De geschiedenis van de Ardennen Het bosrijke laaggebergte is ontstaan door de zogenaamde Hercynische Orogenese; een verschuiving van gesteente ongeveer 390 miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstond het gebergte, dat op sommige plekken een hoogte van bijna 700 meter bereikt.
Bij het versmelten van het Iberisch Schiereiland en de Adriatische plaat met Europa ontstonden de Pyreneeën en de Alpen. Behalve de vorming van deze gebergten werd het achterliggend land ook omhoog gedrukt, waardoor rivieren zich begonnen in te snijden. Hierdoor ontstond het huidig heuvellandschap van de Ardennen.
Wat is het hoogste punt in de Ardennen? Het hoogste punt in de Ardennen is 'Het Signaal van Botrange' ('Signal de Botrange' ) gelegen in de Hoge Venen, in de Ardennen op een hoogte van 694 meter boven de zeespiegel. Gevolgd door de 'Baraque (de) Fraiture', die op 651 meter hoogte ligt.
Het spectaculairste panoramapunt van de Ardennen is zonder twijfel Le Hérou. Een hoge, steile rotswand van tientallen meters hoog en 1400 meter lang boven de rivier de Ourthe. Je hebt hier diverse mogelijkheden. Ga je alleen voor het Panorama Le Hérou, parkeer dan bij Belvedère de Nadrin.
Welke taal spreekt men in de Ardennen? De Ardenners in België en Frankrijk spreken Frans. Soms ook een dialect zoals Waals, Luiks of Waals-Lotharings.
In België spreken de inwoners Frans, Nederlands of Duits, afhankelijk van de regio waar ze wonen. De drie verschillende regio's heten gemeenschappen.
Toch is Vlaams geen officiële taal, maar een dialect. Het wordt soms ook wel een 'tussentaal' genoemd. Ondanks dat Vlaams in principe een variant van het Nederlands is, zijn er de nodige verschillen met het Nederlands.
De bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen zijn Bastogne, Bouillon, Durbuy, La Roche, Spa, de Watervallen van Coo, de Grotten van Han, Houffalize, Stavelot en Francorchamps.
Het prachtige landschap met de bossen, vele riviertjes en kleine dorpjes hebben toeristen veel te bieden. Natuurliefhebbers, sportievelingen, cultuurzoekers of mensen die gewoon willen genieten van de rust in één van de mooiste streken van Europa kunnen in de Belgische Ardennen hun hart ophalen.
De Franse Ardennen betreffen het deel van de Ardennen, dat zich in Frankrijk bevindt. Kenmerkend voor de Franse Ardennen zijn de heuvels, de Maas die er vanuit het zuiden verder naar België stroomt en de bossen. De Franse Ardennen liggen in het gelijknamige departement Ardennes.
Het ontstaan van de Belgische Ardennen.
Dit gebergte erodeerde langzaam aan totdat zo'n 250 miljoen jaar geleden bij de vorming van Pangaea het huidige Afrika zich tegen het huidige Europa drukte en er een nieuw gebergte ontstond.
Dieren uit onze tuin, onze vijvers en onze bossen leven in deze uitzonderlijke natuurlijke omgeving… Uilen, moeflons, fretten, wolven, lynxen, gemzen, wasberen, rendieren, wilde zwijnen…
De Ardense bossen, rijk aan eeuwenoude geschiedenis, bedekken het zuiden van België, het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en een deel van het Franse departement Ardennen. Het is de grootste bosoppervlakte van België.
De oudste attestatie van het woord "Ardennen" dateert uit de Romeinse tijd, "Arduenna Silva", 'Ardense woud' zouden wij zeggen. Belangrijk is dat deze naam toen een groter gebied omvatte dan de huidige streken met de naam Ardennen.
Met zijn 694 meter hoogte is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen het hoogste punt van België. Het Signaal van Botrange ligt in het natuurreservaat van de Hoge Venen en is hoger dan de baraque Michel (674 m) en de baraque de Fraiture (652 m). Als je de Baltiaheuvel beklimt, kan je zelfs 700 meter bereiken.
De Ardennen zijn een overblijfsel van de zogenaamde hercynische gebergtevorming, die zich uitstrekte over een periode van wel 90 miljoen jaar, ruwweg van 390 tot 300 Ma dus. Onze continenten hebben er niet altijd uitgezien zoals vandaag, ze zijn letterlijk op de drift met wel een paar centimeters per jaar!
De Hoge Ardennen zijn dat gedeelte van de Ardennen dat zich in het (noord)oosten van dit heuvelland bevindt. Deze omvatten in België het oostelijk deel van de provincie Luik en het noorden en het midden van de Provincie Luxemburg en verder het noordelijk gedeelte van het land Luxemburg, de Ösling.
Toen Pol de Mont samen met zijn vriend Omer Wattez op de Geuzentoren in het Muziekbos in Ronse voor de eerste maal over het heuvelachtige landschap keek riep hij verwonderd: "Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen". Pol de Mont is dus de uitvinder van de naam 'Vlaamse Ardennen'.
De Belgische Ardennen is een regio die u verwelkomt met weelderige, uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en bergkammen, maar het beste is de nabijheid van andere belangrijke plekken die u minstens één keer in uw leven moet zien.
Dit gebied situeert zich vooral in de zuidelijke helft van de provincie Oost-Vlaanderen met een klein gedeelte in de provincies West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Het ligt in de zandleemstreek, een belangrijke Vlaamse landbouwregio. Dankzij zijn typische reliëf is het bekend bij veel wielerliefhebbers.
Ardennen,Een hoog plateau met diepe valleien. In tegenstelling tot het platteland kent de Ardennen uitgestrekte, golvende plateaus, verdeeld tussen landbouwgronden en bossen, en bosranden met diepe valleien.
De Belgische Ardennen zijn het terrein voor de echte wandelliefhebber.Op korte afstand van Nederland vind je er een rijke afwisseling van ruige natuur en lieflijke valleien. De vele wandelroutes zorgen ervoor dat je steeds weer een ander stukje kunt verkennen. De wandelingen variëren in lengte en niveau.
Oorsprong van de 'Vlaming'
Zij waren Franken die vanaf de derde eeuw migreerden naar de gebieden in het noorden van de Romeinse provincie Gallia, waar de Romeinen geleidelijk hun macht verloren. Oorspronkelijk werden uitsluitend de inwoners van het Graafschap Vlaanderen Vlamingen genoemd.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).