De overall winnaar is de Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, direct gevolgd door de Continental AllSeason Contact. Daarnaast zijn de Hankook Kinergy 4S2 en de Vredestein Quatrac zeer aanbevelenswaardig.
Bij de gewone auto's komen de vierseizoenenbanden van Goodyear en Continental als beste uit de test, deze beide banden krijgen het predicaat 'zeer goed'. Bij de SUV's komt één all-seasonband als 'zeer goed' uit de vergelijking: de Hankook Kinergy.
ANWB testresultaat
Die Continental EcoContact 6 hebben we in de andere bandenmaat (185/65 R15) in de test. Op droog wegdek presteert de PremiumContact 6 overtuigend. De band stuurt nauwkeurig met een goede feedback in het stuur.
4 seizoenenbanden presteren beter op winterse wegen dan zomerbanden, maar zijn toch minder efficiënt op sneeuw en ijs dan winterbanden. Het kan duur zijn om telkens winter- en zomerbanden te wisselen. 4 seizoenenbanden hoeven niet te worden gewisseld.
Wanneer de banden 10 jaar na hun productiedatum nog niet zijn vervangen, adviseert Michelin om ze uit voorzorg te vervangen. Ook als ze nog bruikbaar lijken en volgens de slijtage-indicator nog niet versleten zijn. Dit geldt eveneens voor reservebanden.
All season-banden bieden 's winters meer grip dan zomerbanden en zomers betere tractie dan winterbanden. Desondanks vragen all season-banden wel wat aanpassing van de bestuurder. Bij warm weer is bijvoorbeeld de remweg langer dan die van zomerbanden.
De beste prestaties op nat zijn van de Continental, daarna komen de Pirelli en de Michelin Pilot Sport 4. Alle 3 presteren bovengemiddeld goed op alle natte testonderdelen, met uitzondering van aquaplaning dwars, daar zijn ze gemiddeld.
Van de geteste exemplaren in de meest nabije bandenmaat is de stilste de Yokohama BluEarth AE01. Dat gaat niet zonder concessies, want de Yokohama haalt een eindscore van drie van de haalbare vijf sterren. De band is afgewaardeerd wegens lichte tekortkomingen op nat wegdek en slijtvastheid.
A-merken banden van uitstekende kwaliteit
Vanuit de historie worden Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirrelli en Dunlop gezien als de topmerken die hoogwaardige kwaliteit autobanden op de markt brengen.
In Duitsland moet uw auto zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. In de winter zijn dat dus winterbanden. Ook all-seasonbanden worden als geschikt beschouwd voor winterse omstandigheden, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool.
Winnaar van de test is de Falken Azensis FK510 met heel goede prestaties op droog én nat wegdek en een prima slijtvastheid. Nummer 2 Continental PremiumContact 6 blijft niet ver achter en scoort op alle testonderdelen bovengemiddeld. Nummer 3 de Kumho Ecsta PS71 is de expert op het gebied van aquaplaning.
De Vredestein Sporttrac 5 en de nieuwe Bridgestone Turanza T005 zijn de winnaars van de ANWB zomerbandentest in de maat 185/65 R 15 H. Bij de Vredestein is de slijtvastheid nog net iets beter, bij de Bridgestone zijn de rijeigenschappen op zowel droog als nat wegdek van nog iets hoger niveau, aldus de testresultaten.
Hifly autobanden worden gekenmerkt door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het Chinese merk is in het verleden niet voor niets uitgeroepen tot beste budget autoband. De banden hebben een minimaal geluidsniveau en bieden optimale grip op een nat wegdek.
Je hoeft niet ver te zoeken om aan stille banden te vinden, want zelfs de populairste bandenfabrikanten zoals Dunlop, Michelin, Bridgestone, Continental, Vredestein en Pirelli produceren modellen die minder geluid veroorzaken.
Voor een uitgebreid aanbod in A-merken als Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli en Vredestein kunt u bij ons terecht. Meer weten over deze merken?
Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.
Wat kosten all-seasonbanden eigenlijk? All-seasonbanden heb je in alle prijscategorieën. Er zijn dure banden van de echte topmerken en voordelige banden van merken waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Op BandenConcurrent lopen de prijzen uiteen van zo'n € 40 per band tot € 150 per band.
Dat komt omdat het hogere rubbergehalte in zomerbanden hard wordt bij koudere temperaturen en daardoor verliest het grip. Hoe lang gaan all season banden mee? Een band gaat tussen de 25.000 en de 50.000 km mee. Het hangt onder andere af van rijstijl, wegdek en schuurbestendigheid.
In tegenstelling tot zomerbanden kunnen all season banden veilig worden gebruikt in de winter, wat wordt weerspiegeld in hun hogere prijs. Uw voertuig uitrusten met all season banden is echter nog steeds goedkoper dan het kopen van zowel zomer- als winterbandensets.
Fabel 3: Door het hele jaar op zomerbanden te rijden, bespaar je geld. Geld besparen doet u niet door het hele jaar op dezelfde banden te rijden. Of het nu zomer- of winterbanden zijn. De kans op een ongeluk is groter als u in de zomer op winterbanden rijdt, ook slijten de banden sneller.