De meeste Sistema producten zijn geschikt voor gebruik in de magnetron.
Sistema koop je online bij Blokker.
Bakjes die niet in de magnetron kunnen
Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid.”
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Ja, je leest het goed: je kunt kipfilet in de magnetron bereiden! Deze heerlijke kipfilet stukjes zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Meng de kip met zure room, rode ui en kruiden en kook het in je magnetron. Perfect voor de lunch of diner.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
Rijst opwarmen: veilig? Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden.
5/ Kip en eieren opwarmen
Heel bacterie-gevoelig, had je vast al bedacht. Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
'Een lepel in een glas drank? Ja, dat is een goede manier om dat drankje op te warmen', zegt persvoorlichter Michael Prempert van de witgoedfabrikant Miele. 'De vloeistof warmt dan geleidelijker op. Ze zal minder snel overkoken.
Let op het materiaal dat je in de magnetron doet. Je kunt glas, porselein, bepaalde soorten kunststof, karton, papier en geglazuurd aardewerk gebruiken.
Lekker ouderwets op een bord
Stichting Tegengif, die onderzoek doet naar schadelijke chemicaliën, adviseert om sowieso alle plastics zoveel mogelijk te vermijden, zéker bij gebruik in de magnetron. En wil je toch lekker kant-en-snel-klaar eten, dan kun je je maaltijd natuurlijk ook gewoon direct opwarmen op je bord.
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Er zijn diverse redenen die kunnen leiden tot flitsen of vonken in de magnetron tijdens het gebruik. - Vonken kunnen ontstaan als het vermogen, tijd, gewicht of soort voedsel niet juist worden ingesteld. - Niet verwijderde voedselresten kunnen vonken veroorzaken. Reinig daarom het apparaat na ieder gebruik.
Zijn de dubbelwandige glazen geschikt voor gebruik in de magnetron? De glazen zijn niet geschikt voor gebruik in de magnetron.
Lekker ouderwets op een bord
Stichting Tegengif, die onderzoek doet naar schadelijke chemicaliën, adviseert om sowieso alle plastics zoveel mogelijk te vermijden, zéker bij gebruik in de magnetron. En wil je toch lekker kant-en-snel-klaar eten, dan kun je je maaltijd natuurlijk ook gewoon direct opwarmen op je bord.