De koninginnen zijn de enige leden van een wespenkolonie die de winterperiode overleven. Na de koude maanden van het jaar komt de wespenkoningin in april of mei uit haar winterslaap en zoekt naar een plek voor een nieuw wespennest. De wespenkoningin staat dus aan de basis van het nest.
Wie weet kom je een nog levend nest tegen of je stuit op een wespenkoningin die een winterslaap houdt. Zij heeft dan nog geen nest gebouwd, maar is dat wel van plan. Hangend aan haar kaken en al slapend wacht ze tot het voorjaar: het is dan warm genoeg om een nest te bouwen.
Na de winter komt de wespenkoningin uit haar winterslaap om een nieuwe kolonie te stichten. Hiervoor gaat zij op zoek naar een nieuwe plek voor een wespennest. Hier legt zij bevruchte eitjes die zij de hele winter met zich meegedragen heeft. De jonge larven die vervolgens uitkomen voedt zij met gevangen insecten.
Wespen in de winter. Wespen in de winter? Dit komt vrijwel nooit voor, want het is dan gewoon te koud voor insecten. De enige wespen die wel kunnen overwinteren, zijn de koninginnen die in het voorjaar en in de zomer in een wespennest zijn geboren.
Een wespenkoningin is de 'mama' van alle wespen in een nest. Ze wordt al als koningin geboren. Ze groeit op, ze vliegt uit en ze paart met een mannetjeswesp (die kort daarna overlijdt). Hierna zoekt ze een plek op waar ze kan overwinteren.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
“Als ze een nest in het huis ontdekken, willen ze er zich zo snel mogelijk van ontdoen. Maar dat is niet altijd noodzakelijk. Als een nest op een plek is waar je er geen last van hebt, ergens ver in de tuin – laat het gewoon zitten.
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Een wespenkoningin heeft een veel hogere levensverwachting dan haar werksters. Ze kan gemiddeld 1 jaar oud worden, terwijl een werkster slechts 12 tot 22 dagen in leven blijft.
Algemeen. Dus zorg dat je je wespennest voor 1 Augustus laat verdelgen daar er in het huidige nest 5 tot 30 nieuwe koninginnen geboren worden die in Augustus uitvliegen en een plekje opzoeken om de winter door te komen om vervolgens 5 tot 30 nieuwe nesten te maken voor het jaar daarop.
Vang ze met een vangnetje
Trage wespenkoninginnen zijn ook te vangen met een netje, bijvoorbeeld een licht visnetje aan een stok. Leg het visnetje klaar in de omgeving van bijvoorbeeld je bijenkast of plekken waar je wel eens wespenkoninginnen hebt zien vliegen. Je grijpt het netje er dan makkelijker bij.
Wespennesten kunnen goed in de grond verborgen zijn. Vaak ontdekken mensen het nest pas als het te laat is, als ze er bijvoorbeeld een voet op hebben gezet of als de bal van de kinderen in een struik belandt waar wespen onder zitten.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
Een wespennest in de spouwmuur moet bijna altijd bestreden worden. Als er enkele wespen in de muur verdwijnen dan is het nog niet zo schadelijk, maar naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel. Duizenden werksters moeten ervoor zorgen dat de vele larven in het wespennest gevoed en verzorgd worden.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
Om van het wespennest in kwestie af te komen, is ook het proces heel anders tussen een actief nest en een leeg nest. In het geval van een oud nest is het voldoende om het te verwijderen, terwijl het in het geval van een recent nest het ten zeerste wordt aanbevolen om eerst zijn bewoners te evacueren.
Zij zorgen voor de larven die na hen volgen en ze nemen de bouw van het wespennest van de koningin over. Deze richt zich dan uitsluitend op het leggen van eitjes in nieuw gebouwde cellen. Langzaam maar zeker breidt het nest zich uit: tegen de zomer zitten er 3000 tot 7000 wespen in het nest, afhankelijk van de soort.
Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!
Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel. Steek een aantal kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel, of leg de kruidnagels in een bakje azijn. Ook water met ammoniak zou wespen op afstand houden, net zoals het branden van een stokje wierook.
Vul een stevige doorzichtige zak met water en hang deze op waar je wespen weg wilt houden. Wespen worden afgeschrikt door de schitteringen van het water en blijven uit de buurt. Komen er wespen in de buurt, besproei ze dan met de plantenspuit.