Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Droogtijd Siliconenkit
De buitenste laag van slechts 1 tot 2 millimeter is droog en omsluit de binnenste nog vloeibare laag. Voordat deze binnenste laag geheel uitgehard is erg afhankelijk van de kit, ondergrond en omstandigheden. 24 uur na het aanbrengen is de kit nog niet geheel uitgehard maar wel gebruiksklaar.
Het is pas mogelijk om te overschilderen als de kit volledig uitgehard is. In de meeste gevallen geldt dus dat je 2 tot 3 volle dagen moet wachten alvorens je kunt starten met overschilderen.
De silicone droogt niet goed uit of wordt niet stevig
Daarom moet het water tijdens de droogtijd worden weggehouden. Probeer in deze periode geen reinigingswerkzaamheden in de sanitaire ruimte uit te voeren, omdat dit kan voorkomen dat de siliconenkit volledig uitdroogt.
Droogtijd versnellen met föhn
Een goede en eenvoudige manier is het gebruiken van een föhn. Door de föhn op de kitlaag te houden, voer je de temperatuur op en droogt de kit sneller. Zorg daarnaast voor een goede temperatuur (23-25 graden is ideaal) in de ruimte om het uithardingsproces te optimaliseren.
Daarnaast kunnen kitten oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen bevatten. In kit kunnen daarnaast irriterende of allergene componenten aanwezig zijn (vooral in meercomponentenkit). Huidcontact vindt plaats bij het nastrijken van de kitvoeg met een natte vinger. Vrijkomende dampen kunnen worden geïnhaleerd.
Kit op basis van een polymeer kan dus (vaak) gebruikt worden voor zowel afdichten als lijmen. Polymeren zijn goed overschilderbaar met verf op zowel water- als terpentinebasis, dat is een van de redenen dat de meest moderne beglazingskitten tegenwoordig vaak op basis zijn van polymeren.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag.
Plaats de koker in het kitpistool en knijp in het handvat tot de kit verschijnt. Zet de spuitmond op de plaats waar je wil beginnen kitten. Knijp in het handvat en trek het kitpistool in een vloeiende beweging over de voeg. Breng overal voldoende kit aan om ervoor te zorgen dat het product goed hecht.
In een afgesloten niet aan de buitenlucht geventileerde ruimte - en dat is het geval bij deze buitentemperaturen - is 2 a 3 dagen normaal, zeker bij zuurhoudende siliconenkit.
Ontvet het oppervlak
Door te ontvetten zorg je er namelijk voor dat al het vet en vuil verwijdert wordt. Dit bevordert de hechting van de nieuwe laag kit. Voeg de juiste hoeveelheid ontvetter toe aan het lauwe water en gebruik een spons om te ontvetten. Belangrijk: spoel altijd na het schoon water.
Siliconenkit NO
Hecht op nagenoeg alle ondergronden, behalve op ( P.E – P.P kunststof leidingen) Teflon en bitumen. Niet overschilderbaar. Schimmelwerend.
Waardoor ontstaan scheuren in kit? Door een verkeerde kit te gebruiken, kan er beweging ontstaan tussen de bouwmaterialen. Hier kan de kit niet bestand tegen zijn. Bij dilatatievoegen moet er rekening worden gehouden met de breedte van de voeg en de beweging die er kan ontstaan door temperatuurschommelingen.
De kit gladstrijken
Maak je vinger nat en strijk de aangebrachte kit voorzichtig glad. Druk hierbij niet te hard op de kit. Verwijder eventuele restjes met een vochtige doek. Met een speciale kitspatel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen.
Moet je kitten voor of na het schilderen? Kitten wordt het best gedaan tijdens de schilderwerken. Bij het opkitten na het aanbrengen van de primer en voor het schilderen van de eindlagen bekom je het beste resultaat. Op deze manier wordt de kit ook overschilderd waardoor dit mee verwerkt kan worden binnen het geheel.
Wanneer een houten kozijn mooi afgekit is, zorgt dit niet alleen voor een strakke afwerking, maar de kit heeft ook een belangrijke functie. De kit zorgt ervoor dat er geen vocht het kozijn binnendringt. Wanneer het glas in een houten kozijn niet goed is afgekit, kan er houtrot ontstaan in het kozijn.
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Siliconenkit: met siliconenkit kunt u gebruiken voor alle bouwafdichtingen. Het kan zowel buiten als binnen gebruikt worden en het krimpt niet. Sanitairkit: sanitairkit wordt voornamelijk gebruikt in badkamers. U kunt er een waterdichte afdichting mee maken, bijvoorbeeld tussen het bad en de tegelmuur.
Siliconenkitten zijn onder te verdelen onder neutrale (NO) of azijnzuur uithardende siliconenkitten. Waar de neutrale variant vrijwel reukloos is, heeft de azijnzuur uithardende kit een penetrante zure geur.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Acrylkit-W is puur wit en overschilderbaar na volledige uitharding.