Het spoelen met zout water is om de klachten te verminderen en dat de wond sneller zal genezen. Uw klachten zijn ontstaan doordat voedselresten gemakkelijk in de wond achterblijven of omdat de wond is gaan ontsteken.
Door zijn natuurlijke samenstelling en door de diverse vervuilende stoffen die het kan bevatten, doet zeewater een wond meer kwaad dan goed. Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond.Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen.
'Als je zout strooit in een wond, trek je het vocht uit de cellen. Die gaan daardoor kapot en daarbij komen allerlei ontstekingsstofjes vrij die de zenuwuiteinden nóg gevoeliger maken dan ze al waren als gevolg van de verwonding.
Antwoord van Frank: "Zeewater bevat veel meer zouten dan zoetwater, ongeveer 35 gram per kg. Er zijn zeeën die nog veel meer zout bevatten zoals de Dode Zee. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt ontsmet zeewater niet.
DOEL WONDSPOELEN
Meestal wordt er gesproken over het voorkomen van (secundai- re) infecties door het verwijderen van vuil, debris, partikels van ver- bandmateriaal en micro-organis- men. Dit alles ter bevordering van de genezing van de wond en ter voorkoming van geurproblemen.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Zout kan namelijk ontzettend goed zijn voor je huid, je haar en je nagels. 'Natuurlijke zouten zitten boordevol mineralen zoals kalium, magnesium en calcium die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de huid te versterken,' zegt dermatoloog Joshua Zeichner.
Voor de mond heeft zout water net zo'n reinigende, bacteriedodende werking. Je mond spoelen met een zoutoplossing kan dan ook een gunstig effect hebben op mondzweertjes, ontstoken tandvlees, een vieze geur uit de mond en tandplaque. Zo kan zout goed zijn voor je gebit.
Wondverzorging. Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Het doodt bacteriën door osmose. Dus, als er een hoge concentratie zout buiten een bacteriële cel is, diffundeert het water in de bacterie uit de cel, wat leidt tot uitdroging, en uiteindelijk de dood van de bacterie.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.Het zout verhoogt de capaciteit van je huid om vocht vast te houden. Uit de bovenste huidlaag zal minder water verdampen.
In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten. Elke dag zal het uitspoelen beter gaan en minder pijnlijk zijn. Als de pijn eenmaal weg is, moet u nog drie dagen doorgaan met spoelen.
Zout bevordert de genezing en helpt infecties te bestrijden. Net zoals dieren hebben wij een zoutopslag onder de huid. Wanneer de huid beschadigd of wanneer er sprake is van een ontsteking klontert het onderhuidse zout samen en wordt de aanmaak van makrofagen geactiveerd.
Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag. Na een operatie/behandeling aan de neus is het advies 3 tot 4 keer daags te spoelen.
Een gezonde huid
Het zout stimuleert de bloedsomloop, helpt vocht vast te houden in de huidcellen, hydrateert, ontgift en zorgt voor celregeneratie. Daarbij helpt het zout om de droge, schilferige of geïrriteerde huid te genezen.
Plaats get glas volledig over de piercing en buig nu weer achterover totdat de zoutoplossing volledig rondom je piercing zit. Maak het jezelf nu zo comfortabel mogelijk met behulp van een stoel of ander meubilair. Blijf in deze positie en laat het zoutbad voor 2 tot 3 minuten zijn werking doen.
Plaatst het neuskannetje, neusdouche of spuit in een neusgat en 'knijp' of spuit het zoutwater zachtjes naar binnen of laat neuskannetje leeglopen. Tijdens het inbrengen van het zoutwater maakt u de G-klank of zegt kort de letter K. Hierdoor sluit uw zacht gehemelte de neus af en loopt het zoute water niet in de keel.
Zout water
Het “zoute spoelwater” kunt u zelf goed bereiden door een theelepel keukenzout (even aftikken aan de rand) op te lossen in 250 ml lauw water (grote beker) dit benadert de lichaamszoutwater samenstelling goed. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.
Badzout wordt voornamelijk toegevoegd aan het badwater om te ontspannen. Badzout wordt meestal gemaakt van magnesiumsulfaat (Epsom-zout) of zeezout. Badzout is niet zomaar zout. Aan badzout worden nog verschillende ingrediënten toegevoegd, zoals kruiden, aroma's en/of kleur- en geurstoffen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.