Waarom kan ik niet meer op gas koken en stoken? Met koken op gas en het verwarmen van uw huis met aardgas stoot u CO2 uit. De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot.Dit is nodig vanwege de verandering van het klimaat.
Vanwege de eindigheid van gas; aardgas is een fossiele brandstof en dus niet oneindig bruikbaar. Er zijn al veel duurzamere manieren van verwarmen en koken; daarom zijn woningen een logische plek om het aardgas te vervangen.
Duitsland heeft meer gas nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht, aldus het ministerie. De Duitsers hebben Nederland gevraagd dat gas te leveren.
Omdat wij in Nederland niet genoeg van dat hoogcalorisch gas hebben, importeren we dat uit Rusland en Noorwegen. Het laagcalorische gas dat we in Groningen winnen, is veel meer dan we hier in Nederland kunnen gebruiken. Dat gas exporteren we dus in grote hoeveelheden naar andere landen.
Daarom kan in principe na 2050 niemand meer koken of verwarmen op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Hoe lang het in uw wijk duurt voordat er een alternatief voor aardgas komt, hangt af van de keuze die uw gemeente maakt.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Waarom moeten we van het gas af? Bij de verbranding van gas komt CO2 vrij, een broeikasgas.Broeikasgassen zorgen dat zonnewarmte gevangen blijft in de dampkring, waardoor de aarde opwarmt. Dat leidt weer tot een keten van problemen die we uiteindelijk het klimaatprobleem noemen.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Hoeveel aardgas hebben we nog? Naar schatting kunnen we in Nederland nog zo'n 30 jaar aardgas winnen. Waarschijnlijk voldoende voor de transitie periode naar 2050, wanneer we een volledig duurzame en CO2 arme energievoorziening hebben. Naast het grote Groningenveld zijn er 420 kleinere velden ontdekt.
De werkelijke reden van de hoge gasprijs is omdat de Nederlandse regering onder amerikaanse druk kiest om geen russisch gas af te nemen. De VS verkopen liever hun eigen veel duurdere LNG, en dan moet je er ook nog tanks en vliegtuigen bijkopen vanwege de “russische dreiging”.
Duitsland lijkt richting gastekort te gaan
De Europese Unie heeft ook nieuwe wetgeving aangenomen waarbij de gasopslag in alle lidstaten tegen 1 november 2022 tot minimaal 80 procent van de capaciteit moet worden gevuld om de leveringen voor de komende winter te verzekeren.
Nederlandse huishoudens zijn ingesteld op laagcalorisch gas. Voor veruit de meeste Europese inwoners, bedrijven en industrieën is het Gronings gas niet bruikbaar. Hun apparatuur en installaties zijn ingesteld op hoogcalorisch gas. Laagcalorisch gas en hoogcalorisch gas zijn niet inwisselbaar.
Nederland van oudsher meer ingericht op gas
Nederland is van oudsher meer ingericht op gas en wekt er meer elektriciteit mee op dan andere lidstaten. “Je ziet nu in het algemeen lagere energieprijzen in landen met relatief veel waterkracht, kolen- of kernenergie in hun energiemix”, zegt Kuijper.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Tijdelijk van het gas afsluiten
Met een afgesloten gasleiding kun je geen energie meer afnemen, maar blijven de meters en je aansluiting wel zitten. Afsluiten is goedkoper dan verwijderen van de gasaansluiting, maar is geen definitieve oplossing. Daardoor brengt het op een later moment opnieuw kosten met zich mee.
Alle Nederlandse woningen van het gas af krijgen is een hele operatie, omdat op dit moment in zo'n 90% van alle woningen aardgas wordt gebruikt voor verwarmen, warm tapwater en koken (bron: Gasmonitor '22).
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
In onze directe buurlanden is de gasprijs bijna de helft lager dan in Nederland. Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil.
In het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2021 door alle gasproducenten gezamenlijk, 8,9 miljard kuub gas gewonnen. NAM heeft daarvan 1,7 miljard kuub geproduceerd en is daarmee de derde gasproducent op zee.
Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse aardgasreserve is al gebruikt. Met de huidige aardgasreserve kunnen we nog zo'n 17 jaar vooruit. Dat betekent dat het Nederlandse aardgas op het huidige tempo in 2034 dus echt op is.
In Groningen, onder Slochteren, ligt het grootste gasveld van Europa. Het Groningen-gasveld heeft een geschatte oppervlakte van 900 km2.
Het grootste gasveld ligt in Groningen
Het Groningenveld behoort tot de 10 grootste gasvelden ter wereld.
Met een warmtepompboiler en een doorstroomboiler kan je je douchewater voorzien van warm water. Met een keukenboiler kan je enkel alleen je wastafel of wasbak voorzien van warm water.
Momenteel is meer dan 90% van de woningen in Nederland nog aangesloten op aardgas . Het is de bedoeling dat in 2050 alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dit betekend dat we moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning.
Aardgas zorgt nog steeds voor een hoge CO2-uitstoot tijdens het verbrandingsproces, en is zeer schadelijk voor het klimaat. Dit broeikasgas houdt namelijk de warmte van de aarde vast in de atmosfeer, waardoor de aarde opwarmt. Dat zorgt voor het smelten van de ijskappen, stijging van de zeespiegel en extremer weer.