Als je een beginner bent, epileer dan één keer per week. Het zal steeds minder ongemakkelijk aanvoelen, waardoor je steeds tevredener zult zijn. Als je een pro bent, doe dan een stapje terug en epileer eens in de drie weken.
Iedere huid en haargroei is anders, maar in het algemeen kun je stellen dat haartjes na het epileren 3 weken wegblijven. Omdat de haren in zijn geheel zijn verwijderd krijg je geen stoppels, maar verschijnen er zachte haartjes die niet zo opvallen.
Bij epilatie kun je tot wel 4 weken van een gladde huid genieten. Want wanneer je haartjes bij de wortel verwijdert, duurt het veel langer voordat ze weer teruggroeien dan wanneer je een zogenaamde oppervlaktemethode gebruikt, zoals scheren en ontharingscrèmes.
Scheren is snel en gemakkelijk, maar de haren komen vrij snel terug en voelen stugger aan. Bij epileren blijven de haren langer weg, maar voordat je wederom kunt epileren, moet de haar eerst weer terug gegroeid zijn.
Na het epileren verschijnen rode puntjes op de huid. Het is dus verstandig om je huid na het epileren eerst tot rust te laten komen. Vermijd te veel zonlicht en smeer je huid in met een ongeparfumeerde vochtinbrengende of verkoelende crème. Een epileerapparaat tast de huid niet aan.
Epileer onder de douche of in bad
Epileren tijdens het baden of douchen of vlak daarna, kan de irritatie ook verminderen. Het warme water zorgt ervoor dat de bloedvaten zich iets verwijden, waardoor de huid beter doorbloed raakt.
Af en toe kan dat echter ook leiden tot ingegroeide haren en infecties. Om dat te voorkomen steriliseer je best je pincet door ze met warm water en zeep te wassen. Trek de haartjes ook altijd uit volgens de groeirichting om ingegroeide haren te voorkomen. Door het epileren kan de huid ontsteken.
Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Lichtjes scrubben
Door te scrubben worden je huid en haartjes zacht en verwijder je dode huidcellen. Hiermee voorkom je ingegroeide haartjes en een geïrriteerde huid. Daarnaast gaan je haartjes ook overeind staan, wat het epileren makkelijker én minder pijnlijk maakt.
Was dat maar zo. Meestal komt de haar binnen zes weken terug. Hij zal er ook niet dunner van worden, want zelf epileren stimuleert het haarzakje continu om een nieuwe haar aan te maken. Het 'fabriekje' in het haarzakje gaat hard aan het werk en dikwijls resulteert dat in een nóg dikkere haar.
In extreme gevallen schrijven dokters soms speciale crèmes voor die de groei van lichaamshaar wat kunnen remmen, maar het probleem met deze crèmes is dat je ze moet blijven gebruiken. Je kunt ook kiezen voor scheren, epileren, waxen, harsen of ontharen met ontharingscrème.
Hoe lang blijven de haartjes weg? Ontharingscrèmes verdelgen de haartjes tot net onder het huidoppervlak dus je mag verwachten dat ze na twee tot drie dagen weer de kop opsteken. Epileren heeft de slechte reputatie van meest pijnlijke ontharingsmethode. Maar, hoe vaker je het doet, hoe minder pijnlijk het wordt.
Voordelen van epileren met een epilator
Epilators hebben diverse voordelen ten op zichte van andere ontharingsmethodes. Het grootste voordeel van een epilady is dat de haren lang wegblijven. Je hoeft pas na ongeveer 3 weken weer te epileren. Je huid voelt hierdoor wat minder stoppelig en prikkelig aan dan normaal.
Een geëpileerd haartje kan teruggroeien. Als men wil dat een haar definitief verdwijnt, kan men hem bij de wortel "verbranden", door hem te laten laseren. De haartjes kunnen na het epileren ook wegblijven terwijl dit niet de bedoeling was.
Het epileren van schaamlippen wordt afgeraden, maar je bikinilijn epileren met een epilator is een effectieve aanpak. Epileren werkt op alle soorten haar - kort, grof, licht of donker. Het is snel, efficiënt en geeft tot 4 weken lang een gladde huid.
Oksels ontharen kun je doen door middel van IPL, je kunt je oksels epileren, of ze scheren - afhankelijk van het gewenste resultaat. De huid onder de oksels is vrij dik, dus de meeste methoden om je oksels te ontharen zijn geschikt.
Je herkent een ingegroeid haartje doordat er een klein pukkeltje kan ontstaan die erg kan jeuken. Het kan zelfs zo zijn dat je het haartje onder je huid kunt zien groeien.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Je harst of waxt met warme of koude ontharingswas en een spatel of roller. De was strijk je over de plek waar je wilt ontharen, zoals je kaaklijn, wangen, bovenlip of wenkbrauwen zodat de haren aan de was blijven plakken. Vervolgens verwijder je de was door hier hard aan te trekken.
Tips voor benen ontharen
Doe dit maximaal één keer per week, als je huid je lief is! Bij laser en IPL is het belangrijk dat je minimaal vier tot zes weken voor én na de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank gaat.
Voor een super glad resultaat kun je het beste twee keer je bikinilijn scheren. Spoel na de eerste sessie je huid even goed schoon en breng opnieuw een laag scheergel aan. Dan kun je opnieuw aan de slag! Gebruik achteraf crème of olie.