Een van de dingen waar je bij een vlonder niet op wilt besparen zijn de schroeven. Deze moeten namelijk bestand zijn tegen de werking van het hout zonder te knappen en het liefst wil je ook niet dat ze gaan roesten. De beste keuze voor het vastschroeven van je terras zijn de RVS 410 vlonderschroeven.
Kies daarnaast altijd voor A4 RVS schroeven, zoals de RVS410 schroeven van Wovar. Deze zijn sterk genoeg om de werking van hardhout op te vangen en breken niet bij het indraaien.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Gegalvaniseerde en RVS schroeven
Voor buiten is het van belang dat de schroeven niet gaan roesten. Daarom kun je kiezen voor gegalvaniseerde schroeven. Deze schroeven zijn bedekt met een laag metaal, wat in veel gevallen zink is.
Voor veel constructies gebruikt men verzinkte schroeven omdat deze sterker zijn dan RVS schroeven. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller en zijn ze dus minder geschikt voor buiten.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Gegalvaniseerde schroeven zijn bedekt met een extra laagje metaal dat roesten tegen gaat. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zink, maar er kan ook nikkel of chroom gebruikt worden.
RVS 410 / AISI 410 / EN 1.4006
RVS 410 is een hardbaar, hittebestendig chroomstaal dat tussen de 11,5 en 13,5% chroom bevat. De legering heeft een goede corrosie bestendigheid en is redelijk te verspanen.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Wirox is de nieuwe coating van Spax die niet alleen een betere corrosiebescherming biedt; een stuk beter dan vereist is voor de conventionele zinken coating. Daarnaast heeft deze coating een aanzienlijk hogere oppervlaktehardheid. Dit zorgt ervoor dat de Spax Wirox extreem geschikt is voor buitengebruik.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
De meest voorkomende RVS typen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
Roestvast staal roest niet
RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is. RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof.
RVS A2 bevat chroom en nikkel. Onder normale omstandigheden is deze soort prima bestand tegen corrosie. Heb je echter te maken met agressieve omgevingen, bijvoorbeeld met zeewater en chloor, dan kun je beter je RVS A4 toepassen.
Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd. Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn veilig.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.