Door te pesten, kan de pester voorkomen dat jij positieve aandacht krijgt, of in positie komt. Iemand die pestgedrag laat zien, vermijdt gezichtsverlies van zichzelf of verlies van aanzien. Het kleineren van iemand anders zorgt ervoor dat je de ogen op jezelf gericht krijgt. Je krijgt daarmee dus aandacht.
Praat met een vertrouwenspersoon, zoek professionele hulp of vind een gezonde uitlaatklep voor je emoties, zoals sporten of muziek maken. Je moet begrijpen dat alleen gekwetste mensen andere mensen pijn doen. Als je je eigen pijn kunt overwinnen, kun je stoppen met pesten en een beter persoon worden.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot.Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
Ze bezitten niet de minste emotionele controle. Ze zijn impulsief, explosief, agressief en bedreigingen van een fysieke aard worden geuit. Egocentrisch, hebben geen voeling met anderen hun emoties.
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Wel zijn jongens vaker het slachtoffer van verbaal of fysiek pesten. Ook worden ze vaker gepest als ze fysiek zwakker zijn. Meisjes zijn weer vaker het slachtoffer van sociaal pesten zoals roddelen en sociale uitsluiting.
Oorzaken van pesten. Veelvoorkomende redenen om te pesten zijn: jaloezie, groepsdruk, negatief zelfbeeld, zelf gepest zijn, sociale onhandigheid of de gezinssituatie.
Pesten is in principe niet strafbaar, want in de wet staat de term 'pesten' nergens vermeld.
Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als het pesten heel erg wordt, kun je de berichtjes bewaren als bewijs. Die kun je aan je ouders of leerkracht laten zien. Als het pesten niet stopt of je wordt bedreigd, dan kun je aangifte doen bij de politie.
Waarom is weerbaarheid belangrijk? Kinderen met weinig zelfvertrouwen worden vaker gepest en zijn vaker pester. Voor een kind dat zich goed voelt over zichzelf en zich goed kan uiten, kan het makkelijker zijn om met pestgedrag om te gaan. Hij of zij kan bijvoorbeeld beter grenzen aangeven.
Verbaal pesten: beledigen, bedreigen negatieve opmerkingen, … Non-verbaal pesten: aanstootgevende gebaren, met de ogen rollen, … Relationeel pesten: iemand weigeren, negeren, geruchte verspreiden, roddelen, ...
Voortgezet onderwijs
In de meeste gevallen pesten zij medeleerlingen (31 procent). Daarnaast zijn ook familieleden van leerlingen (13 procent), docenten (12 procent) en ander personeel van school (12 procent) slachtoffer van pesten. Verbaal pesten komt met 25 procent het meeste voor.
Vooral in de groep van de 11-12-jarigen liggen de cijfers erg hoog: ongeveer 1/3 (= 29%) zegt het slachtoffer te zijn geweest van pesten. De cijfers dalen met de leeftijd, maar zelfs bij groep 17-18-jarigen wordt 12% gepest.
57 procent van de slachtoffers wordt persoonlijk gepest. Het gaat dan om bijvoorbeeld uitgescholden worden, uitgelachen worden, geduwd of gestompt worden. Bij tien procent van de slachtoffers gaat het om online pesten via bijvoorbeeld berichten of plaatjes op internet of telefoon.
Lichaam: je kan slapeloos zijn, misselijk, hartkloppingen hebben, hoofdpijn, spierpijn, ademhalingsproblemen … Mentaal welzijn: je voelt je slecht en eenzaam. Je hebt steeds minder zelfvertrouwen, je vindt jezelf dom of niet mooi, je bent de hele tijd bang en bent vaak niet meer spontaan.
Sociaal pesten: anderen buitensluiten
Het gaat om hun reputatie, mensen negeren en buitensluiten van hun sociale groep.
Praat met degene die gepest wordt
Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen.
Hieronder verstaat men niet alleen gedrag dat direct pijn of verwondingen kan veroorzaken (mishandeling) maar ook gedrag waaronder iemand geestelijk kan lijden, zoals belachelijk maken, isoleren of uitsluiten. Herhaald en gedurende langere tijd.
Fysiek geweld verdient direct sancties en een straf daarmee mag en kan niet gewacht worden om het te behandelen via een pestprotocol want dit is een misdrijf. Misdrijven zijn bijvoorbeeld diefstal, mishandeling en vernieling.
Pesten kent veel vormen.Uitlachen, uitschelden, uitsluiten, spullen stelen of kapotmaken, slaan ... Soms gaat pesten ook online verder. Dat heet cyberpesten.