ons antwoord is eigenlijk altijd heel eenvoudig: namelijk ervaring. De temperatuur is niet in te stellen en een te warme of te koude hottub komt vaak voor in het begin. Hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe sneller je hier handig in wordt.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Het water onderin de tub wordt via de spiraal naar binnen gezogen en verwarmt door het vuur. Het warme water stroomt de tub weer in en maakt op deze manier gebruik van natuurlijke circulatie van het water. In de Dutchtub gaat 600 liter water per plons.
De harde massagestralen zijn erg goed voor je spieren, maar kunnen ook schade aanbrengen wanneer je ze te lang gebruikt. Een half uur de jets aan laten staan is aan te raden. Als je meerdere uren de harde stralen in je rug laat lopen dan loop je het risico dat je de dag erna rugpijn hebt.
“De gemiddelde badgast heeft ongeveer een tiende van een gram uitwerpselen in zijn gluteal fold, wat een mooi woord is voor bilspleet”, zegt Gerba. Dat betekent dat, wanneer je met nog vier anderen in een jacuzzi zit, “je een eetlepel stront in het bubbelbad hebt zitten”.