Aluminium is één van de meest duurzame bouwmaterialen. Het biedt ook heel wat voordelen. Heeft een LANGE LEVENSDUUR : het wordt niet aangetast door Uv-stralen en vocht, het roest of rot niet en trekt niet krom. Is ONDERHOUDSVRIENDELIJK : door zijn gladde en glanzende afwerking trekt het geen stof en zand aan.
Waarom aluminium
Aluminium heeft ontelbare voordelen: Onderhoudsvriendelijk, het trekt geen stof aan en er hoeft niet geschilderd te worden. Duurzaam en milieuvriendelijk, aluminium gaat minimaal 75 jaar mee en is 100% recyclebaar. Door zijn stevigheid is aluminium bestand tegen inbraken.
Nadelen van aluminium zijn:
Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Licht, sterk én goed bewerkbaar
Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.
Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde en wordt gewonnen uit bauxiet erts. Hierdoor wordt het in vergelijking met andere metalen niet snel schaars. Voor de winning van het metaal wordt jaarlijks 30 km2 aan nieuw oppervlak benut. Het grootste deel van dit oppervlak bestaat uit bosgebieden.
Het grote voordeel van aluminium is dat het wel 100% recyclebaar is zonder aan kwaliteit in te boeten. Het kan goed omgesmolten worden en dat bespaart juist weer kosten. Als materiaalsoort is het daarom toch goedkoper dan andere metalen zoals koper en brons.
Aluminium staat bekend als een niet-roestend metaal. Maar wat velen niet weten is dat aluminium wél corrosie kent. De corrosie op aluminium is echter juist gunstig voor de levensduur van het materiaal. Het aluminium oppervlak reageert op de invloeden van buitenaf, zoals vocht en zuurstof.
Momenteel worden aluminium en aluminium legeringen gebruikt in een groot aantal producten: blikjes, folies, keukengereedschap, vliegtuigen, raketten en andere apparaten die van een sterk en licht materiaal moeten worden gemaakt. Aluminium wordt vaak gebruikt voor elektriciteitskabel omdat het zo licht is.
Volgens het Voedingscentrum is aluminium in je eten bij een gezond dieet niet direct schadelijk. De kleine hoeveelheden die je binnenkrijgt worden namelijk via de nieren weer afgevoerd. Goed functionerende nieren zijn daarom belangrijk om deze stoffen af te kunnen voeren.
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder. Breekplaatjes, een extra bescherming bij het gebruik van veiligheidskleppen zijn daarom altijd gemaakt van aluminium.
Een nadeel is dat aluminium kozijnen 20% duurder in aanschaf zijn dan houten kozijnen en een kortere levensduur hebben: namelijk tussen de 25 en 40 jaar. Een ander nadeel is dat aluminium kozijnen na een aantal jaren gesteld moeten worden, waardoor ze niet volledig vrij zijn van onderhoud.
Aluminium zelf is schaars, maar als er veel vraag is, maakt dat de aluminium producerende bedrijven interessant. Zeker als het duidelijk is dat de vraag nog heel lang hoger blijft dan het aanbod, dan worden aandelen gewilder én duurder.
Die oxidehuid van aluminium, die ervoor zorgt dat aluminium niet verder oxideert, is ook één van de zaken die aluminium lassen complex maakt. De oxidehuid heeft namelijk een hoger smeltpunt en is zwaarder dan het aluminium zelf.Bij het lassen is dan een hoger vermogen nodig om door deze oxide heen te branden.
Aluminium is een sterk, licht en extreem duurzaam materiaal. En ook nog eens 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Aluminium is lichtgewicht, maar ijzersterk
Een van de meest onderscheidende kenmerken van aluminium is dat het lichtgewicht combineert met een verrassende sterkte. Met slechts een derde van de dichtheid van staal, levert aluminium aanzienlijke gewichtsbesparingen zonder in te boeten aan sterkte.
De totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem ligt ruim beneden de gezondheidskundige grenswaarde. Dat is de hoeveelheid die je dagelijks kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen.
De stof zit ook van nature in sommig voedsel en een beetje in drinkwater. Het meeste aluminium is aangetroffen in graan en graanproducten, groenten (spinazie, radijs, andijvie) en dranken (zoals thee en chocolademelk). De stof kan de zenuwen en vruchtbaarheid aantasten, zo bleek uit dierproeven.
Aluminiumfolie is een dun opgerold vel aluminium dat zijn plaats in de keuken heeft opgeëist. Het is niet alleen veilig om met aluminiumfolie in de oven te koken, maar koken met aluminiumfolie kan ook helpen om de warmte gemakkelijk door te geven en het schoonmaken gemakkelijker te maken.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Aluminium heeft een natuurlijke oxidelaag die zichzelf beschermt tegen corrosie, zodat het veel beter bestand is tegen lucht en zeewater dan staal. Dit maakt het beton onderhoudsvrij en het heeft langere levensduur dan de huidige constructies, omdat het de bescherming niet nodig heeft zoals staal.
Ten opzichte van andere metalen zoals staal en RVS heeft aluminium een relatief hoge lineaire uitzetting. Zo zet aluminium bij een gelijk temperatuurverschil meer uit dan staal.
Aluminium is heel corrosie bestendig, het beschermt zichzelf met zijn eigen oxide laag, dit in tegenstelling tot vele andere metalen. Aluminium wordt tegenwoordig steeds vaker met succes op zee ingezet, ook onbehandeld.
Het aluminium kozijn kan aangetast worden wanneer het in aanraking komt met chloor. Heb je een zwembad met chloor in de tuin?
Onder oud ijzer vallen ook metalen zoals aluminium, zink, lood en RVS, die allemaal hun eigen oud ijzer prijs hebben.