Omdat zout vochtabsorberend is trekt het het vocht uit het oppervlak van de biefstuk, waarna het meteen verdampt door de hete pan of grill. Daardoor krijg je een minder lekkere biefstuk. In plaats daarvan kun je het zout beter 40 minuten van tevoren aanbrengen.
Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje. Leg 'm met de gekruide kant naar onderen zodat hij mooi kan dichtschroeien.
Kruid de biefstuk met grof zeezout en peper of maak een eigen kruidenmengsel van zout en peper en andere kruiden, zoals gedroogde oregano, tijm, paprikapoeder, en knoflook, en bestrooi het vlees daarmee. Ook lekker is deze kruidenolie met basilicum, oregano en tijm.
Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
Kruiden moet vooraf, want er is niets zo lekker als ingebakken smaken. Doe het wel pas net voor het vlees de pan in gaat, want zout trekt vocht uit vlees. Laat het vlees goed aankorsten vóór je het omdraait. Verlaag na het aankleuren de temperatuur om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt.
3) Breng het vlees op kamertemperatuur
Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen. Dat heeft als gevolg dat de buitenkant te droog en te doorbakken wordt.
- Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon.
Zout. Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.
Het geeft het vlees extra smaak, dus u snijdt het er pas na het bakken af. Vaak wordt biefstuk door de slager platgeslagen. Zo lijken de lapjes vlees groter, maar door het plat slaan gaan meer vleessappen verloren en is de biefstuk sneller ros¿ of doorbakken.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Veel geraffineerde oliën kun je verhitten tot 220 à 240 °C. Denk aan zonnebloemolie, rijstolie, druivenpitolie, koolzaadolie, kokosolie, dat soort dingen. Voor bakken dus perfect, maar de botersmaak moet je later toevoegen aan je vlees als je dat lekker vindt.
Biefstuk van de haas, ofwel haasbiefstuk is de meest malse biefstuk. Dit is helaas ook het duurste stukje vlees. Daarna volgt de kogelbiefstuk (minder mals maar ook wat minder duur) en dan de Hollandse biefstuk, ofwel de 'gewone' biefstuk.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Verwarm een grillpan voor. Bestrooi de biefstuk met een beetje zout en versgemalen peper en bestrijk met zonnebloemolie. Gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant. Draai het vlees om en gril de andere kant circa 3 minuten.
Er zitten 108 kilocalorieën in 1 stukje (100 gram) biefstuk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'biefstuk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker. Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote… Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Ongeveer 4 minuten als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
Een steak is een verzamelwoord voor allerlei luxere baklappen, lendelappen, ribeye en biefstuk. De benaming is overgekomen uit Amerika waar het rundvlees anders gesneden wordt en veel wordt verkocht onder deze benaming.
Benodigdheden. * Koop een biefstuk van ongeveer 2 à 3 cm dik. Is de biefstuk dikker, moet het vlees langer in de oven om de juiste kerntemperatuur te bereiken. Een langere oventijd kan het vlees uitdrogen.
Als je zelf vlees invriest, verpak het dan eerst strak in vershoudfolie en daarna in een diepvrieszakje. Giet een flinke laag olie van een centimeter of 3 in een koekenpan. Houd een deksel bij de hand voor eventueel spetteren. Laat de olie heel heet worden en schroei het vlees in 90 seconden per kant bruin.