Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Ook wijnen gemaakt van tempranillo of grenache doen het goed bij harde kazen. Bij harde Hollandse kazen zit je goed met een bordeaux-wijn (Médoc of Saint-Émilion) en bij Spaanse manchego en Italiaanse pecorino (parmezaan) is een wat steviger rode wijn ook altijd een succes.
Welke wijn drink je bij je kaasplank? Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Heb je niet al te overheersende kazen? Drink er dan een frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc bij. Bij de wat zwaardere volle witte korstkazen past een goede witte wijn, zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn. Bij harde, pittige kazen mag de wijn zwaarder zijn.
Kazen en wijnen uit dezelfde regio hebben vaak complementaire smaken en terroir, waardoor ze goed bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan een zachte geitenkaas uit de Loire-vallei in Frankrijk, die goed past bij een Sancerre-wijn uit dezelfde regio.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Een zoetere prosecco past goed bij een iets hardere kaas zoals oude zoutere belegen kaas.
Een volle rode wijn zoals Syrah, Tempranillo of Chianti is heerlijk bij Gruyère, Manchego of bij onze 'ouwe grijze'.
Italiaanse harde kazen zoals pecorino drink je met een wijn die lichtkruidig is en niet te stevig, zoals de La di Motte Pinot Grigio of deze Italiaanse rode Castellani Chianti. Zachte en frisse kazen als mozzarella gaan goed met frisfruitige wijnen, zoals een sauvignon blanc.
De lichte aroma's van roze dringende wijn zorgen voor een perfecte balans met de smaken van jonge kaas. Je kunt dan wenden tot verse geitenkaas, cantal of zelfs brie. Deze kazen gaan perfect met roze wijnen van Provence -druivensoorten, zoals Mourvèdre, Cinsault, Carignan of Syrah.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Kies bij een Cantal, Salers, Morbier, St- Nectaire, Gouda of Mimolette voor rode rijpe Bordeaux, zoals een Medoc, Pomerol, St-Emilion of een Pauillac. Kies bij een Appenzeller, Emmenthaler, Comté, Vacherin fribourg voor droge witte aromatische wijnen van de savagnin druif of voor een Meursault.
Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Kies dan voor bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit een warmer gebied (zoals Zuid-Frankrijk of Chili), Chenin Blanc, gerijpte Riesling of Chardonnay met weinig tot geen houtrijping. Drink er vooral geen zware, tanninerijke rode wijnen bij.
Hollands kaasplankje met de perfecte (borrel)wijn
Meestal een combinatie van jonge (Goudse) kaas en belegen (Goudse) kaas met een schaaltje mosterd. Alhoewel dat laatste niet bij iedereen favoriet is, verklappen we je wel graag dat bij deze kazen een Sauvignon Blanc erg goed gaat.
Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.