De vogeltjes vliegen redelijk vaak achteruit, bijvoorbeeld na een bezoek aan een bloem. Toch beweegt een kolibrie het merendeel van zijn vluchttijd voorwaarts. Daarom verwachtten biologen dat het metabolisme van de kolibrie zou versnellen bij een achterwaartse vlucht, zodat het energieverbruik hoger ligt.
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen.
Ondanks het feit dat ze uitzonderlijk snel vliegen, kunnen ze abrupt pauzeren en een delicate landing maken. Ze zijn zo licht dat ze niet veel snelheid halen. Kolibries hebben ineffectief geëvolueerde poten, zodat ze, ondanks het feit dat ze kunnen rusten en dit zullen doen tijdens het verzorgen of rusten, niet lopen.
De kolibrie slaapt alleen 's nachts . Tijdens de slaap daalt de lichaamstemperatuur enkele graden om energie te besparen. Vergelijkbaar met de winterslaap bij beren. Kolibries hebben een sterke voorkeur voor oranje en rode bloemen.
Hij vliegt dan in één seconde net zo ver als 385 keer zijn eigen lichaamslengte. Dat is wel 100 kilometer per uur. Een kolibrie kan jou dus bijna inhalen op de autoweg! Tijdens die topsnelheid slaat hij 15 tot 80 keer per seconde op en neer met zijn vleugeltjes.
Progessieve supranucleair parese (PSP) is een zeldzame hersenziekte. Letterlijk betekent het een geleidelijk voortschrijdende aandoening met onvolledige verlamming, die komt uit een deel van de hersenen; de centrale hersenkernen.
Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit eerder zagen, is het geen zeldzaamheid in Nederland. Het is een vlinder die in wisselende aantallen in het hele land kan worden waargenomen; 100 tot 200 waarnemingen per jaar is normaal, maar in warme zomers zijn het er soms vele duizenden.
De gierzwaluwen
zijn een familie vogels die behoren tot de gierzwaluwachtigen waar ook de kolibries toe behoren. Het zijn vogels die bijna voortdurend aan het vliegen zijn. Tijdens het vliegen vangen ze ook insecten.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.
Roofvogels hangen stil in de lucht voordat ze toeslaan. Dit lijkt ook op het stil zitten en bidden wat sommige mensen doen voor de avondmaaltijd.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Vogels die overdag zo talrijk aanwezig zijn, zijn 's nachts grotendeels afwezig. De belangrijkst groep die zich heeft aangepast aan het leven in het donker zijn uilen. In onze streken is de kerkuil toch wel de meest kenmerkende verschijning. Ze kunnen 's nacht redelijk goed zien, maar jagen vooral op het gehoor.
De kolibrie is een snel vogeltje. Voor roofdieren is het dus een lastige prooi om te vangen. Toch hebben ze wel vijanden zoals roofvogels en slangen. De eieren lopen het meeste gevaar.
Met zijn 80 vleugelslagen per seconde is de kolibrie de enige vogel die achteruit kan vliegen. Ook kan hij recht omhoog en omlaag vliegen.
Ze heeft een indrukwekkende stekel op haar achterlijf, maar die is absoluut niet gevaarlijk.
In Nederland overwinteren
Heel af en toe zijn er meldingen van kolibrievlinders die niet wegtrekken, maar in de winter hier blijven. Ze hebben echter geen winterslaap, dus als het een beetje echt koud wordt hier dan zullen ze het niet overleven.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
De kolibrievlinder is iedere zomer over in Nederland te zien. Ook afgelopen zomer duizenden exemplaren gezien. In november kwamen er nog steeds meldingen binnen van kolibrievlinders. Ze werden gezien in schuurtjes en andere plekken die lijken op de overwinteringsplekken in Zuid-Europa.
Weetjes over de kolibrievlinder
Van alle bloembezoekende insecten in ons land heeft de kolibrievlinder de langste tong: tot 28 millimeter lang. De gelijkenis met een kolibrie (met een lange, rechte snavel) wordt daardoor nog groter.