In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans.
Veel mensen denken, dat een pizza wel redelijk gezond is, maar een pizza bevat al gauw 1000 a 1200 calorieën en dat is ruim teveel wanneer je wilt afvallen. Pizza is feitelijk een plak koolhydraat rijke deeg met een redelijke laag saus en daarover wat vlees/vis en groenten, rijkelijk bestrooid met kaas.
Een nadeel van frituren is de extra calorieën door de olie die wordt opgezogen door de aardappelen. Zo bevat friet twee keer zoveel calorieën als gebakken aardappelen en drie keer zoveel als gekookte aardappelen. Bij patat worden vaak ongezonde toevoegingen zoals sauzen en gefrituurde snacks gegeten.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Een goede regel is de 80-20 regel. Als 80% van je voeding bestaat uit gezonde producten dan kan 20% bestaan uit minder ongezonde snacks. Dat betekent dat je echt wel een keer een pizza kunt eten als je het maar niet elke dag doet.
De diepvries pizza's zijn wat kleiner en daarom minder calorierijk dan de afhaal varianten. Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Er zit 7,3 gram vet in 1 opscheplepel (50 gram) friet, waarvan 1,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Gemiddeld bevat een restaurantmaaltijd 1300 kilocalorieën, ongeacht het land waar je die nuttigt. Bijna alle hoofdgerechten die men onderzocht bevatten minimaal 600 kcal en soms overschreden ze zelfs de 2000 kcal.
Er zitten 696 kilocalorieën in 1 bord (350 gram) nasi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'nasi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Toch is zo'n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten. Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Hoewel een patatje, portie bitterballen of een kroket op z'n tijd heel erg lekker kan zijn, staat gefrituurd eten bekend als een echte dikmaker.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.