De pup ervaart 'buiten' als iets engs Het kan gebeuren dat er buiten zo veel prikkels op de pup afkomen, dat hij dit intimiderend vindt. Hij wil dan niet meer wandelen omdat hij anticipeert op een onaangename ervaring. Dit gedrag kan optreden als de wandeling stressvol is.
Wat te doen als je pup niet wil wandelen
In het begin kan je hem lokken met een koekje of een speeltje. Ga op je hurken zitten en roep hem op een vrolijk toon. Als hij meeloopt, ga je hem belonen. Let op dat je hem alleen beloont als hij een stapje heeft meegelopen.
Neem je pup mee op wandeling in huis of in de tuin. Geef geregeld een beloning als je pup zich rustig gedraagt en niet trekt. Neem je pup mee naar een prikkelvrije omgeving buitenshuis, zoals een grasveldje. Laat je pup naast jou lopen met een losse leiband.
Honden kunnen gaan liggen tijdens het wandelen als kalmerend signaal naar andere honden toe. Honden kunnen gaan liggen tijdens het wandelen als ze pijn ervaren, overprikkeld raken of gestrest zijn. Er zijn allerlei redenen en belangrijk is om goed naar je hond te kijken en de oorzaak te achterhalen.
Een puppy die overprikkeld is is vaak een zeer drukke pup. Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen.Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, kuiten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Aandacht tijdens de wandeling
Een hond die wat meer behoefte heeft om even flink wat energie kwijt te raken kun je in een heel ander tempo met je mee laten wandelen dan een hond die het juist rustig aan moet doen. Tijdens de wandeling kun je jouw hond precies de beweging geven die het nodig heeft.
Gezondheidsproblemen: honden kunnen zitten om pijn of ongemak te verlichten. Raadpleeg een dierenarts als je denkt dat dit de oorzaak is. Angst of stress: een hond die bang of gestrest is, gaat mogelijk zitten om zich veiliger te voelen. Observeer je hond en probeer te achterhalen wat hem angstig maakt.
“In principe kun je elke hond leren om los te lopen. Maar honden die getraumatiseerd zijn, vaak zijn dat honden uit het buitenland, kunnen wel erg schrikken bij bepaalde triggers. Uit angst kunnen ze er dan vandoor gaan, dus bij deze gevallen is het verstandiger om de hond aangelijnd te houden.”
Riem: kort en stevig
Je kan daarom het beste kiezen voor een korte, stevige lijn tussen 1,20 en 2 meter. Deze lengte is niet te lang, maar ook zeker niet te kort. Zo heeft hij wel wat bewegingsruimte. Let ook op het gewicht van de gesp.
Hoe lang mag een pup van 4 maanden wandelen? Een puppy van 4 maanden mag maximaal 20 minuten per dag wandelen. Dit wordt elke maand 5 minuten meer. Als je pup eenmaal 5 maanden is, dan mag zij 25 minuten per dag wandelen.
Wanneer je pup hapt en bijt
Het happen en bijten van pups in alles wat ze zien is heel normaal. Een pup heeft geen handen zoals wij en zal dus alles met zijn bek onderzoeken. Ook 'vechtend' spelen is voor pups normaal gedrag, dit begint al in het nest met hun moeder en met broertjes en zusjes.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Hoe lang mag je nu wandelen met een pup? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Opspringende hond: natuurlijk gedrag
Een hond die opspringt, vertoont natuurlijk gedrag. Hij bedoelt er niets kwaads mee, maar heeft gewoon moeite om zijn enthousiasme te bedwingen. Sommige baasjes vinden het dan ook niet erg als hun hond opspringt, zodat ze kunnen knuffelen.
Waarom loopt mijn hond me achterna
Je hond is wat onzeker aangelegd of heeft stress en heeft jouw aanwezigheid en steun nodig om zich goed te voelen. Je hond vindt het gewoon gezellig. Honden zijn sociale dieren en zijn graag bij je. Dus als je gaat lopen, gaan ze met je mee.
Houd je hond aan je zijde door hem steeds met iets lekkers te belonen zonder hierbij te lopen. Doe een stap naar voren, lok je hond weer met iets lekkers en beloon hem zodra hij naast je komt staan. Ga hiermee door, maar beloon je hond alleen als hij naast je blijft lopen.
Lok je pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast je te komen en beloon je pup als hij komt zonder dat de riem gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Je kunt gemakkelijk de maximale duur van deze wandelingen berekenen: namelijk 10 minuten per levensmaand. Dus als je pup 2 maanden oud is, mag hij maximaal 20 minuten per wandeling lopen, vier tot vijf keer per dag. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, en dit is slechts een vuistregel.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.