Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Railafstand vanaf de muur
Om het gordijn vrij te laten hangen van de muur, neem je 7 cm ruimte. Gebruik je een dubbele gordijnrail, bijvoorbeeld bij extra overgordijnen, dan moet je bij die 7 cm weer 5 cm bijtellen.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Wanneer de gordijnen voor de rail komen te hangen, meet dan de hoogte van vloer tot plafond en trek hier 1,5 cm vanaf. Zo hangen de gordijnen 0,5 cm vrij van het plafond en 1 cm vrij van de vloer. Indien u de gordijnen ruim op de vloer wilt hangen dan kunt u zelf bepalen hoeveel cm u de gordijnen op de grond wenst.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Te lage gordijnroede
Het is daarom een goede leidraad om het gordijn minstens 10 a 15 cm boven het raam te hangen.
Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel.
De lengte van de rail bepaalt de breedte van een gordijn. Als er nog geen rail hangt, adviseren wij de rail minimaal 25 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam. De hoogte wordt bepaald door de maat tussen de vloer en de bovenkant van het gordijn.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Maak een kartonnen mal en teken daarmee de ringen af op de stof. Knip vervolgens de gaten in de stof. Plaats de ringhelften aan weerszijde van de stof en klik ze vast door ze stevig aan te drukken.
Het voordeel van een rails met haken is dat het makkelijk schuift. De haken glijden soepel door de rails, vooral bij zwaardere gordijnen kan dit een groot pluspunt zijn. De haakjes worden altijd bij de gordijnen geleverd en zijn verstelbaar in hoogte doordat ze op een kunststof rails bevestigd zijn.
Een meter is geen meter
Dit komt omdat een gordijn altijd met plooiing gemaakt wordt. Voor de plooien is ook stof nodig. Hoe meer plooiing, hoe fraaier vaak het resultaat, maar dat betekent ook dat het gordijn duurder wordt. Bouwmarkten en budget winkels bieden vaak gordijnen aan met een heel laag plooiingspercentage.
Meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daarbij 10 cm extra op. De hoogte meet u van onderzijde rail tot de vloer en trek daar 2 cm af. Op deze manier loopt het gordijn vrij van de rail en hangt het een klein beetje boven de vloer. LET OP: Heeft de stof een patroon, dan heb je extra nodig.
Met gordijnband Swing creëer je een platte plooi met tussenruimte. Deze ontstaat door de koordjes aan te trekken. Het blauw koord houdt de plooi aan de bovenzijde plat tegen de stof, waardoor de stof mooi valt. Het band dient helemaal aan de bovenkant van de stof vast genaaid te worden, onder het blauw koord.
Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.
Zaag de rail met een scherp zaagje op de juiste lengte af. De rail moet op ongeveer 7 cm afstand van de muur komen te hangen. Steekt de vensterbank buiten het raamkozijn uit? Meet deze dan op vanaf de muur en tel het aantal centimeters op bij die 7 centimeter.
Meet de breedte van je rail of roede. Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra. Indien het gordijn de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de complete breedte van links naar rechts.
1] Bepaal waar de gordijnroede moet komen. 2] Houd 8cm afstand van de wand, van de vensterbank of CV - dan hangt een gordijn het mooist. 3] Wandsteunen kort je in naar 8cm* of meer – een plafondsteun mag 4cm* of meer zijn. De afstand is gemeten van de wand/plafond tot aan de gordijnroede.
Als je jouw raamdecoratie niet wenst te boren of te schroeven kun je kiezen voor speciale dubbelzijdige plakstrips. Deze plakstrips zijn geschikt voor ieder raam, zowel voor draai- kiepramen als voor vaste ramen. Het ophangen van je raamdecoratie is met deze plakstrips super makkelijk.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
6 ) Berekening aantal plooien, gordijnhaken
We gaan een enkele plooi maken, dan komen er per meter rail (in dit voorbeeld) +/- 12 plooien / gordijnhaken in. Meet 5 cm vanaf de zijkant (van de hele baan) en maak de eerste plooi met een diepte van 4 cm, voor de gehele plooi wordt dus 8 cm stof gebruikt.
Vlinderplooi of dubbele plooi gordijnen
Deze plooi zorgt voor een vollere uitstraling. We zien dan ook vooral vlinderplooi vitrage en inbetweens. Een dubbele plooi is alleen geschikt voor soepele ongevoerde gordijnstoffen. Voor zware stoffen is deze plooi geen aanrader.