Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Katoen, linnen, acryl, polyester en nylon kunnen vaak een thuiswas aan; leer, zijde en wol besteed je in principe uit. Die stoffen kunnen beter niet nat worden, en hoewel de naam anders doet vermoeden, komt aan stomen geen druppel water te pas. De stomer gebruikt perchloorethyleen, een chemische vloeistof.
opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast. De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid.
Zelf stomen: kleding zelf stomen is een heel goede optie om je dagelijkse kledingstukken snel, makkelijk en goed kreukvrij te maken. Een pak of jas stomen is voor veel kledingstomers voor thuisgebruik te veel gevraagd, maar overhemden, jurken, blouses en pantalons kun je heel goed zelf stomen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Wat is stomen bij verkoudheid? Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten.
Stoom dringt gemakkelijker en dieper door tot in de vezels van stof dan bijvoorbeeld water. Hierdoor bereik je een schoner resultaat dan bij een reguliere wasmachine. Door het gebruik van stoom slijt kleding minder snel. Bij reguliere wasprogramma's met water kunnen er gaatjes in kleding ontstaan.
Sommige stoffen zijn zo gevoelig dat ze niet gereinigd kunnen worden zonder speciale apparatuur en deskundigheid. Stomerijen beschikken over deze apparatuur en zijn geschoold en ervaren in het reinigen en het piekfijn "opmaken" (strijken, persen, verstevigen etc.) van delicate kleding (bijvoorbeeld een wollen kostuum).
De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.
Een kledingstomer warmt meestal vrij snel op (in 2 tot 3 minuten). Laat de stomer opwarmen totdat er stoom begint te ontstaan. Om het beste resultaat te krijgen zorg je ervoor dat je je stomer helemaal op laat warmen. Zorg ervoor dat de kledingstomer goed stoomt voordat je hem gebruikt.
Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat. Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
Op elke nieuwe Samsung wasmachine vind je het wasprogramma 'hygiënisch stomen'. Je gebruikt dit programma om je was grondig te reinigen. Tijdens het wassen voegt de wasmachine stoom toe in de trommel. De stoom verwijdert bacteriën en allergenen, zoals dierenharen, huisstofmijt en pollen.
Strijken
Een strijkbout strijkt vanzelfsprekend de kreukels uit je kleding. De meeste strijkbouten hebben een stoomfunctie waarbij je extra stoom over je kleding nevelt. Zo haal je ook diepere of hardnekkigere vouwen effectief uit je kleding. Zorg er voor dat de kleding altijd licht vochtig is wanneer je het strijkt.
Wasmachines met stoomfunctie
Voordeel is dat het wasgoed hierdoor minder gekreukt uit de trommel komt en strijken makkelijker gaat. Daarnaast doodt stoom 99,9% van de bacteriën en verwijdert het nare luchtjes. Hierdoor wordt het wasgoed hygiënisch schoon en weer lekker fris.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Dekbedden stomen
Toch is het belangrijk om één keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen. Zo blijft u slapen onder een schoon en fris dekbed.
Is uw jas vuil? Stomerij Centra zal uw jas stomen of reinigen. Jassen zijn meestal gemaakt speciale stoffen. Deze zijn doorgaans niet geschikt voor in de wasmachine.
Het gemak van AH Stomerijservice
Lever je was- stoomgoed in bij een van onze supermarkten met stomerijservice. was- stoomgoed. We brengen je frisse was- stoomgoed weer terug naar jouw supermarkt. AH Stomerijservice beschikt over alle benodigde vergunningen en voldoet aan de strengste Europese milieu-eisen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Door kruiden aan het stoomwater toe te voegen, kun je de ingeademde stoom extra antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten meegeven. Maar let op: gebruik niet te veel.