Staan je zachte kruiden nog in de volle grond, plant ze dan nu in een mooie pot. Laat ze vervolgens geleidelijk aan de warmere binnentemperatuur wennen: zet ze eerst op een koele plek, bijvoorbeeld de garage of serre, om ze daarna naar de vensterbank of aanrecht te verhuizen.
Het minste werk heb je aan kruiden die trouw elk jaar terug komen, zoals bieslook, dragon en pimpernel. Peterselie, kervel, koriander en dille moet je elk jaar opnieuw planten of zaaien, na de zomer sterven ze stilaan af. Peterselie leeft soms door tot de volgende lente, maar wordt dan bitter.
Ook Siererwt (Lathyrus) die tegen een gevel groeit, uit de koude wind en in de zon, kan in de winter nog groen blijven. Groenblijvende, winterharde kruiden zijn Citroenmelisse en Dille. Citroenmelisse doet het goed in dressings en als thee.
Meerjarige kruiden zijn: munt, salie, lavas (maggiplant, kan wel twee meter hoog worden), bieslook, rozemarijn (niet winterhard, doe het ook goed in pot), peterselie (tweejarig).
Basilicum kan niet tegen vorst en zal 's winters dus afsterven. Wel kan je de plant uitgraven en in een pot laten overwinteren op een vorstvrije plaats.
Winter. Tijm is behoorlijk winterhard, alleen met strenge vorst en vocht kan tijm moeite hebben. Gaat het meer dan 5 graden vriezen en staat je tijm op een nattige plek in je tuin, doe je er goed aan je tijm tijdelijk af te dekken. Tijm behoudt de blaadjes in de winter, hij is dus wintergroen.
Hoewel rozemarijn winterhard is, is hij wel vorstgevoelig, waardoor de combinatie van kou en overmatige regenval funest kan zijn voor jonge planten. Als je kleigrond in de tuin hebt, moet je voor het planten de drainage verbeteren door bijvoorbeeld grind, schors en bladaarde door de grond te mengen.
Bieslook is winterhard. In volle grond sterft de plant in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Je kunt het voor de winter kort knippen.
Peterselie is een gemakkelijk tweejarig kruid. Winterhard, maar wel met een voorkeur voor een plekje in de volle zon of in een klein beetje schaduw. De plant groeit weelderig uit als je hem de ruimte geeft en groeit voortdurend aan als je het hart van de plant in tact laat.
Peterselie is een buitenbeentje, het is een tweejarige plant. De peterselie plant levert in zijn eerste jaar heerlijke groene bladeren, het tweede jaar zijn de bladeren niet meer zo lekker produceert de plant mooie bloemetjes die bijen aantrekken. Het tweede jaar kun je als bonus ook nog de wortel oogsten.
Winter. Citroenmelisse is niet wintergroen, maar wel winterhard. Citroenmelisse sterft dus bovengronds af in de winter, om in het voorjaar weer uit te lopen.
Dit geldt zeker voor mediterrane kruiden zoals tuim, rozemarijn, lavendel, salie, enz. Andere eenjarige kruiden die het goed doen in de zon zijn: rucola, koriander, basilicum, dille, kamille, goudsbloem, enz. Sommige kruiden gedijen dan weer wat beter in halfschaduw of schaduwrijke plaatsen.
Kruiden kweken in volle grond
Ga je kruiden kweken in de volle grond, dan kun je het beste kiezen voor winterharde kruidenplanten zoals bieslook, oregano, laurier, salie, maggikruid en citroenmelisse. Deze plant je één keer en vervolgens geniet je er jaren van.
Peterselie heeft een lekkere frisse smaak en is één van de meest gebruikte keukenkruiden. Ze is niet moeilijk te telen en haar grootste voordeel is dat ze goed tegen kou kan en je daardoor tot heel laat in de herfst nog van de planten kunt oogsten.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een houtachtig en aromatisch kruid dat 15-20 jaar oud kan worden. Het is een groenblijvende struik met een gemiddelde hoogte van 1,2 m. Rozemarijn heeft witte, paarse of blauwe bloemen en geurige, leerachtige bladeren, die op dennennaalden lijken.
Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters.
Een rozemarijn kun je snoeien na de bloei en na de winter in maart. In de zomer kun je de lange bloemtakken halveren, maar dit is niet noodzakelijk. Als je regelmatig takjes afknipt voor gebruik in de keuken snoei je de rozemarijn uiteraard ook al.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Oregano houdt van een droge grond maar kan zeker niet zonder water; in de maanden dat ze groeit en bloeit heeft ze regelmatig water nodig, maar mag niet nat blijven staan (vandaar het zanderige potgrondmengsel zodat een teveel aan water makkelijker weg kan sijpelen).
Snoeien en plukken
Heel lastig is het snoeien van basilicum niet. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Snoei regelmatig de jonge blaadjes bovenin, maar ook de topjes van de scheuten, zo ontstaan mooie vertakkingen.
Gelukkig is dat een misverstand: koriander gedijt uitstekend onder Hollandse omstandigheden! Het is hartstikke winterhard, heel levenslustig, je kunt het jaarrond zaaien en het groeit uit tot een leuke, witte schermbloem die ook in de siertuin haar partijtje mee kan blazen.
Je kan zowel de blaadjes als de takjes van munt oogsten. De blaadjes kun je prima met de hand eraf halen, maar de takjes kun je beter knippen met behulp van een kruidenschaartje. Munt groeit snel, dus wees niet bang om wat takjes van het plantje af te knippen.