De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Breng afwisseling aan in de verschillende smaken. Wissel zoete, zoute, zure en bittere voedingsmiddelen met elkaar af.Om het smaakverlies te compenseren kunt u extra suiker, zout en kruiden gebruiken.
Bekende voorbeel- den van geneesmiddelen die smaak- stoornissen kunnen veroorzaken, zijn: antibiotica; middelen tegen schimmelinfecties; ⚫ antidepressiva; • cytostatica. Zo staat metronidazol erom bekend een metaalsmaak te geven.
In het kort
Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een ontsteking in uw mond, onvoldoende speekselproductie, medicijngebruik of zuurbranden. Als u minder goed ruikt, kan dat ook invloed hebben op uw smaak. De KNO-arts zal eerst uw mondholte en tong onderzoeken. Vaak wordt ook een reuktest gedaan.
Hoe iets precies smaakt hangt af van allerlei factoren. Zo spelen structuur, de temperatuur en de kruidigheid een belangrijke rol. Veel gerechten en dranken krijgen een heel andere smaak wanneer ze worden verwarmd of juist gekoeld. Bovendien beïnvloeden ook reukprikkels de smaakbeleving.
Stimuleer je smaakpapillen door je eten te kruiden, maar let op met suikers en zout. Drink voldoende zodat je slijmvliezen niet uitdrogen. Je kunt kiezen voor koolzuurhoudende dranken die bij voorkeur zoet, zuur of bitter zijn (bv. bitter lemon).
Smaakverandering is normaal als je ouder wordt – feit
Wist je dat smaakpapillen worden eens in de 2 weken afgebroken en opnieuw aangemaakt? Na het 40e levensjaar gaat het afbreken van de smaakpapillen even snel, maar de aanmaak trager. Daardoor zijn er steeds minder smaakpapillen en ervaren we smaak minder of anders.
Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Er zijn vele mogelijke oorzaken voor een metaalsmaak in je mond, waaronder slechte mondhygiëne, zwangerschapshormonen, bijwerkingen van medicijnen of een vitaminetekort.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Door het niet eten en drinken tijdens de ramadan is de kans op een slechte adem erg hoog: door een droge mond kunnen bacteriën in de mond immers flink gaan groeien en stinken. Alleen poetsen werkt niet. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ook de tong goed schoon te maken; daar gaan de bacteriën namelijk vooral groeien.
De symptomen van covid-19 zijn vrij heterogeen, maar plotseling reuk- en smaakverlies kwam al snel naar voren als veelvoorkomend vroeg symptoom. Het grootste deel van de patiënten met reuk- en smaakklachten herstelt hier binnen een paar maanden van.
Conclusie. Reuk- en smaakverlies is een opvallend symptoom van een corona-infectie, en soms zelfs het enige. Bij veruit de meeste coronapatiënten herstellen de reuk- en smaakzin zich spontaan na gemiddeld tien dagen. Een minderheid blijft er echter last van hebben.
Als deze zintuigcellen worden geprikkeld door de geurstoffen, dan ontstaat ook hier op de gevoelszenuw een impuls. Ook deze impuls wordt naar het smaakcentrum in de schors van de grote hersenen gevoerd. De smaakprikkels en de geurprikkels tezamen vormen onze smaakbeleving.
Smaken leren waarderen
Door nieuwe dingen te eten, ontdekken je hersenen totaal nieuwe smaken waaraan ze moeten wennen. En net zoals je als baby moest wennen aan nieuwe smaken, moet je dat als volwassene ook. Met veel herhaling wen je vanzelf aan een nieuwe smaak. En als het aan het begin bij één hapje blijft: prima!
Ontstoken tandvlees (gingivitis)
Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.
Reuk- en smaakverlies ontstaan vaak doordat de lucht het reukgedeelte niet goed kan bereiken, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie met neusverstopping. Soms komt het voor bij zeldzame ziekten, maar meestal wordt de oorzaak niet gevonden.
Vitamine A stimuleert de productie van slijm waardoor de slijmvliezen vochtig blijven. Zo kunnen ze hun werk goed doen. Als slijmvliezen uitdrogen kan dit allerlei ongemakken geven zoals een droge mond, droge ogen en droge vagina. Vitamine A zit in dierlijke producten als kaas, vis, eieren en vlees.
Oorzaken van een droge mond
bestraling van het hoofd/halsgebied; syndroom van Sjögren, auto-immuunaandoening die speekselklieren aantast; ziekten zoals suikerziekte, reuma, nierziekten of hormonale stoornissen; stress en depressie.
Klachten door een droge mond
En goed eten is erg belangrijk om je weerstand op peil te houden. Bij te weinig speeksel kun je ook last krijgen van je tanden. Je hebt een grotere kans op gaatjes in je mond. En op tanderosie: oplossen van tandglazuur door inwerking van zuur.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
De meest simpele en tijdelijke oorzaak van een metalige smaak is een bloeding in je mond. Bloed bevat ijzer en smaakt daar ook naar. Een wond aan de binnenkant van je wang of op je tong, bijvoorbeeld als je er per ongeluk op gebeten hebt, kan heel plotseling een metalige smaak veroorzaken.
dysgeusie: verstoorde sensatie van normale smaak, vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken; gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen, bij normale smaakprocessing, spraak en algemene intellectuele functies.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Smaak kunnen we waarnemen met onze tong, maar het gaat ook om balans, geuren, ervaringen en interactie. Geur bijvoorbeeld, komt vrij als je het product voor je hebt, maar het komt ook vrij als je het in je mond hebt en uitademt. Dat noemen we retronasaal – aroma's worden ontvangen door de neusslijmvliesen.
Meer vermoeid zijn, een gebrek aan energie of spierkracht en ook erectieproblemen kunnen voorkomen. Bij vrouwen heeft de veranderende hormoonhuishouding een veel directer effect. Ze merken het aan een steeds onregelmatiger wordende menstruatie. Tot deze uiteindelijke helemaal wegblijft.