Vochtige lucht van zee stijgt op tegen de helling van een berg.Maar als de lucht stijgt, koelt ie af.De waterdamp condenseert dan, vormt wolken, en het gaat regenen. Hoe hoger de berg, hoe meer kans op neerslag.
De invloed van de bergen op het klimaat
Bovendien hebben de bergen ook een invloed op de hoeveelheid neerslag. De wind brengt warme en vochtige lucht aan. Wanneer die lucht een berg raakt, stijgt die en koelt af. Hierdoor condenseert de waterdamp in de vorm van wolken en regen.
De pittoreske kuststad met zo'n 285.000 inwoners ligt in het westen van Noorwegen, waar het hoe dan ook al vrij regenachtig is. En de stad zit dan ook nog eens ingeklemd tussen zeven bergen die zorgen dat de buien nergens naartoe kunnen. Het gevolg: Bergen telt gemiddeld 230 regenachtige dagen per jaar.
In het najaar regent het vaker aan zee en in het westen door de zogenaamde kustconvergentie. Convergentie betekent dat de lucht samenstroomt uit verschillende richtingen en gedwongen wordt om te stijgen. Aan zee gebeurt dit door het verschil in wrijving tussen het wateroppervlak en het land.
Door de opwarming van de aarde zal de lucht in Nederland meer waterdamp bevatten, ongeveer met 6-7 procent per graad opwarming. Dit geeft een toename van neerslag extremen. De mate waarin is echter afhankelijk van het type neerslag; extreme neerslag uit buien neemt mogelijk sneller toe dan die uit frontale zones.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag. Dat blijkt uit gegevens van Weeronline. De gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag varieert behoorlijk.
In de provincie Zuid-Holland, met het grootste percentage oppervlaktewater, ligt de stad Gouda, de natste stad van Nederland.
Met ruim 4.500 millimeter per jaar is het Montengrijnse stadje Crkvica officieel de natste stad in Europa, terwijl het langs de Schotse en Ierse kustlijn soms wel 250 tot 300 dagen per jaar kan regenen.
Het regenschaduweffect. Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
Het hooggebergteklimaat is het EH-klimaat in de klimaatclassificatie van Köppen. Het valt onder het poolklimaat of E-klimaat. Niet alle klimatologen zijn van mening dat het hooggebergteklimaat als een apart klimaat gezien moet worden en voegen het bij het toendraklimaat (ET).
In Bergen valt per jaar meer dan 2000 mm neerslag, meestal in de vorm van regen.
Aan de kust regent het op 150-200 dagen van het jaar.In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen. Vanaf september blijft de eerste sneeuw liggen en in juni verdwijnt de laatste sneeuw uit het land. De meeste sneeuw ligt in februari en maart.
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
Plaatselijke neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstenséén van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
In een warme woestijn kan het 's nachts heel erg koud worden: in de Sahara zijn er temperatuurverschillen gemeten die gaan van -1 °C 's nachts tot 37 °C overdag!
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
Of de winnaar nou blij is of niet om deze competitie te winnen: in het Indiase Meghalaya liggen de twee gehuchten met de meeste regen op aarde. Goede reis! Officieel is het gehucht Mawsynram in Meghalaya, India, de plek waar jaarlijks de meeste regen valt.
Afgelopen woensdag kwam het met bakken uit de lucht vallen in Nederland, wat op veel plekken tot wateroverlast leidde. Vervelend, maar wie denkt dat ons land hiermee tot de natste plekken ter wereld behoort, heeft het mis.
Oktober was de natste maand ooit gemeten door het KNMI en ook november is op weg om kletsnat te worden. In de kustprovincies proberen hoogheemraadschappen met man en macht het water af te voeren naar de zee. In het oosten van het land willen ze het water juist vasthouden.
Het droogst is het dan in het Waddengebied en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
Zoals op de droogtemonitor te zien is, blijkt Zeeland op dit moment de droogste plek van Nederland te zijn. Eerder uitte deze droogte zich al in verschillende duinbranden, een barbecue-verbod en zorgen om de oogst. De online droogtemonitor geeft een actueel beeld van de droogte in Nederland.
Engeland, daar is het altijd slecht weer
Dat blijkt dus echt wel mee te vallen. Wist je dat er gemiddeld in Engeland zelfs minder neerslag valt dan in Nederland? Vooral in het oostelijke deel van het land is het droger dan bij ons. En in de zuidwestelijke regio Cornwall groeien zelfs palmbomen.
De meeste regen viel in Noord-Holland. Lokaal viel er in die provincie tot nu toe meer dan 1300 millimeter. Ook in Zuid-Holland, op de Wadden, op de Veluwe en in de Limburgse heuvels was het extra nat.
Dit jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen. Dat blijkt als we kijken naar wat er aan neerslag viel op alle automatische KNMI-weerstations op land. Landelijk gemiddeld viel 1060 mm, normaal is dat 795 mm.