Zoek eerst uit waarom je het zwaar vindt en plan een afspraak met je werkgever om erover te praten. Wees eerlijk over je gevoel en zoek samen naar een oplossing. Oplossing 2: De (stressvolle) energie van je werk komt mee naar huis als je het nergens achterlaat.
Houd je bezig met maar één taak en begin niet aan de volgende voordat deze is afgerond. Zo ben je minder chaotisch en raak je minder snel gestrest gedurende de dag. Je zult merken dat de dag beter voelt als je efficiënt werkt en veel gedaan krijgt.
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Als je geen zin in je werkt hebt, kun je een aantal dingen doen om het werk weer leuker te maken. Wat gaf je een goed gevoel op vakantie en kun je vasthouden in je werk? Probeer gewoon eens wat dingen uit! Begin de dag bijvoorbeeld met een kleine workout of kwartiertje meditatie.
Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf. Je mag het gerust bevlogenheid noemen.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Problemen met trager denken komen vaak voor als gevolg van ADHD en bij een autismespectrumstoornis. Maar ook door aandoeningen zoals dementie en schizofrenie. Trager denken kan ontstaan door verschillende hersenaandoeningen.
Verbeter je humeur
Zoals net al uitgelegd, zorgt stress en verveling ervoor dat de minuten voorbij lijken te kruipen. Een goed humeur is dus dé sleutel voor voorbij vliegende tijd. Doe dingen die je leuk vindt, zoals: muziek luisteren, wandelen, of nieuwe dingen proberen.
Het betekend dat onze tijdsbeleving niet centraal in ons lichaam wordt geregeld. Verschillende zenuwcellen in onze hersenhelften sturen de tijdsbeleving. Je tijdsbeleving wordt dus gestuurd door wat je doet. Worden je hersenen geprikkeld doordat je leuke dingen aan het doen bent, dan gaat de tijd sneller voorbij.
Als je met tegenzin naar je werk gaat, dag in dag uit, dan is het tijd om stevig aan de bel te trekken. En al zeker wanneer je een leidinggevende functie invult. Je bent verantwoordelijk voor een groep mensen en voor je het weet heeft jouw tegenzin z'n weerslag op het team.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Effectief werken zorgt voor werkgeluk
Maak een goede planning want dit zorgt er voor dat je je productiever voelt en dat je productiever bent. Wanneer je tijd verdoet heb je juist het gevoel niet productief te zijn. En dit resulteert weer in stress. Maak daarom iedere dag een planning met taken die je moet doen.
3,1 miljoen zochten niet én waren niet beschikbaar
In het tweede kwartaal van 2020 waren dit er 3,0 miljoen. Daarnaast bestaat de niet-beroepsbevolking uit personen die direct beschikbaar zijn voor werk, maar hier niet recent naar hebben gezocht. Afgelopen kwartaal waren dit er 185 duizend.
In Nederland gelden regels over hoelang een werkdag maximaal mag duren. Eigenlijk weet iedereen wel dat bij veel bedrijven een fulltime werkweek 40 uur is en een werkdag 8 uur.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.