De vergrijzing neemt toe en thuis wonen is een oplossing voor het personeelstekort in verpleeghuizen. Veel senioren willen zelf ook graag in hun eigen omgeving blijven wonen. Ze zijn fit en voelen zich veilig en vertrouwd in hun eigen huis, met vrienden en familie in de buurt.
Voordelen van langer thuis wonen
Zelfstandigheid, zoals u gewend bent. U hoeft geen afscheid te nemen van uw vertrouwde omgeving, buren en vrienden. Sociale contacten zijn makkelijker te onderhouden in de buurt die u kent. U heeft zelf de regie over uw woning en eventuele aanpassingen daarin.
Dit programma richt zich op de grote en groeiende groep ouderen die zelfstandig thuis wonen. Het uitgangspunt is de wens van ouderen om zo lang mogelijk op een goede manier zelfstandig te kunnen blijven wonen, met ondersteuning, zorg en in een woning die aansluit bij hun persoonlijke behoeften.
Wat is dementievriendelijk wonen? In een dementievriendelijke woning staan eigen regie, gezamenlijkheid, veiligheid en ondersteuning centraal. Je kan hier wonen met óf zonder verpleeghuisindicatie. Het is een plek waar mensen met dementie en hun naasten tijdig heen willen verhuizen.
Technologische toepassingen (e-health) kunnen ouderen helpen langer zelfstandig thuis te wonen. Denk aan wondverzorging op afstand of apparaatjes die automatisch hulp inschakelen als een oudere is gevallen. De overheid stelt voor e-health geld beschikbaar via de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET).
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Overleg met de huisarts en eventueel de wijkverpleging
Heeft uw moeder niet alleen hulp nodig, maar ook zorg? Praat eens met haar huisarts. Hij of zij kan misschien een rol spelen. De huisarts is op de hoogte van de medische situatie en kan een keer bij uw moeder op bezoek gaan.
Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. De diagnose wordt gemiddeld na zo'n 14 maanden gesteld. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal klachten als de ernst van de klachten toe.
In 2020 woont 92% van de 75-plussers zelfstandig thuis; in 1990 was dat nog 83% (ABF, 2021). Op basis van het onderzoek Belevingen 2019 van het CBS is nagegaan hoe 75-plussers hun (toekomstige) woonsituatie zien.
We vergroten het sociale netwerk van uw naaste door het aanbieden van goed gezelschap, een luisterend oor en ondersteuning bij activiteiten of een hobby. Dit verhelpt de eenzaamheid al voor een groot deel. Dat heeft veel positieve effecten, bijvoorbeeld op de gezondheid van de oudere.
Vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is er de mogelijkheid om allerlei soorten hulp voor ouderen te krijgen. Naast huishoudelijke hulp en individuele begeleiding is er eveneens ondersteuning voor mantelzorgers. Tzorg voorziet daarbij in ouderen hulp op maat.
Hoe wonen ouderen – woningtypes
Verreweg de meeste ouderen wonen in grondgebonden eengezinswoningen, waarvan een groot deel (semi-)vrijstaande (nultreden)woningen betreft. Zo'n 20% woont in een seniorenwoning of appartement. Slechts zo'n 10% van de ouderen heeft een woning met drie kamers of minder.
In 2022 telt vermogen (zoals spaargeld) tot € 30.846 per persoon niet mee voor de eigen bijdrage. Dit noemen we het 'heffingsvrije vermogen'. Het vermogen boven € 30.846 telt wel mee voor de eigen bijdrage. Dit noemen we de grondslag sparen en beleggen.
Als u een zorgindicatie heeft ontvangen kunt u op zoek gaan naar een verpleeghuis, verpleeghuiszorg thuis regelen of verpleeghuiszorg aanvragen via een persoonsgebonden budget (PGB). Als uw vader of moeder een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft, kunt u samen op zoek naar een verpleeghuis.
Wat kun je beter niet doen? Probeer jouw naaste niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Dat confronteert de persoon met dementie met wat hij niet meer weet of kan. Hard praten, snel praten of juist fluisteren.
Mensen die bezig zijn met gezonde voeding, letten vaak ook op andere dingen. Zoals voldoende bewegen en niet roken. En dat heeft allemaal weer invloed op gewicht, hoge bloeddruk en de kans op suikerziekte. Allemaal risicofactoren voor dementie.
Ouderenzorg, ook wel bejaardenzorg, is een breed begrip. Het omvat alle vormen van zorg die gericht is op ouderen. Dit is onder andere zorg, hulpverlening en dienstverlening. Dit kan gaan om verzorging, verpleging, thuiszorg, begeleiding, dagbesteding of intensieve zorg.
Nederlandse mannen gaan gemiddeld op hun 22ste het huis uit, vrouwen als ze 20 jaar zijn. Opvallend is dat een kwart van de jongvolwassenen die vertrekken later weer huiswaarts keren naar hun ouders. Veel jongeren vertrekken te vroeg, stelt Van den Berg.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.