Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken. Je hebt vast wel eens een flinke bloed vlek gezien wanneer je een mug dood hebt geslagen.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Er zijn geen medicijnen om chikungunya te genezen.
Hoe besmet de tijgermug de mens? Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack.Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
De beet van de tijgermug lijkt op die van een normale mug
Ook jeukt de bult niet meer of minder dan andere muggenbulten. Wel steekt de Aziatische tijgermug vooral overdag, in tegenstelling tot de meeste inheemse muggen. Als je overdag geprikt bent door een mug, zou dat dus de Aziatische tijgermug kunnen zijn.
In landen waar tijgermuggen veel voorkomen kunnen ze infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya, overdragen op mensen. Deze ziekten komen bij ons momenteel niet voor en de tijgermug is hier niet gevestigd.
Het is ook een fanatieke steker in de zin dat ze (alleen vrouwtjes steken, red.) niet snel opgeeft. Ze houdt rekening met verzet van degene die ze lastigvalt. Dus ze is geneigd meerdere keren kort te steken. "
Een beet of steek van de tijgermug is pijnlijk. Niet elke tijgermug kan je besmetten met een virus.
De Aziatische tijgermug is een exotische mug die van nature niet in Nederland voorkomt. De mug kan dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya overdragen.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Ze gebruiken hun reukorganen om geuren waar te nemen, maar die kun je in de war brengen door gebruik te maken van producten die citroengeur verspreiden. Allerlei producten waarin citronella zit zoals geurkaarsen komen in aanmerking.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar slaat u haar weg, of rolt u in uw slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Middeltjes tegen muggenbulten
Alle poedertjes en smeersel waar menthol in zit, kan je op een muggenbult smeren. Dit verkoelt namelijk en haalt daardoor de jeuk weg. Denk aan tandpasta, tijgerbalsem en mentholpoeder. Een druppeltje lavendelolie maakt je huid rustig en heeft een genezende werking.
De gewone huissteekmug is middelgroot en donker tot lichtbruin van kleur. De pootjes zijn helemaal bruin. De meeste invasieve exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, hebben witte strepen op de poten.
Hun speeksel, dat ze inspuiten om te beletten dat ons bloed stolt, kan een allergische reactie veroorzaken met dikke, rode en jeukende bulten tot gevolg. Muggen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is. Daar houden ze van.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
'Muggen ruiken tot op wel vijftig meter onze adem, of toch de koolstofdioxide die we uitademen. Van op tien meter kunnen ze ons ook zien. En als ze nog dichter komen, oriënteren de muggen zich vooral op onze lichaamswarmte en -geur, vooral dan op het melkzuur in ons zweet. '
In Nederland is het nog niet voorgekomen dat iemand ziek is geworden van een steek van een tijgermug uit Nederland. De kans dat mensen nu ziek kunnen worden van de gevonden muggen is dan ook zeer klein.
Ongeveer 100 miljoen mensen worden wel ziek en bij 500.000 mensen verloopt de ziekte ernstig. In minder dan één procent van de gevallen leidt knokkelkoorts tot de dood.
Het overgrote gedeelte van de geïnfecteerde personen met symptomen heeft milde verschijnselen als plotseling opkomende koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spier- en gewrichtspijn en huiduitslag.