Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal.
Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan. Heb je bijvoorbeeld 3,5 millimeter schroeven, boor dan voor met een 3 millimeter boortje.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm.
Voor metrische (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) is er een gemakkelijke vuistregel. Namelijk de nominale maat van de schroefdraad dient verminderd te worden met de spoed. Dus bij een M6 schroefdraad die een spoed heeft van 1 mm zal de voorboordiameter worden 6-1=5 mm.
Voorboren van mdf doe je met een boortje, die ongeveer 1 mm kleiner is dan de schacht (dat is het massieve deel van je schroef,) van de schroef.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Boren in hout kun je doen met verschillende soorten boren: een houtboor, een slangenboor, een verzinkboorr of een speedboor. Meestal kies je voor een standaard houtboor, maar voor grote of diepe gaten is dat niet geschikt.
Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
2,5 keer de dikte van de plank. Dus bij een plank van 21 mm dik gebruik je een schroeflengte van 21 x 2,5 = +/- 50 mm. Al onze schroeven hebben al de juiste diameter die bij de schroeflengte hoort.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Normale spaanplaatschroeven zijn goed bruikbaar, maar er zijn ook speciale MDF-schroeven. Bij het gebruik van spaanplaatschroeven is het aan te raden om voor te boren, vooral bij bevestiging in de kanten. Verzinken van de schroef voorkomt het opbollen van het MDF rondom de schroefkop.
Bij het maken van gaten in MDF is voorboren van belang, zodat het materiaal niet scheurt. Het is belangrijk om op rustige wijze door het materiaal heen te zagen door evenwichtig kracht te zetten op de gatzaag. Harder duwen is niet beter om sneller door het materiaal heen te komen.
Schroef.nl raadt daarom aan om de MDF schroeven van DynaPlus te gebruiken. De MDF schroef is namelijk geoptimaliseerd voor het gebruik in spaanplaat en meubelplaat. Hierdoor is het de perfecte schroef voor het maken van meubels of voor andere interieurbouw klussen. De MDF schroef verzinkt in het plaatmateriaal.
Hanteer de vuistregel: Slotbout dikte + 1 mm = boor dikte. Heeft u bijvoorbeeld een slotbout van m10 dik, gebruik dan een 11 mm boor voor het voorboren.