Droogbouw vloerverwarming is samen met wandverwarming het meest duurzame en comfortabele alternatief. Deze vloerverwarming leg je bovenop de bestaande (houten) vloer. De vloer komt daarbij minimaal 20mm hoger te liggen.
Warmte stijgt: De warmte van vloerverwarming stijgt naar boven. Hierdoor wordt dus indirect de 1e, 2e of hogere verdiepingen ook (voor een gedeelte) verwarmt. Tijdens de koudere maanden is dit vaak niet voldoende. Daarom zijn radiatoren of vloerverwarming op de verdiepingsvloer dan toch prettig of zelfs noodzakelijk.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Chape is de cementlaag die over de vloerverwarming komt en waarop de vloerbedekking (tegels, laminaat, parket, etc.) wordt gelegd. De dikte daarvan beïnvloedt de prestaties van de verwarming; hoe dikker de laag, hoe langer het duurt voordat deze verwarmd is. Geadviseerd wordt een chape van tussen de 4 cm en de 8 cm.
De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimum 6 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 10 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.
Wanneer u vloerverwarming aan gaat leggen is het van belang om te weten hoe diep het vloerverwarmingssyteem gelegd moet worden. Vloerverwarming werkt namelijk met buizen die die verwarmd worden waardoor de vloer warmte afgeeft. De ideale diepte van een vloerverwarmingsbuis is 5 centimeter.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Ruimtes waar geen vloerverwarming nodig is? De koude berging en eventueel de garage.” “Hou er wel rekening mee dat de collector van je vloerverwarming, waar alle leidingen aankomen en vertrekken, toch ook een deel warmte afgeeft”, waarschuwt Luc Brants van Radson.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Vloerverwarming bovenverdieping: duurzamer en mooier
Het nadeel van radiatoren is dat deze in het zicht hangen, ruimte innemen en veel energie verbruiken. Een duurzamere en esthetischere optie is vloerverwarming. Vloerverwarming gebruikt een lagere aanvoertemperatuur.
Niet zo gek, want er zitten veel voordelen aan vloerverwarming. Het verdeelt de warmte goed over de ruimte en u heeft een constante temperatuur in huis. Daarnaast creëert u zo meer ruimte doordat er geen radiatoren meer hangen. Bovendien is vloerverwarming, ten opzichte van radiatoren, 10 tot 15 procent zuiniger.
Vloerverwarming is duur
Vloerverwarming is duurder dan het plaatsen van radiatoren. Dat komt doordat de werkzaamheden, vooral in een al bestaande woning, veel arbeidsintensiever zijn. Toch is het laten plaatsen van vloerverwarming waarschijnlijk goedkoper dan je dacht.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
Vloerverwarming is gemaakt om met een lage watertemperatuur (tot zo'n 40 graden) te verwarmen.
Als je dat vergelijkt met het gemiddelde van warmwater vloerverwarming op jaarbasis kom je op gemiddeld 1.000 euro. Er is dus een verschil van 200 euro per jaar, oftewel 16,67 euro per maand.