,,Piepschuim vergaat niet, het wordt alleen minder van kwaliteit als het wordt blootgesteld aan UV-straling.
polystyreen zoals koffiebeker, patat bakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren. papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar.
Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast. Door deze verschillende eigenschappen is het een geliefd materiaal in zowel de normale bouw als de weg-, water- en grondbouw.
Piepschuim letters en vormen zijn bedoeld voor decoratief gebruik en is dus geen kinderspeelgoed. In principe is EPS niet gevaarlijk maar bij kinderen is in het algemeen bekend om altijd op uw hoede te zijn. EPS is veilig bij verwerking en gebruik en geeft geen irritatie aan huid, ogen of longen.
"Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu. Meer dan 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort! Het is bekend dat deze bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en Benzeen. Styreen en Benzeen zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend.
Piepschuim kunt u bij het afvalbrengstation weggooien. Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand.
Re: Kitten eet piepschuim
Ik zou zeker even contact opnemen met de dierenarts! Piepschuim is gevaarlijk spul, en aangezien haar ontlasting niet helemaal normaal is... Dit (en ander) spul kan even blijven zitten voor ze er last van krijgen.
Zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik is geëxpandeerd polystyreen een volstrekt veilig product voor mens en omgeving. Bovendien verlagen ISOMO isolatieproducten de energiekosten, wat een zeer gunstige invloed heeft op het broeikaseffect.
In 1954 werd geëxpandeerd polystyreen uitgevonden door Dow Chemical, wat gebruikt wordt voor de isolatie van gebouwen, verpakkingen en bekers.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
Door een coating aan te brengen bescherm je het materiaal en is het nog beter toepasbaar. Zonder een coating is piepschuim bijvoorbeeld niet waterbestendig en is het dus niet geschikt om buiten te gebruiken.
Geëxpandeerd polystyreen – beter bekend als piepschuim – wordt niet of nauwelijks gerecycled, komt gemakkelijk in het milieu terecht en brokkelt snel af in kleine stukjes. Op straat en in het water kun je de kleine witte bolletjes piepschuim overal vinden.
Piepschuim (EPS) is een kunststof gemaakt van aardolie. Dit materiaal is opgebouwd uit kleine bolletjes die aan elkaar geplakt zijn. Piepschuim vindt u in allerlei vormen terug, bijvoorbeeld als beschermings- en vervoersmateriaal voor televisies en koelkasten of als isolatiemateriaal.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Dat polystyreen lang meegaat is ook een nadeel, want het is moeilijk biologisch afbreekbaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een waterzuiveringsinstallatie of een composthoop. . Het vergaat dus niet snel in de natuur. Hierdoor kan plastic afval van polystyreen lang in het milieu rondzwerven.
Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter.
Re: Piepschuim gegeten
Ik zou gewoon de dierenarts even bellen!
Een avocadovergiftiging kan bij hond en kat voorkomen en wordt veroorzaakt door de, slecht wateroplosbare, stof persine. Dit is een stof die in alle delen van de plant kan worden teruggevonden. De giftige werking van persine bestaat uit het feit dat de stof het functioneren van de hartspiercellen kan verstoren.
Zeer oude Tupperware-producten kunnen BPA bevatten maar deze werden altijd, ongeacht de datum van productie, streng gecontroleerd en geproduceerd met een veel lagere waarde (minstens 10 keer lager) dan de Europese normen als veilig voorschreven. Dit garandeert de kwaliteit en veiligheid van onze producten.
Producten met weekmakers zijn van zacht kunststof dat vettig aanvoelt en een (soms sterke) chemische geur heeft. Maar niet alle weekmakers zijn schadelijk.
Goed dat al die BPA-vrije producten er zijn, toch is er nog genoeg werk aan de winkel! Bij gehard plastic kun je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in.