Als er opgestapelde spanning en stress in de weg zit kan spel helpen om los te laten.” Een half uur per week spelen met je kind kan al verschil maken voor gedragsverandering. “Spel versterkt de verbinding tussen ouder en kind en dat op zich is zo'n kernbehoefte, dat je daarmee al heel wat problemen kan voor zijn.”
4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
Hoe vaak een kind mag afspreken is afhankelijk van de behoefte van het kind, de grenzen die de ouders hier aan stellen en vooral ook wat het kind aankan. Sommige kinderen willen het liefst alle dagen afspreken, maar blijken dit helemaal niet aan te kunnen. Het steeds weer afspreken blijkt dan te vermoeiend.
Per kind verschilt het hoe lang het alleen kan spelen, het ene kind kan zichzelf goed vermaken en het andere kind zoekt meer je nabijheid. Hier vind je wat algemene richtlijnen: Peuters: ongeveer 15 minuten.Kleuters: ongeveer 20-30 minuten.
Spel versterkt dus ook hun lichamelijke ontwikkeling en hun spraak-taalontwikkeling. Verder leren kinderen tijdens het spelen om te gaan met emoties, bijvoorbeeld wanneer zij op hun beurt moeten wachten. En ze leren zich in te leven in andere kinderen, wat zij van het spel vinden en hoe zij zich voelen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind geen speelafspraken wil maken: Jonge kinderen zijn vaak moe van school en kunnen het fijn vinden om thuis alleen te spelen. Je kind heeft geen behoefte om af te spreken. Het ene kind heeft meer behoefte aan sociaal contact dan het andere.
Door risicovol te spelen, leren kinderen de mogelijkheden in een risicovolle situatie zien. Ze leren zelf of ze al dan niet willen of kunnen "proberen", hun eigen grenzen wat verleggen. Of ze leren hoe ze die risicovolle situatie kunnen aanpassen zodat die meer aanvaardbaar is of op dat moment veiliger aanvoelt.
Een kind moet minimaal twee uur per dag buitenspelen volgens De Wereld Gezondheidszorg Organisatie. Het is belangrijk dat je kind in beweging blijft, de sensomotorische ontwikkeling van je kind wordt daardoor namelijk gestimuleerd. Zo kunnen ze hun spierkracht, evenwicht en uithoudingsvermogen ontwikkelen.
Hoe lang kunnen peuters zelfstandig spelen
Algemene richtlijnen geven aan dat kinderen op tweejarige leeftijd tot 30 minuten alleen kunnen spelen. Op de leeftijd van 3 kunnen ze tevreden zijn om tot 60 minuten alleen te spelen.
Een kind van 3 jaar kan al wat beter alleen spelen, maar twintig minuten is lang. Je peuter wil graag veel uitproberen; alles is interessant. Geef hem of haar veel kans om te ontdekken. Zorg voor afwisselend speelgoed, voor spullen in huis waar je kind mee kan spelen, en ga regelmatig samen naar buiten.
Zo geven meisjes vaker aan een beroep te willen waarbij 'zorg voor een ander' een rol speelt. Denk aan (dieren)arts, verpleegster of pedagogisch medewerker. Jongens daarentegen lijken een voorkeur te hebben voor beroepen die iets met transport, constructie of bescherming te maken hebben.
Om een kind van 7 tot en met 12 jaar te laten meespelen in een productie, moet de producent een ontheffing aanvragen. Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar met een ontheffing geldt dat zij: Maximaal 24 dagen mogen werken (optreden, acteren) in een leeftijdsjaar, waarbij repetities niet meetellen als speeldag.
Vijf minuten per dag heb je onafgebroken échte aandacht voor je kind zonder enige afleiding. Je doet mee met alles wat ze willen doen. Tekenen, met blokken spelen, een treinbaan bouwen, gamen, noem het maar op. Combineer deze tijd niet met activiteiten met een ander gezinslid.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
Sommige kinderen in deze 21ste eeuw kunnen zelfs nooit buitenspelen, omdat ze geen toegang hebben tot speelruimte en beweegaanbod in de buurt, en opgroeien in armoede en in kleine appartementen. Buiten spelen is nochtans absoluut noodzakelijk voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van onze kinderen.
Een op de vijf kinderen speelt elke dag buiten, maar bijna een op de zes doet dat nooit. Jonge kinderen spelen meer buiten dan oudere. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar spelen het meest buiten zonder toezicht van volwassenen.
Een kleuter kan zich al iets langer richten op een activiteit. Hierbij mag je rekenen op een 20 tot 30 minuten. Pas vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar, kan je verwachten dat een kind ongeveer een klein uurtje zelfstandig kan spelen. Graag geef ik mee dat dit richtlijnen zijn.
"In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Daar kunnen kinderen veel van leren, bijvoorbeeld hoe je met anderen moet communiceren. Ook leren ze samenwerken en hoe ze moeten omgaan met winnen en verliezen. Gamen is een positieve stimulans om dit soort vaardigheden te leren", legt Enthoven uit.
Door te bewegen pikken kinderen veel vaardigheden op die later bij het leren belangrijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taal en ruimtelijk inzicht. Kinderen leren begrippen als boven, achter, links en rechts het beste middels bewegen. Motorische groei vormt de basis voor alle verdere ontwikkeling.
Door ze buiten te laten spelen, krijgen ze beweging en worden de spieren beter ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel buitenspelen een kleinere kans op botbreuken hebben en sneller zullen herstellen na een griepje (1). Dit komt door de opname van vitamine D tijdens het buitenspelen.