Het verbod op lachgas gaat over onder meer het bezit en de verkoop ervan als genotsmiddel. Het technisch gebruik van lachgas (bijvoorbeeld voor extra vermogen in verbrandingsmotoren) blijft wel toegestaan. Dat geldt ook voor het medisch gebruik van lachgas.
Vanaf die datum staat lachgas op lijst II van de Opiumwet, wat betekent dat het dan onder andere verboden wordt om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben.
Er is nog geen apparatuur waarmee de politie kan controleren of iemand lachgas heeft gebruikt. In opdracht van de politie wordt nu wetenschappelijk onderzocht of het mogelijk is om lachgas te detecteren in adem, bloed of speeksel. Overigens is alleen lachgas voor recreatief gebruik verboden.
Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om lachgas voor recreatief gebruik binnen Nederland te vervoeren, te verkopen, te produceren of in bezit te hebben.
Kan je een boete krijgen voor het gebruiken van lachgas? Afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening, kan er een boete van €100,- opgelegd worden voor het openbare gebruik van lachgas. Indien je als bestuurder van een rijtuig lachgas gebruikt, kan de boete oplopen tot €1.000,-.
Lachgas wordt zeer snel via de longen opgenomen en het wordt net zo snel weer via de longen uitgescheiden. Hierdoor zijn er op dit moment geen testen beschikbaar die het gebruik van lachgas kunnen aantonen.
Overmatig gebruik van lachgas kan zenuwschade veroorzaken met ernstige blijvende gevolgen. Lachgasgebruik kan bovendien leiden tot verkeersongelukken. Met het verbod wil het kabinet het aanbod van lachgas beperken en daarmee het gebruik van lachgas als genotsmiddel terugdringen.
Lachgas is een zoet smakend gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is verkrijgbaar in lachgaspatronen of in grote lachgastanks. Mensen gebruiken lachgas als een drug omdat het een korte, sterke roes geeft. Het gas wordt door middel van een slagroomspuit of een tank in een ballon gespoten.
Wijziging Opiumwet
Per 1 januari 2023 staat lachgas (distikstofmonoxide, CAS-nummer 10024-97-2) op lijst II van de Opiumwet en wordt daardoor gekwalificeerd als een softdrug [1].
Een persoon is strafbaar als hij rijdt onder invloed van lachgas. Lachgas vervormt dat wat je ziet en hoort. Daarnaast geeft het een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizelingen en evenwichtsstoornissen. Na een uur is het lachgas uit het lichaam verdwenen.
Het effect van lachgas is een korte roes.Het maakt je een beetje suf waardoor je minder pijn voelt en je spieren ontspannen. Lachgas wordt gebruikt als pijnbehandeling tijdens een bevalling. Onder medische begeleiding is dat veilig voor moeder en baby.
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
In 2016 publiceerde het RIVM een rapport over de gezondheidsrisico's van lachgas. Hierin gaven zij aan dat er bij recreatief gebruik, gedefinieerd als vijf tot tien ballonnen (=patronen) lachgas per keer en maximaal één keer per maand, geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn.
Vanaf 1 januari 2023 is lachgas opgenomen in lijst II van de Opiumwet. Dit houdt in dat het in bezit hebben van lachgas, het verkopen of het brengen van lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland verboden wordt.
Particulieren vallen slechts onder de vrijstelling van de ADR als zij minder dan 2 kg lachgas vervoeren. Het vervoer van meer dan twee kilo lachgas is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan volgens de regels van het ADR.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Je krijgt een tekort aan zuurstof in je hersenen. Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan). Daarbij kun je je verwonden. Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten.
Extreem gebruik van lachgas kan ook psychotische klachten veroorzaken.
Volledig herstel mogelijk
Als we op tijd starten met behandelen, knappen patiënten vaak weer op. Klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen als je stopt met lachgas en het tekort aan actief vitamine B12 aanvult.
Lachgas wordt zeer snel via de longen opgenomen en het wordt net zo snel weer via de longen uitgescheiden. Hierdoor zijn er op dit moment geen testen beschikbaar die het gebruik van lachgas kunnen aantonen.
Bij minderen of stoppen kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen (soms afkickverschijnselen genoemd). Deze kunnen 3 tot 7 dagen duren. Na 24 uur zijn ze op hun hoogtepunt. Er zijn lichte onthoudingsverschijnselen en ernstige.
Hoe werkt lachgas als drug? Als lachgas als drug gebruikt wordt, dan wordt het geïnhaleerd uit een ballon die door middel van een slagroomspuit of cilinder is gevuld. Dit is pure lachgas zonder zuurstof, het zorgt voor een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen.
Dat fenomeen wordt craving genoemd. En als je gedurende langere tijd zeer regelmatig grote hoeveelheden lachgas inademt, kan dat tot een tekort aan vitamine B12 leiden.Dat beïnvloedt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en leidt dus tot bloedarmoede en bovendien tot neurologische schade.
Nee, helium is geen drug maar een kleur-, reuk- en smaakloos gas. Het is onbrandbaar en licht en wordt in luchtballonnen en luchtschepen gebruikt. Omdat het lichter is dan lucht stijgen de ballonnen naar boven.