Nieuw: nu ook statiegeld op blikUiteraard kun je ook bij Jumbo je blikjes inleveren. Je kunt de blikjes inleveren in de winkel of geeft ze mee aan de bezorger.
De drankblikjes zullen op dezelfde manier worden ingenomen als de plastic statiegeldflesjes. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
U kunt uw statiegeldblikjes straks inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit.
Vanaf 27 maart kan je lege blikjes met een statiegeldlogo inleveren bij de bezorger. De blikjes kan je in de lege kratten leggen of in de lege tasjes waar je verse producten in worden geleverd.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
"Behalve de kleine plastic flesjes zijn we ook verplicht om grote plastic flessen van ándere merken aan te nemen", vertelt hij. "Dus je fles van de Lidl kan je ook inleveren bij de Albert Heijn, en andersom.
Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
In principe moet je alle statiegeldverpakkingen bij elk innamepunt kunnen inleveren. Dus een blikje of flesje van de Lidl zou ook in de machine bij de Jumbo moeten kunnen. Als je online bestelt en de boodschappen laat brengen, kun je lege statiegeldflessen/blikjes ook mee teruggeven met de bezorger.
Blikjes inleveren bij je online bestelling*
Maximaal 50 blikjes per bestelling. Verpakt per 25. In een plastic doorzichtig tasje (die je bij je bestelling ontvangt) of een leeg klapkrat.
Inzameling. Na het legen van een fles of blikje met drinken, maakt het materiaal het volgende proces door voordat het weer als een nieuwe fles of blikje in de winkelschappen verschijnt. Lege flesjes en blikjes kunnen handmatig of met een machine worden teruggenomen.
Uiteraard kun je ook bij Jumbo je blikjes inleveren. Je kunt de blikjes inleveren in de winkel of geeft ze mee aan de bezorger. Maximaal 20 stuks per plastic (bezorg)tas.
Welke blikjes kun je inleveren? Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld. Ook op andere blikjes, met bijvoorbeeld knakworsten en groenten, zit geen statiegeld.
De blikjes die wel kunt inleveren, kunt u simpelweg herkennen aan het onderstaande statiegeldlogo. Dit zijn metalen omhulsels met een inhoud van maximaal 3 liter, voor zowel alcoholhoudende als niet-alcoholhoudende dranken. Op frisdrank-, water-, melk- of bierblikjes zit dus inderdaad statiegeld.
Overal inleveren
Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Het is in veel grensplaatsen een bekend beeld: Duitsers die met hele karren vol met blikjes frisdrank slepen. Aan deze kant van de grens is er namelijk geen statiegeld. Maar daar komt vanaf 1 april verandering in. Vanaf die dag moet je in de supermarkt 15 cent per blikje statiegeld betalen.
De Möbius-loop is terug te vinden op producten in heel Europa en dit logo geeft aan dat het product gerecycled kan worden. Het symbool van de achtervolgende pijlen wordt niet alleen gebruikt op bedrukte verpakkingen, maar is soms ook te zien in de mallen van producten van glas, metaal, papier of plastic.
Ja, in veel Albert Heijn-winkels kan je de lege cilinders inleveren. Op de website van SodaStream kan je zoeken naar winkels bij jou in de buurt. Je kunt de cilinders niet meegeven aan de bezorger van je boodschappen.
het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen. inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen.
De flessen van de Jumbo kun je alleen inleveren bij de Jumbo, en de flessen van de Aldi kun je alleen inleveren bij de Aldi.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin. Koelman vindt ook dat er wat moet gebeuren aan het zwerfvuilprobleem, maar denkt niet dat de statiegeldregel zoden aan de dijk zet. "Het is betuttelen tot en met.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Het inleveren van lege blikjes is hetzelfde zijn als dat van de plastic flessen. De blikjes kun je inleveren bij de supermarkt of bemande tankstations.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).