Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Verse, zelfgemaakte pasta invriezen kan ook. De houdbaarheidstermijn ervan is wel wat korter, zeker als je het 'rauwe' deeg wil invriezen. In de koelkast kun je verse pasta twee, drie dagen bewaren, in de diepvries ongeveer een maand.
Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
Tagliatelle Invriezen, of gerechten met tagliatelle, is mogelijk. Maar de tagliatelle moet wel gekookt zijn, rauw of gedroogd invriezen is niet aan te bevelen. Gedroogd blijft de pastasoort vrij lang goed.
Als je de verpakking niet geopend hebt, dan gaan de pasta's makkelijk tot één tot twee jaar na THT-datum mee. Verse pasta is dat meestal slechts vier tot vijf dagen. Vries je de verse pasta in, dan is deze zes tot acht maanden houdbaar. Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.
Verse pasta bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Er zijn veel soorten pasta's die je kunt invriezen, denk aan: 'pasta carbonara', 'pasta pesto', 'courgette pasta', 'pasta bolognese', 'pasta boursin', 'currypasta', ”pasta gorgonzola', 'pasta garnalen', 'pasta met kip', 'pasta roomsaus', 'pastasalade', 'pasta tonijn', 'pasta spinazie', 'pasta zalm', en zelfs pasta's ...
Als je haast hebt, kun je de bevroren pasta in een pan met kokend water doen en meteen koken. Het belangrijkste is dat je de pasta niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur laat staan. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur, en die maken je eten snel onveilig.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Pasta kun je maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer. Zorg er wel voor dat bij het invriezen de pasta luchtdicht is verpakt, anders kan er vriesbrand ontstaan. Pasta kun je 2 dagen bewaren in de koelkast, mits afgedekt. Pasta kun je natuurlijk in gedroogde vorm buiten de koelkast bewaren.
Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
Verse ravioli invriezen
Gelukkig maar, want dit is pasta die je perfect kunt invriezen. Doe dit op een grote plank, allemaal los van elkaar. Zodra de ravioli goed bevroren zijn kun je ze overhevelen in een diepvrieszakje. De bevroren ravioli niet laten ontdooien voor je ze kookt.
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten. Maar bijvoorbeeld ook restjes gerookte zalm, boerenkool, paprika, zelfgemaakte kruidenboter of gehakt kun je invriezen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Meng de pasta 's avonds al met alle saus (dat moet sowieso, als je pasta wilt eten als een echte Italiaan) en bewaar alles in de koelkast. Dan kun je de volgende dag lekker koude pasta prikken. Noedels zijn eigenlijk een beetje het Aziatische zusje van de pasta die het koud ook bijzonder goed doen.
Het koken, laten afkoelen en heropwarmen van de pasta zou de koolhydraten omzetten tot zetmeel en de stijging van de bloedsuikerspiegel tot de helft reduceren.
Zelf maken is inderdaad lekkerder, gezonder en goedkoper alleen pasta waag ik me niet aan. Vind zo'n (gewoon) pak toch wel heel erg handig. Maar inderdaad, verse pasta is lekkerder.
Je hebt net kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon neemt voor 'gewone' pasta. Gebruik je echter 'pasta fresca', dan is 80 gram aan de magere kant. Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen. Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.