Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden er contractarbeiders uit verschillende landen naar Suriname gehaald, het Sranantongo werd toen ook door hen overgenomen; dit heeft er mede voor gezorgd dat de taal tegenwoordig door de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname wordt gesproken.
De kolonie Suriname, ook wel Nederlandsch Guiana genoemd, liggende tusschen ongeveer 57o en 54o WL.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. De geschiedenis van Suriname is heftig geweest, vooral door de slavernij waar het land mee te maken kreeg in de zeventiende eeuw. Toen zijn hele bevolkingsgroepen uit andere landen naar Suriname gehaald.
Nederlands-Guiana werd in 1815 nog eens verdeeld in Suriname, dat in Nederlands bezit bleef, en het huidige Guyana, dat een Britse kolonie werd: Brits-Guiana.
Surinamers zijn inwoners van Suriname, mensen die afkomstig zijn uit Suriname of mensen van Surinaamse afkomst. Suriname was een kolonie van Nederland en na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 en begin jaren 80 zijn veel inwoners van Suriname naar Nederland verhuisd.
Suriname was van 1667 tot 1922 (met enige onderbreking) een kolonie; eerst in particulier bezit en na de Franse tijd in staatsbezit. In 1922 werden de landsdelen gelijkwaardig. De Grondwet bepaalde sindsdien dat het Koninkrijk bestond uit Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en Curaçao.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Bij de Vrede van Breda in 1667 wordt de kolonie door de Engelsen aan de Nederlanders afgestaan in ruil voor de kolonie Nieuw-Nederland (New York) in Noord-Amerika.
Indianen - Suriname Holidays. De kustgebieden worden bewoond door de Karaïben en de Arowakken die voornamelijk van visvangst en het toerisme leven. In het diepe binnenland in zuidelijke richting tegen de Braziliaanse grens leven de Trio's, de Wajana's en de kleinste stam de Akurio's.
Een charmante stad. Suriname telt één stad en dat is Paramaribo. De stad dankt haar naam aan het indiaanse dorp Parmirbo dat eeuwen geleden hier gevestigd was aan de linkeroever van de Surinamerivier, op tien kilometer afstand van de Atlantische Oceaan.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
De Tweede Kamer stemt in met de onafhankelijkheid. Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Autorally: Hoewel in september 1913 de eerste auto in Suriname aankwam (die van de heer Thurkow), duurde het toch wel enkele jaren eer een automobilistenvereniging werd opgericht. In juli 1936 ontstond het initiatief door autobezitters hier te lande een automobilistenvereniging op te richten.
Suriname is één van de meest laagbevolkte landen ter wereld. Het is zo'n vier keer groter dan Nederland en er wonen slechts 487.000 mensen. Daarmee heeft het land een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer.
Het Statuut (1954-1975)
Eind jaren 1940 werden de eerste politieke partijen opgericht zoals de Nationale Partij Suriname en de Verenigde Hindostaanse Partij. Op 15 december 1954 tekende Archibald Currie namens Suriname het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden en hield het land op een kolonie te zijn.
Op 15 december 1954 tekende Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname en de Nederlandse Antillen kregen met het Statuut de status van land binnen het Koninkrijk. Suriname werd in 1975 een onafhankelijke republiek.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
De basis van vele gerechten bestaat uit rijst, roti en aardvruchten zoals Chinese tayer, pomtayer, napi en cassave. Vaak wordt kip gebruikt, maar ook zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees) en bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw) zijn populair.
De niet alleen in Suriname, maar ook onder de afstammelingen van negerslaven elders in West-Indië en in de Verenigde Staten gebruikelijke aanduiding van 'blanken' met de term bakra of buckra, gaat terug op mbekere, een woord dat in verschillende West-Afrikaanse talen de betekenis heeft van 'rood' of 'rooie'.
Suriname viert dit jaar zijn 35-jarige onafhankelijkheid van Nederland.
In 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk, maar in economische zin was het voor het land moeilijk om op eigen benen te staan. Nederland keerde daarom eenmalig 3,5 miljard gulden uit.